miercuri, 11 septembrie 2019

LIGYA DIACONESCU A ORGANIZAT A ȘASEA EDIȚIE A FESTIVALULUI ZILEI LIMBII ROMÂNE, STARPRESS, OLĂNEȘTI, 31 AUGUST 2019


Ziua Limbii Române  este un moment în care ar trebui să ne aducem aminte de importanța deosebită a acestui element al identității noastre naționale.
România de astăzi există ca urmare a limbii române, în jurul căreia au fost posibile Unirea Principatelor Române și Marea Unire și care stă la baza întemeierii sentimentului național. Nici un alt element nu ne unește mai tare ca faptul că vorbim aceeași limbă și nu există nici un argument mai puternic care să fi fost invocat în făurirea statului național unitar român.
Limba română este principalul liant care ne ține împreună, care ne definește mai presus de orice  și de aceea ar trebui să o ocrotim și să o prețuim.
Onoare și bucurie, prețuire și respect organizatorilor, distinsei doamne Ligya Diaconescu- directoarea Revistei  de Informație , Turism și Cultură  Româno- Canado –Americană ,,STARPRESS’’, condusă de Ligya Diaconescu, ,,Doamna Limbii Române’’așa cum au numit- o cei prezenți, denumirea fiind dată de președintele Ligii Scriitorilor Români,Al. Florin Țene în urmă cu câțiva ani, Doamna sufletului Românesc, cum a numit-o omul de cultură, istoricul George Rotaru, de curând, care i-a dăruit și o diplomă în acest sens,Doamna Ligya, cea care, alături de  domnul Al. Florin Țene, președintele Ligii Scriitorilor Români a luptat împreună cu regretatul  om de cultură , regizorul, scriitorul CORNELIU  LEU,  inițiind  Petiția către Parlamentul României, (făcând numeroase drumuri la Parlament, Președinție, Ministerul Culturii, în decursul a peste 7 ani),  privind propunerea Sărbătoririi limbii române, a limbii vorbite de românii din interiorul țării , dar și de cei din  diaspora).
Urmare a  acestui fapt revista internațională STARPRESS condusă de scriitoarea Ligya Diaconescu, începând cu anul 2013 a organizat , anual, manifestări culturale dedicate Limbii Române,  în ziua de 31 august, în diferite localități  din țară, în colaborare cu Liga Scriitorilor Români : JUPITER, RM.VÂLCEA, SÂMBĂTA DE SUS, MONEASA, HOREZU, având ca sprijin oameni de cultură din zonele respective: Dora Alina Romanescu, George Rotaru, Mariana și Ovidiu Popa, Florin T. Român, pr. Constantin Mănescu, Andrada Victoria Diaconescu .
În acest an,  2019,  LIGYA DIACONESCU A  ORGANIZAT A CINCEA  EDIȚIE A  FESTIVALULUI  ZILEI LIMBII  ROMÂNE LA OLĂNEȘTI,  fiind sprijinită de părintele paroh al Bisericuței din Albac-Olănești, preot EMILIAN GROȘENOIU, care s-a mobilizat ca și coorganizator  al acțiunii , pentru ca sărbatoarea să fie resimțită din plin.
Prima zi a festivalului a început cu emoții, în 30 august 2019 când  Ligya și Andrada Diaconescu și-au primit oasepeții din țară și diaspora la VILA BELLADONNA, construită în stil brâncovenesc.
La Bisericuța din Albac a avut loc  o seară culturală ,de suflet și credință creștină. La  Bisericuța  din Albac s-a desfășurat un adevărat spectacol la care au participat nume mari ale creatorilor de literatură, români  care au citit din creațiile lor dedicate Bisericutei din Albac și eroului Național –HOREA , cel care a fost botezat în acest superb monument. Bine documentate, referindu-se la mutarea bisericuței din Albac la Olănești pe vremea comuniștilor, când această a fost demolată, înfrățirea propusă și realizată de părintele paroh Emilian Groșenoiu , între localitățile Olănești și Albac, pentru păstrarea acesteia în Olănești (cei din Albac dorind strămutarea acesteia din nou în Albac), hramul fiind de Sfântul  Pantelimon , care are loc în 27 iulie, Sfântul fiind ocrotitorul localității, al stațiunilor , al  bolnavilor și al cadrelor medicale. Au citit proză și poezie :  Melania Rusu Caragioiu  din Montreal, Canada, Mariana Popa din Brașov, Nadia Urian din Cristeștii Ciceiului, Bistrița, Olimpia Sava din Galați,Ligya Diaconescu din Rm.Vâlcea &Toronto Canada.
Ne-au încântat cu vocile superbe, talentatele Camelia Florescu din București – care este și poetă, Maria Brădean , elevă  la un renumit liceu, din Arad (pricesne și muzică ușoară), Gheorghe Cărbunescu din Rm.Vâlcea – romanțe,  și renumita formație “COLOR” din VULCAN – Valea Jiului – HUNEDOARA.  •  Bela András – chitară armonie , voce •  Niki Nuță – keyboard, voce •  Fane Abradoai – saxofon, voce  •   Geo Costin – chitară bas, voce.
Spectacolul s-a încheiat cu un show deosebit  susținut de CAMELIA FLORESCU împreună cu membrii FORMAȚIEI “COLOR”.
La minunata sărbătoare a Zilei Limbii Române , în 31 august,  au participat  scriitori, iubitori ai culturii, colaboratori ai revistei STSRPRESS , membri ai Ligii Scriitorilor ,membri  ai Uniunii Scriitorilor , ai altor organizații culturale , români din țară, din SUA și Canada, Marea Britanie , Italia, Spania și România (București, Brașov, Cluj, Galați, Craiova, Timișoara, Arad , Horezu, Constanța, Deva, Mediaș, Târnăveni, Pitești etc .) dar și cântăreți și formații de muzică ușoară, populară, pricesne, romanțe etc. , un ansamblu de dansuri populare, care au desfășurat un spectacol de peste patru ceasuri.
Deschiderea spectacolului a fost făcută de părintele EMILIAN GROȘENOIU  care a vorbit despre importanța acestei zile, despre cinstirea eroilor neamului, istoricul localității stațiune balneară OLĂNEȘTI, despre ocrotitorul stațiunii, SFÂNTUL PANTELIMON, rolul culturii și păstrarea tradițiilor precum și necesitatea păstrării limbii române în familiile din dispora.
LIGYA DIACONESCU a  prezentat revista pe care a fondat-o și a cărei director este, REVISTA ROMÂNO-CANADO-AMERICANE “STARPRESS”, organizarea anuală a Festivalului Limbii Române, lansarea anuală a ANTOLOGIEI  LIMBA NOASTRĂ CEA ROMÂNĂ și a prezentat oaspeții și programul festivalului.
A vorbit despre colaborarea cu LIGA SCRIITORILOR ROMÂNI a cărei membru în conducerea acesteia este și l-a prezentat pe președintele acesteia, scriitorul AL. FLORIN ȚENE din Cluj, care a lansat două noi apariții editoriale. Scriitoarea LUCIA ELENA LOCUSTEANU din Cluj –Napoca a prezentat activitatea scriitorului Al. Florin Țene și recenzia cărților lansate.
ANTOLOGIA  LIMBA NOASTRĂ CEA ROMÂNĂ a fost prezentată de scriitoarea MARIANA POPA din Brașov, redactor –șef al Revistei STARPRESS –redacția  România, spicuind din creațiile scriitorilor prezenți în carte și citind numele tuturor.
Aceasta antologie a fost dăruită gratuit participanților prezenți la manifestarea culturală dar și pentru biblioteci, comunități, biserici,asociații culturale din țară și întreag lume, ca în fiecare an.
A prezentat apoi câte ceva din activitatea Revistei STARPRESS  și a directorului acesteia, LIGYA DIACONESCU, precum și  cartea lansataă de Ligya în cadrul festivalului, volumul de versuri “vibrații”, dăruită cu generozitate prietenilor și  spectatorilor.
A  prezentat apoi ultima sa apariție editorială, “Zbor spre Lumina Cunoașterii “, o carte de reportaje din călătoriile făcute de-a lungul timpului în întreagă lume.
Redactorul –șef al Revistei STARPRESS , redacția CANADA, MELANIA RUSU CARAGIOIU din Montreal  a vorbit despre evenimente culturale desfășurate la Montreal și în întreagă Canada, despre frumusețile românești, limba noastră cea română pe care o vorbește în familie, cu prietenii, la revistă  și în asociațiile culturale românești, în care ocupă diverse funcțiii de conducere, datorită activității intense pe care o desfășoară și a prezentat ultimele cărți publicate.
Lansări și prezentări de carte au avut și scriitorii  IONELA FLOOD din Londra, Marea Britanie, NADIA URIAN din Cristestii Ciceiului -Bistrița, TUDOSIA LAZĂR din Ivești, Buccesti – Galați, ȚITINA NICA ȚENE din Cluj,  OLIMPIA SAVA din Galați, RODICA CALOTĂ din Tg. Jiu.

Au citit din creațiile lor  scriitorii Marinela Belu Capșa din Rm.Vâlcea, Maria Giurgiu din Pordenone, Italia, Zenovia Zamfir din Rm.Vâlcea, Ovidiu Jucan din Cluj Napoca, Livia Ciupercă și Doina Guriță  din Iași, Valer Popean din Târnăveni  și tânăra din Olănești, cu emoțiile de rigoare ale participării la un prim festival de asemenea anvergură, Maria Ariana Băzăvan, elevă a liceului Pedagogic din Rm.Vâlcea.
Ligya Diaconescu a decernat diplomele și trofele Revistei STARPRESS – LIMBA ROMANA 2019. Scriitorul Al. Florin Tene  a oferit diplome și medalia Virtutea Literară.
Părintele Constantin  Mănescu din Horezeu, președintele Ligii Scriitorilor Români filiala Vâlcea – a lansat în cadrul festivalului revista “MEORIA SLOVELOR”.
De remarcat prezența unor remarcabili oameni de cultură, sosiți de pretuitindeni ,  ALEXANDRINA CARAGIOIU din Montreal,  ALEXANDRU  PASCU din  Madrid,  SPANIA, TIBERIU CARAGIOIU din OHIO, USA (care a rugat-o pe scriitoarea LIGYA DIACONESCU – uimit de frumusețea dasfășurării  evenimentului să îi permită ca la următorul festival al Limbii Române  să vină însoțit și de soție și cinci prieteni din America), GABRIELA POPESCU din Montreal, Canada, Ion Părăianu din Roșiile, Vâlcea și mulți alții.
Au colorat spectacolul din 31 august 2019  și  spectacolele  din serile de 30 august  și 1 septembrie care au avut loc la Olănești, renumita CAMELIA FLORESCU din București – muzică ușoară, GHEORGHE CĂRBUNESCU din Rm.Vâlcea – romanțe , MARIA BRĂDEAN din Arad,  muzică ușoară și pricesne,îndrăgită MARIA MILITARU din RM.VÂLCEA – muzică populară , care ne-a făcut o surpriză cântând și cu fiica sa MĂRIUCA  MILITARU, formația” COLOR” , pe care o recomand , profesioniști desăvârșiți și  nu în ultimul rând , micuțele diamante , copii din ANSAMBLUL “MLĂDIȚE” din Sălătrucel , Vâlcea ,care ne-au încântat cu o suită de dansuri oltenești, copii îmbrăcați în superbe costume populare .
În ultima zi a festivalului, zi cu o încărcătură spirituală deosebită, reculegere și înălțare  călătorind în locuri  cu o adâncă încărcătură religioasă  și minunate peisaje, oaspeții Ligyei Diaconescu au vizitat  schiturile IEZER(în care se află Moaștele Sfântului ANTONIE) și schitul PAHOMIE, construit pe stâncă.
Timp de trei zile, peste 50 de scriitori de origine română din țară și din întreaga lume împreună cu alți oameni de cultură, artiști, prieteni iubitori ai culturii de pretutindeni , au trăit și simțit românește, în credință și speranță,sărbătorind ZIUA LIMBII ROMÂNE.
Liniştea şi frumuseţea locului parcă îţi taie respiraţia…Duhul Sfânt plutește și acum în inimile noastre.
Multumim încă o dată părintelui EMILIAN GROȘENOIU și tuturor celoc care au trudit  la lăcășul de cult gătind pentru noi (în tuciuri din care miresmele  produselor autentice  te îmbiau, simțindu-te “ca la mama acasă”),doamnele  punându-ne masa și zâmbindu-ne, bucuroase când le-am dăruit  cărți în care ne-am depănat poveștile).
Se cuvine ca numele  lor  să fie menționate la loc de cinste, români pentru români : NICOLAE NUȚA, NICOLAE ILDA, BAICU CONSTANȚA,BARLETE MĂRIOARA, AXENTE VERA, MUREANU MERY,DINA MIA, GĂGEANU EUGENIA,DRĂGHICI JENI, POPESCU TATIANA, BUTOLO VERA,ZDARCEA ADRIANA, IANCU ANGELA,IORGULESCU CAMELIA,  preoții NICOLAE MIRCEA și pr. diacon NICOLAE  DRAGOȘ.
Așa cum scria LIGYA DIACONESCU într-un articol -editorial  pentru Revista “ORIENT ROMÂNESC” din LIBAN, cu ocazia sărbătoririi Zilei Limbii Române – 2019, “limba română devine tot mai mult o punte de legătură între diaspora și țara-mamă, dar și o contribuție distinctă a românilor la patrimoniul spiritual european,mondial,  care se afirmă azi că bogăție multilingvistică și multiculturală.
În viața și istoria poporului român, cultul și cultura s-au dezvoltat în simbioză, iar limba română a fost mereu liantul viu dintre credință, cuget și simțire.
Sunt multe daruri moștenite de la înaintași în patrimoniul spiritual al neamului românesc, însă cel mai mare dar este limba națională în care ne exprimăm identitatea și comuniunea între generații, în care chemăm pe Dumnezeu în rugăciune, în care descriem frumusețile locurilor natale și ale sufletului românesc.
Această sărbătoare reprezintă un fericit prilej de a redescoperi împreună cu toată suflarea vorbitoare de limbă română din întreaga lume demnitatea și unitatea unui neam iubitor de Hristos, de multe ori răstignit în istorie, dar totuși viu și purtător de multe lumini și binecuvântări, păstrate și cultivate în mod pașnic și smerit.
Cu prilejul Zilei Limbii Române, sărbătorită din acest an pe 31 august, doresc că fiecare român să cultive, însuflețit de sentimentul național, pasiunea pentru limba maternă, că element de identitate și demnitate în contextul multilingvistic european și universal.”


ANDRADA VICTORIA DIACONESCU












Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu