duminică, 10 decembrie 2017

PICURI DE ÎNȚELEPCIUNE

                                      Credința, Legământul și...Biserica


1. „Credinţa este căruţa puterii evanghelice, viaţa apostolică, dreptatea lui Avraam; din credinţă începe şi la ea se termină toată dreptatea şi din ea va fi viu dreptul”. (Romani I, 17). ”Cel ce o nesocoteşte va cădea din bunăvoinţa dumnezeiască. Căci fără de credinţă nu este cu putinţă a plăcea lui Dumnezeu” (Evrei XI, 7). Credinţa eliberează pururea neamul nostru de tot felul de rătăciri şi ne întemeiază pe noi în adevăr şi în noi adevărul, din care nimeni nu ne va clinti, chiar dacă ne-ar socoti nebuni, pe noi cei ce prin credinţa cea adevărată ieşim prin extazul mai presus de înţelegere şi mărturisim acest adevăr cu fapta şi cu cuvântul, nelăsându-ne purtaţi de orice vânt al învăţăturii (Efeseni IV, 14), ci stăruind în cunoştinţa cea unită a neadevărului creştinilor şi propoveduind vederea cea mai simplă, mai dumnezeiască şi cu adevărat neînşelătoare .   (Filocalia vol. VII, pag. 318).
Grigore Palama (1296 - 1359),
scriitor bisericesc, preot, călugăr din Muntele Athos, arhiepiscop de  Tesalonic. A fost canonizat după 9 ani de la moartea sa (1368). A rămas în istorie ca unul din cei mai mari teologi din Biserica Ortodoxă.

*** 

 2.  „DE VEŢI CĂLCA LEGĂMÂNTUL DOMNULUI DUMNEZEULUI VOSTRU, PE CARE L-A ÎNCHEIAT EL CU VOI ŞI VĂ VEŢI DUCE LA ALŢI DUMNEZEI ŞI SĂ VĂ ÎNCHINAŢI LOR, SE VA APRINDE MÂNIA ASUPRA VOASTRĂ ŞI VEŢI PIERI CURÂND DIN ŢARA ACEASTA BOGATĂ PE CARE V-A DAT-O DOMNUL”. (Iosua cap. 23).
IOSUA  NAVI  sau ISUS NAVIN,
este un personaj biblic care a fost urmaşul lui Moise în conducerea`poporului evreu. El este pomenit în Cartea Exodului, în Numeri, în Deuteronom şi mai ales în cartea lui Iosua din Biblie. El s-a născut în Egipt, în tribul lui Efraim şi a trăit în jurul anului 1200 î.Hr. În perioada cuceririi Canaanului a ocupat poziţia de comandant militar.
***

3. „ÎNTR-O DUMINICĂ  FRIGUROASĂ, SCRIITORUL ITALIAN ALESSANDRO MANZONI, PREGĂTINDU-SE SĂ MEARGĂ LA BISERICĂ, FAMILIA VOIA SĂ-L ÎMPIEDICE. EL LE-A RĂSPUNS: "DACĂ CINEVA DINTRE VOI AR FI CÂŞTIGAT 100.000 DE LIRE ŞI ASTĂZI AR FI ULTIMA ZI PENTRU RIDICAREA LOR, NU AŢI ALERGA ACOLO, ORICUM AR FI TIMPUL? AŞA ŞI EU, ALERG LA BISERICĂ, DEŞI NU ESTE AUR ÎN LUME  CU CARE AI PUTEA PLĂTI PREŢUL SFINTEI  LITURGHII".

Alessandro Manzoni (1785-1873),
unul din cei mai mari  poeţi şi scriitori italieni, senator.  A scris romane, dramaturgie, fiind un teoretician al romantismului italian. Este autorul recenziei „Scrisoare asupra romantismului". Cea mai cunoscută operă a sa este romanul „I  Promessi Sposi ” apărut în 1827.

P.S. Iar Pavel a zis: „Ioan a botezat cu botezul pocăinței, spunând poporului să creadă în Cel ca va veni după el, adică în Iisus Hristos. Și auzind ei, s-au botezat în numele lui Iisus Hristos”  (Fapte 19, 4-50.

„1001 CUGETĂRI”  vol. XII,
Prof. Olimpia Mureșan  L.S.R.Maramureș
Pr. Ilie Bucur Sărmășanul

  
                                                                   

                                                                                                          

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu