miercuri, 21 iulie 2021

Poeziile Doinei Pană Chira sunt asemeni florilor iubirii, macii...

 


     Pe profesoara Doina Pană Chira am impresia că o știu de-o viață deși ne-am intersectat fizic doar de vreo trei ori în cadrul generosului proiect ”Prietenii literare” la Baia Mare, organizat de Ioan Romeo Roșiianu. Fire blândă, amabilă, educată, Doina Pană Chira  întrunește toate atuurile unei persoane agreabile, cu care dorești să conversezi continuu și o poți considera colega ta, prietena ta și, de ce nu, mama ta.

Doina Pană Chira s-a născut în Târgu-Mureș, a urmat cursurile Facultății de Istorie-Filologie din Sibiu, după absolvire a funcționat ca profesor de istorie-geografie la mai multe școli din județul Mureș iar începând cu anul 1980 a ocupat funcția de bibliotecar principal la Biblioteca Municipală din Târnăveni. În 1990 obține, în urma unui concurs greu, postul de bibliotecar la Universitatea de Arte din Târgu-Mureș, instituția de unde se și pensionează.

Deși scrie poezie din perioada liceului și a facultății, debutează mult mai târziu, ”naș literar” fiindu-i, ca la mulți alții,  editorul și criticul literar Ioan Romeo Roșiianu și editura ”eCreator„ Baia Mare, cu volumul ”Furt de iubire”, în 2019, bine primit de cititori și critica literară.

Volumul primit în dar de la Domnia sa ”Florile iubirii înflorite”, aceeași editură, aceeași echipă închegată eCreator, bilingv, tipărit în limba română și italiană prin aportul traducătoarei Mădălina Veronica Radovici, este un elogiu adus iubirii în toate formele ei, fiindcă poeta Doina Pană Chira preaslăvește creația Divină și pe Mântuitor,  știe să iubească cu aceeași intensitate, constant și perpetuu anotimpurile, fiindcă este ”femeia fanteziilor” sale, motiv pentru care își permite cadoul de a sta ”la o cafea cu primăvara”, de a ”asculta gândurile/în seri liniștite de iarnă”, de a avea puterea să ”stingă toate supărările/din sufletul tău/transformându-le în buchete de flori,/de iubire...”, de a se îndrăgosti de vânt, de maci, de a se săruta pătimaș cu toamna și iarna dar și cu bărbatul vieții ei care este ”...o poveste tandră/la porți deschise,/Unde o fată vrea sărutul/Sincer și promițător al iubirii/nenăscute încă...//Bărbatul,/O poveste surprinzătoare/cu umeri largi și poveri/Duse până la sfârșitul lumii/Alături de femeile lui, copii,/dar și ibovnice/Iubite-n secret cu patimă/Ascunse de priviri,/ferecate în inimă”.

Pe ultima copertă, așa cum ne-a obișnuit deja,  scriitorul și criticul Ioan Romeo Roșiianu concluzionează: ”În contextul în care o întreagă lume se clatină, ea își înscrie actul creației în mai largul manifest al spiritului uman liber, pentru care autosuficiența ar fi totuna cu o nedreaptă dizolvare. Este evident că ea merge pe un drum croit nativ, acel drum al găsirii alternativelor existențiale de la o răscruce mai departe fiind mesajul ce străbate ca un fir roșu o carte minunat susținută de traducătoarea Mădălina Veronica Radovici”.

Volumul ”Florile iubirii înflorite” beneficiază de 76 de poezii, în care tema principală este, așa cum am mai spus-o, iubirea. În viziunea poetei, fără iubire nu se poate construi nimic; acolo unde este iubire sunt și flori, îmbrățișări, dorințe, lacrimi, săruturi, gânduri sincere. În acest sens am să apelez la versurile poemului ”Lacrimi și dor”, care mi-a plăcut în mod special: ”Lacrimi de bucurie/Se preling pe tâmpla-mi fierbinte/Alunecă încet pe gât, pe piept/Mâna-mi atinsă de timpul nebun/Caută esența trupului tău.../E ca o chemare de doruri străvechi,/De vise uitate și totuși știute./Stăpână vreau să-ți devin,/Voi fi sălbatică ca o fiară...,/Femeie nestăvilită și dornică tare/Să muște din fructul oprit./În miez de noapte devin o leoaică,/O viperă poate c-așa-i femeia/Vrea să domine bărbatul iubit,/Dornic și el de patimi nebune,/De năstrușnice jocuri erotice-n noapte/Nimic nu îi poate opri...”.

Poezii inspirate, cu multă metaforă și culoare (predomină albastrul), poezii aforism, cu trimiteri de la sacru la profan, cu versificație modernă, în care natura, copilăria și dragostea primează, ție cititorului de rând, după lecturare, îți aduce o stare de beatitudine, de contemplare, de mulțumire și nu-i puțin lucru în ziua de azi.

Felicitând-o sincer pe poeta Doina Pană Chira, am să închei cu spusele colegului Daniel Luca, care în postfața cărții, scrie despre poezia autoarei: «Poezia Doinei Pană Chira este simplă, uneori prea simplă (a se vedea Frunze dănțuind, Prietenia), alteori intervine diluția (precum în Primăvara ori Zâmbetul toamnei) ori se lasă pradă probabilităților (Un gând: ”Un gând poate fi apă vie/Un gând poate fi un fluture, o floare/Un gând poate fi o rază de soare”), însă își află cu ușurință drum spre sufletul cititorului ».

În fond și la urma urmei pentru cine scrie poetul? Tânărul Flavius Sindie mărturisea: ” Poezia, pentru mine este mesaj, și scriu în așa fel încât să fie accesibilă pentru cât mai multă lume”. Quod erat demonstrandum!

 

                                                                                               Gelu Dragoș

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu