miercuri, 2 ianuarie 2019

Proiect medical în valoare de 227 milioane euro!


Ministerul Sănătăţii a transmis în sistemul informatic MySMIS cererea de finanţare pentru un proiect care are valoarea totală de aproximativ 227 milioane euro, care vizează solicitarea de rambursare a sumelor plătite de minister prin Programul naţional de prevenire, supraveghere şi control al bolnavilor cu infecţie HIV/SIDA, în perioada ianuarie 2015 – decembrie, destinate acoperirii tratamentului pentru aceştia.
Această finanţare va aduce o contribuţie majoră la degrevarea bugetului de stat. Continuăm astfel seria de proiecte depuse de Ministerul Sănătăţii prin care sistemul de sănătate va beneficia de fonduri nerambursabile. Luna trecută, în Cadrul Programului Operaţional Regional, s-au depus proiecte în valoare de aproximativ 261 milioane euro pentru dotarea cu echipamente medicale a unităţilor sanitare din Romania. Vom folosi toate oportunităţile financiare oferite de Comisia Europeană care pot determina îmbunătăţiri ale sistemului de sănătate.
În prezent, finanţarea managementului pacientului infectat HIV este asigurată prin bugetul Ministerului Sănătăţii, pentru terapia antiretrovirală, precum şi pentru testări HIV la gravide şi la principalele categorii de persoane cu comportament la risc pentru infecţia HIV, dar şi prin bugetul Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate, pentru analize şi terapia curativă a persoanelor internate cu diverse boli infecţioase, precum şi pentru monitorizarea viro-imunologică a acestora, prin secţiile la zi.

Dacă în perioada 2007 – 2010, bugetul anual alocat la nivel naţional pentru tratament ARV a fost de circa 32 milioane de euro, în anul 2016, în condiţiile creşterii cu 47% a numărului de pacienţi, costurile anuale aferente tratamentului ARV s-au dublat, ajungând la aproximativ 60 milioane de euro. În condiţiile menţinerii incidenţei HIV/ SIDA la nivelul mediei ultimilor 10 ani (714 cazuri noi anual), se estimează că doar costurile necesare acoperirii tratamentului ARV şi monitorizării pentru persoanele nou diagnosticate vor implica o creştere anuală a bugetului cu circa 4,6 milioane de euro. Este cea mai mare valoare a unei propuneri de proiect din România prin care se solicită finanţare din Fondul Social European, care va fi asigurată din Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020, Axa prioritară 4. Fişa de proiect non competitiv a fost validată de Autoritatea de Management a Programului Capital Uman în data de 15 octombrie 2018.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu