marți, 17 septembrie 2019

Aniversări moarte


 Diferențele notabile, de substanță, dintre propagandiștii Occidentului (Bruxelles/Washington) și ai Moscovei, nu există. Pe scurt, ei sunt LUMINA LUMII, restul e deșertăciune. Propagandă multă, subterfugii oneroase, reinterpretatea istoriei în cheia stăpânilor.

Pe de altă parte, mă întreb ale cui jocuri le face Ambasada Rusiei, care „aniversează (!) pactul Molotov-Ribbentrop”, la 80 de ani de când cei doi satrapi ai lumii, exponenții a două sisteme ideologice liberticide și genocidare, băteau palma ca să-și împartă bucata de Europă care-i despărțea, sub privirile impotente ale vesticilor.

Să bagi bățul prin gard într-o țară care a suferit ulterior consecințele acestui Pact turpid dintre naziști și sovietici – căci Basarabia nu a fost și nu va fi altceva decât o parte a țării în care s-a încercat zadarnic, cu cnutul, rusificarea românilor -, mi se pare cea mai proastă abordare posibilă în acest context. Și ne reamintește faptul că istoria este calchiată pe alocuri, iar unii (includ aici și pe români), nu înțeleg că nu există prietenii între state, ci doar interese. Iar alții nu înțeleg că se poate coopera și fără să-ți dorești cu orice chip să-ți calci în picioare interlocutorul.

În imagine, parada comună sovieto-nazistă de la Brest-Litovsk din septembrie 1939, consecință a înțelegerii dintre Stalin și Hitler. După câteva luni, în iunie 1940, bucureștenii îngenunchează la cedarea Basarabiei. Totul era cuprins în protocoalele secrete ale pactului pe care ambasada Rusiei îl „aniversează”.


Iulian Capsali

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu