duminică, 28 ianuarie 2024

Poetul popular Grigoraș Ciocan a citit, alături de Vasile Bele și Nelu Danci, la Cenaclul Scriitorilor Maramureș

 


Grigoraș Ciocan s-a născut la Sălnița, comuna Vima Mică, la data de 28 mai 1952.

 Studii

 A absolvit clasele primare în Sălnița și Vima Mică, și apoi a urmat Școala de Construcții din Dej.

 Carieră profesională

 A lucrat pe șantiere în România (Dej, Baia Mare, Bistrița, Orăștie, Oradea și Satu Mare), și în alte țări (Irak, Israel și în Spania).  În arealul lui, adică Sălniţa natală, Grigoraş Ciocan este respectat, iubit de toată lumea începând cu tinerii şi terminând cu autorităţile locale, pentru mulţi dintre ei fiind un model, un om de succes, cum s-ar spune astăzi prin mass-media.

 Pe lângă pasiunea de a scrie versuri, iubește pictura murală, pe care o execută cu mult talent, din mâinile sale reușind să se contureze adevărate capodopere. De curând a terminat de pictat biserica din satul natal, în stil bizantin, întrucât, pentru Ortodoxie, icoana şi pictura bisericească este o artă proprie şi specifică Bisericii, care se exprimă ca fiind Biserică mărturisitoare în fiecare icoană şi pictură bisericească, dacă acestea reflectă cu fidelitate credinţa ortodoxă şi se înscriu în tradiţia vie a chipurilor sfinților rugători, a căror viață este descrisă în sinaxarele Bisericii şi în cărţile ei liturgice.  Din tinerețe i-a plăcut să scrie poezii. Primele au fost scrise în 1966, „Întâmplările Alesucăi”

 Debut

 Debutează cu volumul personal „Din dor de zarea albastră”, ISBN 978-606-746-611-9, publicat împreună cu alți doi poeți, Amalia Sima și Augustin Neaga, Editura Armonii Culturale, Adjud, jud. Vrancea – 2020, în care au fost publicate și „Întâmplările Alesucăi”.

 Activitate literară

 Scrie versuri de la vârsta de 14 ani, despre viața satului, colegi și prieteni, spiritualitate. Participă la câteva concursuri în cadrul școlii, unde se evidențiază.

 Afilieri

 - Parohia Ortodoxă „Înălțarea Domnului”, Tg. Lăpuș – Lansare de carte;

 - Biblioteca Județeană „Petre Dulfu”, Baia Mare – Lansări de carte 25 11 2020 - alături de el fiind prezent și bunul său prieten, Vasile Bele.

 Este membru al Cenaclului „Ion Burnar”, condus de Florica Bud, președinta Asociației Scriitorilor Baia Mare.

 Volume publicate

1 - „DIN DOR DE AMINTIRI" cu Amalia Sima și Augustin Neaga - Editura Armonii culturale Adjud, Vrancea, anul 2020

2 - „DIN DOR DE ZAREA ALBASTRĂ” - Editura Armonii culturale, Adjud, Vrancea, anul 2020.

3 – „CĂLĂTOR ÎN ȚARA SFÂNTĂ" - Editura Armonii culturale Adjud, Vrancea, anul 2020.

4 - „VIATA TRECATOARE De la tinerețe până la bătânețe" - Editura eCreator Baia Mare,

anul 2021.

5 - „PSALMI SI RUGĂCIUNI" - Editura eCreator Baia Mare, anul 2022.

6 - „BANCURI HAZLII" - Editura eCreator Baia Mare, anul 2022.

7 - „BANCURI MAI HAZLII" - Editura eCreator Baia Mare, anul 2023.

 Grafica din interiorul cărții aparține autorului.

8 - , „CLOPOTELE CARE BAT LA POARTA UITĂRII" – Editura eCreator Baia Mare (2023).

 Antologii literare colective

1 - „OPREȘTE-TE LA TINE MARAMUREȘ! OPREȘTE-TE LA TINE ANOTIMP!” – Editura Armonii culturale, Adjud, Vrancea anul 2020.

2 - Antologie de texte, recenzii de cărți-personalități ale literaturii contemporane, „SINCERUS VERBA”, VOL, l. - Editura Mircea cel Bătrân, Băile Olănești, coord, prof. Gelu Dragoș, poet popular Nelu Danci și scriitorul Vasile Bele, anul 2020.

3 - ANTOLOGIE DE POEZIE ȘI PROZĂ „VISUL COPILĂRIEI" coord I. R. ROȘIIANU Editura Ecreator Baia Mare, anul 2020.

4 - ANTOLOGIE – „CUVÂNTUL IUBIRII - IUBIREA CUVÂNTULU”, coord, I. R. Roșiianu, Editura Baia Mare anul 2020.

5 - ANTOLOGIE „POEZIE BĂIMĂREANĂ DE PANDEMIE”, coord. I. R. ROȘIIANU Editura Ecreator Baia Mare anul 2020.

6 - ANTANTOLOGIE „IARNA SENTIMENTELOR”, coord, I. R. ROȘIIANU, Ecreator Baia Mare, 2021.

7 - ANTOLOGIE „PRIMAVARA SENTIMENTELOR”, coord, I. R. ROȘIIANU, 2021.

8 - ANTOLOGIE DE TEXTE RECENZII ALE LITERATURII CONTEMPORANE, „SINCERUS VERBA”, VOL, II, Editura Mircea cel Bătrân, Băile Olonasti, coord, prof., Gelu Dragoș, poet popular Nelu Danci și scriitorul Vasile Bele.

9 - ANTOLOGIE DE TEXTE RECENZII DE CĂRȚI - PERSONALITĂȚI CONTEMPORANE „SINCERUS VERBA”, VOL, IV, Editura Mircea cel Bătrân, Băile Olănești, coord, prof. Gelu Dragoș, poet popular  Nelu Danci și scriitorul Vasile Bele.

10 - ANTOLOGIE „LITERE DE PANDEMIE”, Editura Ecreator Baia Mare, coord, I. R. ROȘIIANU, 2022.

11 - „ȘCOALA BĂIMĂREANĂ DE POEZIE”, Editura Ecreator Baia Mare, 2021.

12 - ANTOLOGIE DE POEZIE ȘI PROZĂ „EMOTI DE VARĂ", Editura Ecreator Baia Mare, coord. I. R. ROȘIIANU, 2021.

13 - „MILENARIUM”, Dictionar Enciclopedic al scriitorilor la începutul mileniului al llI-lea, VOLUMUL III, coord. George Stroia, Adjud, Vrancea, Editura Armonii culturale, 2021.

 Publicări în reviste literare

„AMPRENTELE SUFLETULUI”, anul VII, nr. 7 – până în prezent.

 Distincții literare

- Diplomă Ambasador Armonii Culturale, pentru promovarea în întreaga lume a valorilor etice, morale și cultural-creștine ale familiei Armonii Culturale la Milenarium, Dicționarul Enciclopedic al scriitorilor români la începutul milenului al III-lea, vol. III –

- Premiul pentru TRADIȚII ȘI FOLCLOR în cadrul Festivalului „Iarna băimăreană”, acordat de Gruparea literară eCreator - februarie 2022

- Premiul pentru Poezie Populară, cu ocazia ediției a XI-a a Festivalului Național de literatură, eCreator – Baia Mare 14-15 mai 2022

- Premiul MAGNA CUM LAUDAE pentru volumele „Din dor de zarea albastră” (ed. a II-a) și „Călător în țara sfântă” (ed. a II-a) publicate în anul 2022, pentru erudiția și talentul reconfirmate, pentru perseveranța în promovarea literaturii și artei, ca valori ale patrimoniului cultural universal. (Armonii Culturale Press – Certificat Seria AC, Nr. 044/E/23 din 15.01.20230)

 Referințe critice extrase

 - „Din dor de amintiri” (Antologie de poezii) – Grigoraș Ciocan, Amalia Sima, Augustin Neaga

 Ce este amintirea, dacă nu focul care arde mocnit pe dinăuntru, o lipsă acută de acel „ceva”, pierdut, uneori, iremediabil? În antologia lirică „Din dor de amintiri”, cei trei poeți și-au unit gândurile în versuri de o simplitate și de o frumusețe cuceritoare. Părinții, frații, neamul, țara, natura, iubirea, Dumnezeu, totul își află locul binemeritat între filele acestei inedite întreprinderi literare. Versul moale precum revărsarea izvorului în mare, sunetul clar al foșnetelor pădurii, bătăile tricolore ale inimilor neaoșiromânești, sunt tot atâtea motive pentru care această carte ar trebui să vadă lumina tiparului.

(Gheorghe A. Stroia, membru A.R.A., U.S.R. – volumul „Din dor de amintiri”, coperta

– „CĂLĂTOR ÎN ȚARA SFÂNTĂ" – de Grigoraș Ciocan

 Citind poeziile, dar mai ales sufletul domnului Grigoraș, nu putem decât să îl felicităm, să îl admirăm și să ne exprimăm recunoștința că este unul dintre noi, lăpușnean, român și ortodox.  În acest an, 2020, declarat de Sfântul Sinod al bisericii Ortodoxe Române „An Omagial al pastorației părinților și copiilor”, recomandăm oricărui iubitor de frumos și de Dumnezeu să citească aceste poezii scrise din dragoste de Dumnezeu, familie și țară.

(Pr. dr. Florin Stan, Protopop Ortodox al Lăpușului – volumul „CĂLĂTOR ÎN ȚARA SFÂNTĂ", coperta 4, Editura „Armonii Culturale”, Adjud, Vrancea, 2020 – ISBN: 978-606-746-665-2).

 - „VIATA TRECATOARE De la tinerețe până la bătânețe"

 Invocarea spiritualului în poezia lui Grigoraș Ciocan o întâlnim des. E incontestabil faptul că ne raportăm la un om creștin, religios și credincios. A se vedea, pentru curioși, inclusiv în volumul de autor, „Călător în Țara Sfântă”, apătrută în anul 2020, la Editura „Armonii Culturale”, Adjud, cu o binecuvântată-prefață, semnată de Pr. Dr. Florin Stan, Protopop Ortodox al Lăpușului.  Poetul Grigoraș Ciocan este un om deosebit. Scrie așa cum îi dictează sufletul, fără pretenția excelentului. Am încurajat mereu astfel de oameni și i-am susținut. Scrie pentru că are ceva de spus. Grigoraș Ciocan scrie cu inima, pentru inimile cititorilor.

(Vasile Bele, membru în Asociația Scriitorilor din Baia și al Ligii Scriitorilor Români, Filiala Cluj-Napoca – volumul „VIATA TRECATOARE De la tinerețe până la bătânețe", prefață, pag. 13 și 14, Editura eCreator Baia Mare, anul 2021 – ISBN: 978-606-9719-28-2)

 - „PSALMI SI RUGĂCIUNI" - de Grigoraș Ciocan

 A fi slujitor al Cuvântului este cel mai nobil lucru, dacă harul cu care ești înzestrat este șlefuit precum diamantul.  A crea, a da viață înseamnă chin, lacrimi, muncă asiduă... Lumea creației este vastă și anevoioasă, deloc simplă, deloc accesibilă. „E ușor a scrie versuri/Când nimic nu ai a spune”, scria Mihai Eminescu, iar poezie e atunci când vibrezi, simți fremătarea celui care a conceput-o, formele goale și golite de emoții nu pot fi poezie. Abordând tema divinității și iubirii cu predilecție, autorul își creează propriul univers de trăiri și emoții pe care, acum, la o vârstă bogată, vrea să le împărtășescă semenilor săi.

(Prof. dr. Petronela Apopei, poet - „PSALMI SI RUGĂCIUNI", prefața volumului, pag. 6-7, editura eCreator, Baia Mare, 2022 – ISBN: 978-606-9719-65-7).

 - „PSALMI SI RUGĂCIUNI" - de Grigoraș Ciocan

 Acest nou volum de poezii „Psalmi și rugăciuni”, aşa cum ne spune şi titlul, putea la fel de bine să apară la o editură creştin-ortodoxă deoarece poeziile sunt eminamente creştine. Cu cât înaintam cu lectura, mi-am dat seama cât de greu este printre străini, cât de greu se fac banii de culoare verde, câte doruri aduni în inimă şi cât de mult îţi doreşti să te întorci la cei dragi, fiindcă „Fie pâinea cât de rea/Tot mai bună-n ţara ta”, este cât se poate de adevărat.  În volumul cu multe poezii scrise în urmă cu mai bine de 35 de ani, autorul îmi mărturisea la o agapă că multe poezii, adică majoritatea, spun eu, nu ar fi apărut în volum dacă n-ar fi ajuns în Ţara Sfântă, loc care l-a apropiat și mai mult de Dumnezeu”.

(Prof. Gelu Dragoș, scriitor, critic literar – în volumul „Moara lui Dragoș”, Colecția critică, Editura eCreator, Baia Mare, 2022 – ISBN: 978-606-9719-65-7).

 - „BANCURI HAZLII" – de Grigoraș Ciocan

 Un fin moralist înzestrat cu educație și bunul simț al omului (pro)venit din popor se arată Grigoraș Ciocan în volumul de față, o temă nouă, o altă abordare în creația sa fiind această lucrare ce vine să întregească portretul fizic și robot al unui scriitor umblat și preumblat prin lume.  E ca o eliberare energetică această carte și văd în demersul lui o nouă deschidere și o (i)luminare a unor genuri oarecum abandonate, fapt ce tușează și mai bine unicitatea acestuia.

(Ioan Romeo Roșiianu, editor – volumul „BANCURI HAZLII", coperta 4, editura eCreditor, Baia Mare, 2021 – ISBN: 978-606-9719-62-6).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu