vineri, 30 noiembrie 2018

O sută de ani într-o zi


 1 decembrie 1918 – 1 Decembrie 2018. O sută de ani. 1 Decembrie 2018 este mai mult decât o zi, este un simbol, o linie pe care o tragem după o sută de ani de istorie. Într-o singură zi, mâine, vom cuprinde, prin discursuri, serbări, manifestări culturale, cântece şi poezie, 100 de ani de istorie.
Ne putem întreba pe cine sărbătorim? Îi sărbătorim şi cinstim pe cei care au făcut posibil actul de la 1 decembrie 1918, când practic s-a născut statul român, sau ne sărbătorim pe noi, cei care avem şansa de a trăi azi, la împlinirea unui secol de când, în mod simbolic, la Alba Iulia, s-au adunat 100 000 de români.
Momentul a fost gândit întâi ca o mare adunare populară, în al doilea rând ca un act juridic. Au fost desemnaţi delegaţi din toate categoriile sociale. Credenţionalele sunt împuterniciri, astfel că Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia a fost cu adevărat expresia întregii populaţii româneşti din Transilvania, Maramureş, Crişana, Banat.
Un element esenţial: adunarea nu a fost păzită de armată. Ca să nu se spună că a fost o acţiune militară.
Aşadar, participanţii şi-au luat propriile măsuri de securitate.
Acum, la o sută de ani, se iau măsuri excepţionale de securitate. Se aude că se pregătesc proteste. Joi, după o şedinţă de guvern ţinută în mod simbolic la Alba Iulia, primul ministru, cabinetul Dăncilă, a fost huiduit. De un grup restrâns, dar cu megafoane care amplifică vocile.
În decembrie 1918 nu existau mijloace de amplificare a vocilor. Vorbitorii se urcau pe căruţe, în tribune improvizate, şi le vorbeau celor adunaţi, poporului. :i au auzit toţi. Pentru că auzeau cu inimile. Nu era nevoie de foartă multă vorbă.
Acum vorbim. Vorbim pe sute, pe mii de voci. Vorbim toţi şi nu ne ascultăm, nu ne înţelegem unii pe alţii. De aceea sunt mai importante gesturile, cântecele, serbările, steagurile.
1 Decembrie este ziua simbolurilor naţionale. Aurel Popp, în anul 1936 a realizat o instalaţie artistică demnă de un mare artist. A făcut un gest simbolic.
Acest lucru trebuie să-l facem şi noi în ziua care cuprinde în sine o sută de ani de istorie. Nu au fost o sută de ani de pace. Nici în anii când nu s-au azuit tunurile, nu este linişte. La Alba Iulia, la 1 Decembrie 2018, trebuie să vorbească doar inimile. Pentru huiduieli rămân restul zilelor din an, rămân următorii o sută de ani, fără o zi.
Ce şi-ar dori cel mai mult românii ardeleni în ziua de 1 Decembrie? Ca măcar pentru o zi, să se simtă români şi maghiarii, germanii şi celelalte minorităţi din România.
Sâmbătă ţara noastră se numeşte ROMÂNIA 100.
LA MULŢI ANI, ROMÂNIA 100!!!

Autor: Dumitru Păcuraru

Sursa: Informaţia zilei de Maramureş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu