Guvernul se pregătește să adopte săptămâna viitoare de acum celebra ordonanță de urgență „trenulețul”, care va afecta în sens negativ, între altele, pensiile și salariile bugetarilor, inclusiv pensiile speciale ale primarilor șamd.
Problema e că art.115 din Constituție prevede că „Ordonanţele de urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale, nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie, drepturile electorale şi nu pot viza măsuri de trecere silită a unor bunuri în proprietate publică”.
Pensiile și salariile sunt stipulate de Constituție, în Capitolul 2 ca fiind drepturi și libertăți fundamentale. Și atunci de ce atâta grabă pentru o ordonanță ce urmează să fie trântită de Curtea Constituțională, evident dacă domnii judecători își respectă statutul.
Atât de mare e disperarea încât guvernanții sunt în stare să își respingă propriile măsuri luate în urmă cu câteva săptămâni? Dacă-i așa, conducătorul „trenulețului” e mangă, nu se știe pe ce linii va circula dar până la urmă tot va fi nevoit să oprească într-o gară sau haltă.
Personal cred consider că toți lucrătorii „ceferiști” implicați în acest demers s-au urcat în trenuleț cu bagajele aferente, și-au ocupat locurile rezervate în dregătoriile statului (parlamentari, membri ai guvernului, șefi de agenții, comisii, instituții) așa că acum îi doare în șapcă de ce se va întâmpla cu cei care i-au dus unde și-au dorit să ajungă.
Fraierii rămân pe peron, trenulețul merge mai departe fără ei...
Grigore CIASCAI
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu