luni, 8 iulie 2019

Băsescu şi „linia groasă” de la marginea UE



Grăbiţi să se afirme ca politicieni de talie europeană, cei mai ambiţioşi europarlametari români se dovedesc foştii ziarişti Rareş Bogdan şi Carmen Avram, urmaţi îndeaproape de Traian Băsescu. Fiecare a găsit ceva care să dea bine la public. De departe, fostul preşedinte este cel mai tranşant. Merker şi Macron trag o linie groasă între vechea Uniune şi Europa de Est, spune Traian Băsescu. Cât o fi de adevărat rămâne de văzut.
Nu este o noutate. În ţară s-a dus o dispută aprinsă pe această temă. PSD a ajuns să fie acuzat că vrea să scoată ţara din UE.  Opoziţia s-a năpustit asupra lui Liviu Dragnea. „Anti-eropenismul” liderului s-a răsfrânt puternic asupra PSD.  Campania împotriva multinaţionalelor a avut cu siguranţă un cost electoral semnificativ. Rezultatele slabe la europarlamentare s-au datorat şi acestui mod de abordare a relaţiilor României cu Uniunea Europeană.
Iată însă că Traian Băsescu preia tema social democraţilor. Desigur, el nu va fi tratat ca un anti-european precum Liviu Dragnea.  Partidele de dreapta din România  s-au consacrat ca susţinătoare a valorilor europene, dincolo de orice suspiciune.
Acum, spre deosebire de pesedişti, orice politician de la PNL, USR-PLUS şi PMP şi-a câştigat dreptul de a critica lideri europeni, fără teama că va fi acuzat că este un simpatizant al  Rusiei lui Vladimir Putin.
Actualii europarlamentari PSD moştenesc imaginea proastă pe care un lider ca Liviu Dragnea a reuşit să i-o confere partidului pe care l-a condus din 2016, după demisia lui Victor Ponta. Social democraţii români au reuşit să se aşeze într-o poziţie ingrată şi în interiorul familiei politice, în PES. PSD a intrat în conflict deschis cu socialistul Frans Timmermans,  fost prim vicepreşedinte al Consiliului Europei. Viorica Dăncilă încearcă să refacă legăturile cu liderii europeni în interiorul PES. Un rol important le revine noilor europarlamentari, mai puţin decât în fosta legislatură, însă  mai „curaţi”. Deocamdată nu iese în evidenţă niciunul, însă cu timpul se pot impune fiind relativ bine pregătiţi. Rovana Plumb, prima pe lista europarlamentarilor, s-ar putea să facă o figură onorabilă. De asemenea, Cristian Terheş, Carmen Avram, mai vechiul Dan Nica sau Claudiu Manda pot repara imaginea vechiului PSD.
PNL are un grup de noi parlamentari europeni, foste vedete. „Greii” de la fostul PDL, Vasile Blaga, Gheoghe Falcă se alătură mai experimentaţilor Daniel Buda, Marian- Jean Marinescu, Siegfried Mureşan.
Pro România a trimis în Parlamentul European un fost premier, Mihai Tudose, dar şi pe Corina Creţu, fost comisar european. Parlamentarii USR-PLUS, cu excepţia lui Dacian Cioloş, sunt începători, dar au o experienţă în relaţiile internaţionale.
Dacă admitem că majoritatea europarlamentarilor români sunt bine pregătiţi, sunt politicieni cu experienţă, cum ar putea ei contrazice afirmaţia lui Traian Băsescu despre Macron şi Merker care ar fi tras o linie groasă între Europa de Vest şi cea de Est?
Şi nu este vorba numai despre România. Polonia, Cehia, Ungaria, Slovacia se află şi ele în spatele liniei groase. Aceste ţări nu vor reuşi să-şi facă auzită vocea?
Peste câteva zile se supune la vot în Parlamentul European întreaga structură de conducere a Uniunii Europene. În funcţie de distribuţia funcţiilor vom afla dacă există o linie groasă între Vest şi Est foarte vizibilă sau doar una  subtilă, perfidă.

Autor: Dumitru Păcuraru
Sursa: Informaţia zilei Maramureş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu