joi, 6 februarie 2025

REMEMBER

Pictorul Aurel Dan

(6 februarie 1946 - 5 august 2019)
Pictorul Aurel Dan, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România și al U.A.P. Baia Mare, s-a născut la 6 februarie 1944, în localitatea Aspra, Maramureș. A absolvit Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca. Activitatea sa profesională s-a concretizat în diverse domenii, precum: învățător, profesor de desen și pictură, decorator pentru reclamă comercială, designer ambiental, frescă, sgrafitto, grafică de carte, sculptură în lemn – pictură de șevalet.
Stilul de lucru al artistului Aurel Dan se situează între clasic, neoclasic, realism narativ, hiperrealism și abstract. Cele mai întâlnite teme în operele pictorului sunt cele istorice, etnologice, folclorice, cronici, obiceiuri, semnificații ale ancestralului și credinței, irepetabilul.
De-a lungul carierei, a avut numeroase expoziții personale, expozițiile colective, de grup sau participări ca invitat în acțiuni expoziționale, de asemenea, lucrări se regăsesc în colecții de instituții și particulare, în fundații sau custodii din țară și din alte 39 de țări.
A abordat pictura de șevalet, fresca clasică, fresca „al secco”, sgrafitto, coperte și ilustrații de carte, grafică publicitară, xilogravură, linogravură, desen grafic, pastel, guașă, structuri în lemn și artă ambientală.
În lucrările sale, Aurel Dan surprinde locurile și momentele cele mai dense și expresive ale rânduielii satului și, mai ales, veșnicia care s-a născut la sat. Bucuria pictorului este lumina, sensibilitatea și energia umană, filtrată prin eul său creator, rostită în armonie și cumpătare. Folosind cu pricepere o paletă cromatică relativ restrânsă – game de griuri, alb, albastru, brunuri – artistul are spontaneitatea comunicării prin culoare.
Tematica abordată de artist îi confirmă originalitatea și valoarea indiscutabilă, Aurel Dan fiind unul dintre cei mai valoroși pictori ai Maramureșului. Iată care ar fi principalele teme care fac posibilă o grupare a tablourilor sale:
• Vatra satului (tablourile intitulate: „Satul”, „Maramureș”, „Poartă maramureșeană”);
• Viața socială, obiceiuri, datini („La vâltori”, „Vânzătorii de covoare”, „Covoare”, „Gospodărie cu oi”, „Țărani la poartă”, „Țărani maramureșeni”, „Bobotează la Rona”, „Vecernie”);
• Biserica satului ca axis mundi („Biserica din centrul satului”, „Biserica de pe coastă”, „Biserica din Șurdești”, „Ieșind din biserică” și bineînțeles tablourile în care sunt prezente siluete ale bisericilor);
• Peisaje de iarnă în diferite momente ale zilei („Pădure cu mesteceni”, „Înserare”, „Mărul din Aspra”, „Feerie în pădure”, „Măgura soarelui”, „Fânațe”, „Peisaj hibernal”);
• Un grupaj de tablouri cu valoare documentară-istorică și multe altele.
Pentru activitatea sa artistică, Aurel Dan a primit numeroase diplome de onoare, diplome de excelență și aniversare, 7 nominalizări pentru premiere în România și străinătate, 4 premii valorice și Marele Premiu „Artistul anului” în 2008, pentru promovarea prin artă a eposului ancestral maramureșean, precum și pentru contribuția adusă la promovarea valorilor „Centrului artistic” Baia Mare. De-a lungul carierei, a avut numeroase referințe critice, cronici de expoziție în presa locală și de specialitate, în presa centrală sau străină, la TV, Radio România, în enciclopedii și albume.
"Prin talentul și filozofia sa de viață, prin arta desăvârșită a trecerii de la sfiala unei miniaturi la îndrăzneala unei largi compoziții, Aurel Dan este ultimul mare pictor român al satului de pretutindeni."

Criticul de artă Valentin Ciucă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu