Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR) a lansat un parteneriat inedit cu Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP), care permite deținuților în regim semideschis să participe activ la construcția autostrăzilor și drumurilor expres din România.
În cadrul acestui proiect, deținuții care doresc să muncească pe șantiere vor beneficia de libertate temporară, reducerea pedepsei și chiar remunerare pentru munca prestată. După eliberare, aceștia vor putea continua să lucreze în domeniul construcțiilor, oferindu-li-se astfel șansa unei reintegrare sociale și profesionale.
„Drumul Expres Bacău-Piatra Neamț este primul proiect în care am inclus această opțiune, iar antreprenorii care aleg să colaboreze cu deținuți vor primi un punctaj suplimentar”, a declarat Gabriel Budescu, Directorul General al CNIR.
Această inițiativă vine pe fondul deficitului de forță de muncă din construcții, iar utilizarea resurselor umane din penitenciare ar putea contribui semnificativ la realizarea unor proiecte importante de infrastructură. De asemenea, în cadrul licitației pentru Drumul Expres Bacău-Piatra Neamț, CNIR a prevăzut un punctaj de 6% pentru creșterea incluziunii sociale, dintre care 3% sunt destinate antreprenorilor care angajează persoane din județele Bacău și Neamț, iar alte 3% vor fi acordate celor care încadrează deținuți.
Contractul pentru proiectul drumului expres, în valoare de peste 6 miliarde lei, a fost publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene pe 23 decembrie 2024 și va fi vizibil și în Sistemul Electronic de Achiziții Publice. Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 18 februarie 2025.
C.L.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu