sâmbătă, 13 septembrie 2014

Traian Băsescu, în război cu serviciile?!

Petarda candidatului - ofiţer acoperit capătă proporţii groteşti cu ajutorul neprecupeţit şi pe alocuri inept al clasei politice. Traian Băsescu a aruncat piatra ştiind probabil câţi vor sări să o scoată şi ce valuri vor crea aceste sărituri în cap.
Ca unii dintre candidati au simtit nevoia sa afirme raspicat ca nu sunt ofiteri sub acoperire e una. Desi eu am mari indoieli ca ofiterul chiar exista printre candidati, nu prea are motive reale sa se teama ca va fi deconspirat oficial. Iar la nivel de speculatii toti sunt ofiteri si toti au fost deconspirati pe rand.
Dar propunerile avântate ale ACL mi se par de-a dreptul ridicole. Reprezentantii aliantei de dreapta cer nici mai mult nici mai putin decat comisie parlamentara de ancheta pe aceasta tema, care in 10-14 zile sa deconspire ofiterul si sa rezolve problema. Briliant! Cum de nu ne-am gandit ca e asa simplu?
Parca vad cum o sa-i cheme comisia deosebit de speciala la raport pe domnii Maior si Melescanu, care din pragul usii le vor spune numele ofiterului, ca sa nu abuzeze de rabdarea parlamentarilor. Nici nu inteleg de ce au nevoie de 14 zile. Doua minute si-i realizata lucrarea.
Si ca sa nu mai fie chiar niciun deranj pe viitor, ma gandesc ca sefii SRI si SIE ar trebui sa vina cu listele complete de agenti acoperiti si sa le lase parlamentarilor, sa fie acolo, intr-un sertar.
Nu e chiar nimeni in PNL si PDL care sa stie ca sefii celor doua servicii nici sa vrea (si sunt ferm convinsa ca nu vor) nu au voie sa faca asemenea deconspirari? Am vazut si teoria potrivit careia ofiterul cu pricina nu ar fi aparat de lege cat timp s-ar afla in afara ei, fiind in acelasi timp si politician, ceea ce e ilegal.
Nu stim insa daca la momentul cand a colaborat cu un serviciu era deja politician, si daca atunci cand a devenit politician a mai colaborat cu serviciul. Potrivit lui Traian Basescu (februarie 2013), SRI si SIE i-au comunicat ca in actualul Guvern si Parlament nu exista incompatibilitati, deci se pare ca nu este vorba in niciun caz despre un ofiter activ.
Din pacate, in jocul acesta a intrat si Monica Macovei, care vede problema de competenta comisiilor SIE si SRI.
Dar cred ca dl Adrian Radulescu, fost consilier prezidential si actual membru PMP, a reusit performanta suprema atunci cand a explicat ca ofiterul sub acoperire este un om care are ceva de ascuns, adica, asa, cam dubios, iar de incredere este doar ofiterul la vedere, care vine la tine, se legitimeaza si te intreba ce are de intrebat.
Fiecare bate campii cat il tin puterile si imaginatia, dar dincolo de umorul acestor zile, pentru serviciile secrete declaratia presedintelui a creat o mare problema cel putin de imagine. Cu atat mai mult cu cat presedintele insusi a facut o paralela explicita intre ofiterul la care se referea si securistul turnator Voiculescu, dar si alti fosti ofiteri ai fostei politii politice.
Cand proiectezi o astfel de imagine, cand sugerezi ca serviciile sunt infiltrate la varful politicii romanesti, cand ameninti explicit cu deconspirarea un ofiter acoperit si pui in dezbaterea publica acest subiect extrem de delicat, dai o lovitura grea serviciilor secrete. Le pui in defensiva, generezi un sentiment de insecuritate in zona lor cea mai expusa riscului. Mi-e foarte greu sa cred ca Traian Basescu nu a inteles acest lucru.
Si atunci, ma intreb de ce a starnit totusi Traian Basescu aceasta furtuna in jurul serviciilor secrete?
Exista posibilitatea ca ele sa fie doar victima colaterala in jocul electoral. Avea nevoie de o bomba de mare putere, poate pentru a distrage atentia de la altceva, poate pentru a face agenda etc. Nu a mai luat in calcul consecintele, ci doar scopul urmarit.
Se poate. Dar sa te joci cu imaginea unor institutii din zona securitatii nationale in actualul context regional nu cred ca este cea mai responsabila atitudine cu putinta pentru un sef de stat.

Dar la fel de bine se poate ca Traian Basescu sa fi lovit voluntar serviciile secrete si mai mult decat un efect electoral sa fi urmarit de-a dreptul sa le atraga in acest urias scandal. De ce? Aceasta devine o intrebare cheie, deocamdata fara raspuns.
In opinia mea, nu este exclus ca in spatele a ceea ce pare sa fie un scandal electoral sa avem de fapt partea vizibila dintr-o confruntare intre seful statului si structuri de securitate.



                                                                      Autor: Ioana Ene Dogioiu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu