Plante benefice
memoriei
Ginseng – ajută funcţia cerebrală, prin creşterea fluxului
sanguin la nivelul creierului, care, la rândul său, asigură o mai bună
oxigenare şi un aport mai mare de nurienţi. Nu numai că ajută memoria, dar crește şi capacitatea de concentrare.
Salvie – are un efect calmant, ajutând la o mai bună
concentrare, chiar şi atunci când traversezi o perioadă extrem de stresantă.
Vrei să acumulezi rapid informaţii pentru un examen, de exemplu? Consumă
produse pe bază de salvie!
Pelin – există două tipuri de pelin utilizate în medicina
naturistă: pelinul comun (Artemisia vulgaris) şi copacul pelin (Artemisia
absinthium). În timp ce copacul-pelin este utilizat în realizarea unor băuturi,
cel comun este folosit pentru stimularea memoriei.
Mentă – este utilă atunci când te afli într-o stare de
oboseală cauzată de stres sau de epuizare mentală. Cercetătorii italieni au
descoperit că frunzele de mentă conţin o multitudine de compuşi chimici care
inhibă centrele de agresivitate din creier. Deşi efectul calmant este imediat,
eficienţa maximă este atinsă numai după o cură cu mentă de cel puţin 12 zile,
sub formă de ceai, de ulei esențial sau
ca și condiment.
Ceai verde – bogat în polifenoli și antioxidanți, ceaiul
verde ajută atât memoria cât și
capacitatea de concentrare. Însă vedetă absolută este L-theanina, un aminoacid
care poate crește frecvența undelor alfa din creier și a unor neurotransmițători. Efectul asupra ta? Reducerea anxietății și
inducerea unei stări de relaxare. Ce poate fi mai grozav?
Vanilie – aroma de vanilie este foarte eficientă în
stimularea cortexului cerebral, îmbunătăţind astfel puterea de concen-trare,
dar şi capacitatea de memorare. Turmeric – acest condiment de culoare galbenă
este un puternic antioxidant și
antiinflamator. Printre multiplele sale virtuți
se numără și aceea de a reuși să stimuleze factorul neurotrofic din
creier.
Ce alimente să
consumi când începi să uiți
În afara plantelor sus enumerate, există și o serie de alimente al căror consum este
benefic creierului și memoriei. În
fruntea listei stau peștii grași, respectiv somonul, păstrăvul și sardinele. Un consum de acizi grași Omega-3 reprezintă o alegere excelentă în
prevenirea instalării depresiei și încetinirea
declinului mental caracteristic vârstei a treia (boala Alzheimer).
Bogate în vitaminele B6 și
B12, folat și colină, ouăle sunt o altă
sursă de substanțe nutritive ce
contribuie la menținerea sănătății creierului. Antioxidanții din afine acționează atât împotriva stresului oxidativ cât și împotriva inflamației, ambele fiind vinovate de îmbătrânirea creierului. Și nu în ultimul rând, nucile, portocalele,
semințele de dovleac, broccoli și ciocolata neagră ar trebui și ele incluse în dietă dacă vrei să ai o
memorie… brici!
AVANTAJE
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu