vineri, 30 iulie 2021

CLIPĂ DE VISARE, INVEȘNICEȘTE-TE ÎN NOI

 


(din jurnalul unei superbe tabere. Moment de sinceritate. Adevărul unei clipe - Olga Văduva)
Doamne, dacă ai veni Zâna-cea-bună și mi-ai spune că îmi îndeplinește trei dorințe, una dintre acestea ar fi - ,,să nu-mi iei niciodată clipa de frumos din viața mea și a celor pe care îi iubesc și-i prețuiesc!". Atât aș cere. Dar, gândindu-mă la sintagma, rostită de Monahul dela Rohia, Nicolae Steinhardt, ,,dăurind vei dobândi!", ridic o umilă rugăciune, cu gândul la toti cei care îi iubesc și îi prețuiesc. Nu aș putea da nume. Sigur, sigur aș ,,omite prin uitare" pe careva. (Violeta Bobocea, știe!). De asta spun, la modul general, toți.
Încă trăiesc bucuria clipelor de visare petrecute la Dunavăț ... Dunavățul de Jos, Tulcea. Tabăra literară în care s-au adunat prieteni și s-a cimentat prietenia. Olga Văduva (Grigorov), ,,poartă toată vina". Ați observat că am cuprins expresia între ghilimele. Da! O ,,declar vinovată", pentru că a reușit să adună în jurul Domniei Sale, oameni simpli, adevărați păstrători de zestre, iubitori de frumos, cu principii și moralitate de înaltă ținută.
Felicitări
, promotorului cultural, literar Olga Văduva pentru organizarea specială a acestei tabere.
Felicitări
pentru modul cum ai gestionat evenimentul în sine, luând în calcul faptul că ai adunat din cele patru colțuri de țară, câteva zeci de persoane, fiecare cu felul său de a fi. Ești un om minunat, puternic și curajos. Bravo!
Am petrecut, într-o fantastică atmosferă, momente înălțătoare, care ne-au emoționat, ne-au bucurat, ne-au fericit, ne-au împrietenit. Clipe ce nu vor să plece din sufletele noastre, multă vreme, chiar dacă altele le vor lua locul. Fiecare moment sau eveniment are clipa de minunăție și splendoare. Aici, la Dunavățul de Jos, putem vorbi despre splendoare, armonie, cântec, autenticitate, tradiție, bucurie - cuvinte pe care le găsesc, în acest context, într-o sinonimie absolută.
Oameni, locuri, fapte, istorie - scriitori și operele lor, artiștii și cântecele lor, actorii cu rolul lor - ne-au încântat clipele, ne-au bucurat sufletele, au oprit timpul în loc. Poezie și cântec. Foșnet de vânt și bob de rouă. Cuvinte rostite și răs-rostite. Fiecare în felul său autentic. Adunate, într-un tot, același lucru, același timp și trăire, același spațiu - Complexul Pelicanul și Peștișorul, Dunavăț, cu prețuire și respect profund gazdelor - familia Dima, împreună cu echipa. Ați visat vreodată cu ochii deschiși? Sau, reformulez altfel, întrebarea - când ați visat ultima dată cu ochii deschiși? Eu rostesc doar un substantiv. Propriu. Dunavăț. Aici, s-a împletit sinceritatea cu momentul de adevăr. Aici, poeziei, i s-a ridicat un monument. Și nu doar poeziei, ci și Poetului sau Scriitorului. Un monument al iubirii de frumos, al unui altfel de răsărit, poate și un monument al Muzei, stăpână peste sufletele multora. Olga Văduva, pentru toate acestea, te ,,chem în instanță" și-mi permit și-un avocat, din oficiu. Apărător ales vreau să-mi fie poeta Limona Rusu, din Cetatea Sucevei. Pentru că am nevoie de un martor, tot din Cetatea Moldovei, nu voi chema unul, ci doi. Iar dacă este nevoie de încă o probă în plus, mai găsesc un martor. Mă gândesc la poeții Ionica Bandrabur (și Ticu, pentru că avem nevoie de sofer!), din Slănic-Moldova (Bacău) și Petru Grădinaru, din Vadurile-Vaslui. Al treilea ar fi artistul Dumitru Grădinaru. Și câți alții. Din minunata și frumoasa Țară a Hațegului, Cetatea Devei, propun ,,citarea", pentru conformitate, a poetului Dumitru Tâlvescu și a frumoasei soții, Cristina Mitar. Să vină să depună mărturie. Nu știu dacă am ,,să îl pot corupe"", dar am să încerc, cu un Tuborg. Am sau nu dreptate, dragă Lăcrămioara Elefteriu!? Vă prețuiesc și vă respect profund. Mulțumesc pentru că existați în viața noastră și ne aduceți bucurii. Sunteți minunați! Sunteți fantastici! Inmiită vă fie răsplata ...
(VA URMA)

VASILE BELE
Chiuzbaia, 29 iulie 2021

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu