vineri, 15 martie 2019

STOP Manipulării de la TV!


 Stăruiți cât mai mult la acest film și haideți, împreună, să ne luăm țara înapoi până nu apucă să o distrugă de tot.
Știm că v-ați săturat de apeluri, scrisori, memorandumuri, strângeri de semnături, de proteste, de manifeste, de proclamații, dar, din nefericire, ei nu s-au săturat să ne calce în picioare.
Pentru a susține afirmațiile, atașăm acestui apel public câteva exemple de fake news, propagandă, discursul urii sau pure jigniri emise de către cele două posturi TV în discuție.
Sună poate patetic, dar schimbarea va veni din efortul nostru concentrat.
Voi, personalitățile calomniate și înjurate în emisiunile Antena 3 și România TV, nu mai închideți ochii atunci când vi se încalcă dreptul la propria imagine. Nu înseamnă că vă băgați în troacă și, deci, o să vă mănânce porcii ci este, din contră, igienic să faceți plângeri penale și la CNA.
Voi, jurnaliștii, scrieți când cele două posturi emit dezinformări pe post și ajutați-ne cu fact-checking să le combatem.
Voi, companiile care difuzați publicitate pe aceste canale TV, respectați-vă consumatorii și etica de brand și nu alegeți Atena 3 și România TV pentru a vă promova produsele. Dacă aveți reclame acum pe aceste posturi, vă rugăm să le retrageți.
Realizând că degeaba așteptăm statul român să aplice legislația, că nu este timp de balet birocratic, că trebuie să găsim o soluție singuri, vă cerem să ne veniți alături.
Grupul organizațiilor semnatare ale acestui comunicat refuză să asiste neputincios la degradarea discursului public și la semănarea urii și minciunii.
Iresponsabil pentru că societatea românească e ruptă în două de discursul urii practicat de cele două televiziuni.
Deși există o lege a audiovizualului și chiar și un Cod Deontologic al Jurnalistului, deși CNA are instrumente ca să amendeze abaterile din ce în ce mai numeroase sau grosolane ale celor două televiziuni, legislația nu este implementată și autoritățile închid, iresponsabil, ochii.
Cele două stații s-au remarcat în peisajul și așa murdar al presei românești prin frecvența și virulența atacurilor la adresa unor personalități, instituții sau grupuri de activiști, atacuri rămase complet nesancționate de către Consiliul Național al Audiovizualului (CNA), în ciuda numeroaselor sesizări făcute de către cetățeni.
Ultimii 2 ani au văzut o explozie de manipulare, fake news și discursul urii propagată mai ales de două dintre stațiile de știri din țară: Antena 3, parte a grupului Intact aparținând de facto familiei condamnatului Dan Voiculescu și România TV, televiziunea controlată de urmăritul penal și fugarul Sebastian Ghiță.

Semnatari:

Stop Fake News in Romania
Frontline Club Bucharest
Freedom House România
#REZISTENȚA
Geeks For Democracy
Corupția ucide
Umbrela Anticorupție Cluj
Inițiativa România
Aradul Civic
Centrul de Investigatii Media
Teleleu
VeDem Just - Voci pentru Democraţie şi Justiţie
Stafeta Steagului Uniunii Europene
 Vizionaţi: https://bit.ly/2CnomOf


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu