duminică, 15 septembrie 2019

Alcoolismul la femei a crescut cu 60% în România


  Unul din 10 pacienți alcoolici internați la Socola era femeie, în 2015. În primele 10 luni din 2018, unul din 6 internați cu alcoolism este femeie. Peste 250 de cazuri cronice depistate în Iași în acest an. Degradarea psihică la femei este mai pronunțată la femeile care beau decât la bărbați, pentru că metabolizează mai greu alcoolul în stomac. Dependența se creează din tabietul cotidian de a bea ceva, seara, împreună cu soțul. Două pahare de vin pe seară e deja alcoolism.
În doar doi ani, între 2015 și 2017, numărul femeilor internate la Institutul de Psihiatrie „Socola” Iaşi din cauza consumului de alcool a crescut cu 61%. În cifre absolute, de la 163 pe an (2015) la 263 anul trecut. „Noua generaţie de după ’90 dă peste cap calculele şi arată că femeile au început să bea aceeaşi cantitate de alcool ca bărbaţii”, a declarat dr. Andreea Nester, medic specialist psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iaşi.

Recent, unul dintre cele mai intrigante cazuri a fost cel al unei femei de 46 de ani, cu statut social și profesional. Divorțată și ulterior recăsătorită, femeia este secretară la una dintre facultățile din oraș. „Și ea și al doilea soț, un intelectual, sunt oameni care, prin natura meseriei, primeau mici atenții constând în sticle de băutură. Doamna a consumat alcool, nu excesiv, ci moderat, dar zilnic și pe o perioadă lungă de timp”, a explicat dr. Nester cum s-a instalat dependența.
Soțul i-a întreținut viciul, iar acum femeia suferă de demență alcoolică, creierul fiind degradat. S-a transformat ca om, din femeia tânără, frumoasă și inteligentă este de nerecunoscut. Copilul îi este crescut acum de bunică, bătrâna fiind mai atentă la nevoile acestuia.

Alcoolul este considerat un drog legal, iar consumul său sistematic este acceptat şi tolerat de către opinia publică. Alcoolul ajută la uitarea experiențelor traumatizante, reducând starea de tristețe generată de experiențele umilitoare. Însă, alcoolul nu vindecă problema, ci mai degrabă o ascunde.
În cazul femeilor, dependenţa de alcool se instalează în scurt timp, iar problemele medicale apar mai repede decât la bărbaţi. „Preţul plătit de cei ajunşi în prăpastia dependenţei de alcool este imens. Consumul de alcool produce distrugerea treptată a neuronilor, iar asta se observă în timp, mai ales de către persoanele apropiate alcoolicului. Diminuarea accentuată a numărului de neuroni cauzează şi reducerea performanţelor creierului, vizibile prin scăderea funcţiei memoriei, a capacităţii de gândire, de înţelegere, cu pierderea simţului critic şi a discernământului. Consumul cronic poate provoca leziuni organice (alcoolul se comportă ca o otravă) la nivelul sistemului nervos central, ce pot determina apariţia convulsiilor, a deliriumului tremens cu halucinaţii, iar în forma cea mai gravă – demență”, a explicat dr. Andreea Nester.
Tomografiile computerizate au arătat, la alcoolici, o atrofie a creierului, în special la nivelul lobilor frontali. Creierul devine astfel mai mic, „se usucă”, ceea ce explică scăderea funcţiilor intelectuale. Dependentul de alcool manifestă o răceală emoţională, o alterare treptată a sentimentelor, oscilaţii în dispoziţie, cu schimbări bruşte de opinie, stări permanente de nervozitate, iritabilitate, insomnii, ceea ce îi deteriorează viaţa familială şi profesională.
În plan fizic, alcoolul acţionează pe nesimţite asupra sănătăţii organelor. „Într-o primă etapă, organismul se adaptează uşor, însă, după ceva vreme el devine incapabil să îşi mai păstreze echilibrul şi se instalează o serie de efecte dezastroase: malnutriţia, gastrita, ciroza hepatică, pancreatita, infertilitatea, cancerul de esofag şi stomac, bolile de inimă, tulburările de echilibru”, a afirmat dr. Andreea Nester.

                                                                          
                                                                                       dr. I.Coza

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu