marți, 27 iulie 2021

România educată cu numiri politice?



La data de 9 ianuarie 2021, peste 700 de directori interimari au fost schimbați de către Inspectoratele Școlare Județene, folosindu-se de argumentul că această manevră este „în baza legii”. Cu toții știm că aceste schimbări miros a numiri politice.
Acest lucru ne-a făcut pe mine și alți colegi parlamentari să dezvoltăm o inițiativă legislativă prin care directorii interimari nu mai pot fi numiți „din pix”, ci de către consiliile de administrație ale școlilor.
După 6 luni de consultări cu experți din educație, legea privind descentralizarea interimatului directorilor a fost trimisă spre promulgare. Rezultatul? Administrația Prezidențială a trimis legea către reexaminare.
Decizia președintelui de a trimite legea către reexaminare nu pare a fi o coincidență. Pe 9 august se vor vacanta aproximativ 10,000 de posturi de directori și directori adjuncți interimari în aproape toată țara. Cred că deja s-a cumpărat foarte multă vopsea galbenă cu care vor da peste roșul care se uscase deja pe fotoliile de director.
În trecut, președintele Iohannis ne spunea că nu e bine ca funcțiile de directori să fie numite politic și că ele ar trebui numite de către experți. Decizia lui ne-a arătat contrariul – una spunem, alta facem.
Sunt zile triste pentru educația din România. Ni se tot promit reforme serioase prin lansări de proiecte de țară, dar problemele vechi rămân. Cum vom construi România următorilor 100 de ani dacă școlile rămân tot sub influența politicului?!

Deputat Brian CRISTIAN

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu