luni, 1 august 2016

Trei reţete de Postul Adormirii Maicii Domnului

                                 Motto: „… când postiţi, nu fiţi trişti ca făţarnicii!”
                                                                   Matei 6, 16-18

Postul Adormirii Maicii Domnului e în principiu sever, nu atât de aspru ca ca Păresimile, dar nici atât de relativ lejer ca Postul Naşterii Domnului. Doar că e scurt, are două săptămâni.
Pentru lumea monahală, lunea, miercurea şi vinerea se ajunează până seara, când se mănâncă legume fierte fără ulei, pe când marţea şi joia, untdelemnul e permis, iar sâmbăta şi duminica e dezlegare la peşte şi vin.

                                                                        Sugestii:



Felul întâi:  Borş de legume

Ingrediente: 2 cartofi, o ţelină, o ceapă, 2 morcovi, o legătură de pătrunjel şi una de leuştean, 1 păstârnac, un sfert de varză, o mână de fasole verde, un dovlecel, 3-4 roşii, 2 ardei graşi, 1 litru de borş.
Preparare: Într-o oală mare, se pun la fiert în 3 litri de apă, moovul, pătrunjelul şi păstârnacul date pe răzătoarea mare, varza tăiată fideluţă, ardeii şi ţelina tăiate cubuleţe. Se acoperă şi se lasă să fiarbă. Când sunt aproape fierte se pun cartofii, dovleceii tăiaţi cubuleţe şi roşiile date pe răzătoare, decojite în prealabil şi fără seminţe. Când sunt bine fierte se adaugă borşul şi sarea. Se lasă să dea câteva clocote şi se adaugă verdeaţa fin tocată. După preferinţă, se adaugă şi câteva linguri de ulei.

Felul doi: Orez cu roşii la cuptor

Ingrediente: 1 kg de roşii bine coapte, o căpăţână de usturoi, o ceaşcă de ulei, 500 g de orez, 3 ardei tăiaţi solzişori, o legătură de pătrunjel fin tocat, o jumătate de cănuţă cu măsline negre tăiate felii (facultativ).
Preparare: Roşiile fără coajă şi seminţe se taie mărunt şi o jumătate din cantitate se pune într-o tavă tapetată cu ulei. Se presară deasupra sare, piper, pătrunjel, usturoi tăiat felioare şi zolzişorii de ardei. Se amenstecă orezul nefiert cu măslinele şi pătrunjelul. Jumătate din amestecul de orez se aşează în tavă peste stratul de roşii, iar deasupra se toarnă jumătate din cantitatea rămasă de roşii, apoi se presară ulei, sare, piper, pătrunjel, usturoi, ardei. Cealaltă jumătate din orez şi restul de roşii se adaugă tot în straturi. Se lasă la cuptor, să fiarbă încet la foc potrivit, cel puţin o jumătate de oră. Se mănâncă rece.

Desert: Prăjitură rapidă

Ingrediente: 1kg de mere, 200 g de făină,200 g de gris de grâu, 200 g de zahăr, 50 g de margarină (Becel sau Mega cu omega 3 :)  – pe bune!, dar în cazul ăsta, fiindcă e doar pentru uns tava, merge orice margarină, vegetală, evident).
Preparare: Se unge o tavă cu toată margarina. Se amestecă făina, grisul şi zahărul (fără apă) şi se toarnă în tavă. Deasupra se întind în strat uniform merele curăţate şi rase pe răzătoarea mare. Compoziţia se dă la cuptor potrivit, 30 de minute.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu