miercuri, 21 iulie 2021

Vocea PSD nu se mai aude


 Se întâmplă un fenomen ciudat. Chiar dacă majoritatea mass media se ocupă, chiar foarte critic, de campania internă a liberalilor, PSD abia se mai vede. O mică fereastră spre public a deschis ieşirea din închisoare a lui Liviu Dragnea, în rest nimic nu se mişcă. Poate că intenţia strategilor din aripa Cîţu, de a transforma acronimul din cele trei litere PNL într-o etichetă electorală care să intre în capul alegătorilor. Într-adevăr, toată ziua bună ziua toate agenţiile îşi deschis fluxul ştirilor cu ce s-a mai întâmplat în PNL.

În lipsa unei strategii coerente, PSD nu găseşte o modalitate de a reintra pe fluxurile de ştiri.
Strategia PNL are însă şi un efect pervers. Ca atunci când cineva hulpav mănâncă prea mult. Chiar dacă mâncarea este bună tot riscă să se îmbolnăvească. Poporul are o zicală mai directă, mai concentrată: ce-i prea mult strică.

Pentru a înţelege fenomenul la care suntem martori, este instructiv să ne uităm la o constatare de bun simţ, la un avertisment venit din partea omului de ştiinţă american care a emis cele mai exacte date despre Covid. Anthony Fauci spunea că în condiţiile de dezinformare actuală nu ar fi fost posibilă eradicarea variolei şi poliomielitei.

Dacă dezinformarea a întunecat minţile oamenilor şi într-o chestiune de viaţă şi de moarte, aşa cum este cazul virusului SARS COV 2 care a dat peste cap întreaga omenire, cum să ne aşteptăm ca alte probleme mărunte în comparaţie cu criza Covid să fie corecte?

Aşadar, nici campania internă a PNL, nici reaţiile PSD, ale tuturor opozanţilor actualei puteri, nu sunt lipsite de dezinformări. Fakenews-urile ne guvernează viaţa. Până şi copiii au învăţat să dezinformeze, mimează bătăi la şcoală pentru a deveni virali pe internet. Membrii unei familii s-au jucat de-a răpirea propriului copil ca să fie celebri pentru o zi.

Revenind la cazul PNL am zice că bietul Ludovic Orban, ca de altfel şi bietul Marcel Ciolacu, nu pot ţine pasul cu Florin Cîţu. Includem aici şi echipele lor, prea modeste pentru a ţine pasul cu profesioniştii mai lipsiţi de scrupule.

Poate că este prea devreme, însă PSD nu reuşeşte să vină cu un program de guvernare alternativ. Atacurile social democratice la adresa coaliţiei de guvernare sunt haotice, fără consistenţă. PSD a rămas blocat la pensii şi alocaţii pentru copii în timp ce situaţia mondială impune alte tipuri de abordare socială şi economică.

Opoziţia, de fapt, este în aşteptare, vânează doar greşelile cu impact imediat. De pildă se leagă de gluma făcută de Rareş Bogdan care spunea că Ministerul de Interne ar trebui cuplat cu Ministerul Transporturilor.

Marcel Ciolacu spune că România arată ca o ţară neguvernată, dar nu arată cum ar trebui guvernată. În realitate, premierul Cîţu strânge bine în mână hăţurile. Nu lasă nicio posibilitate opoziţiei de a se amesteca în treburile guvernului. A reuşit să ţină departe de ochii opoziţiei până şi dosarul PNRR. Mai degrabă am înclina să credem că România se apropie de o guvernare autoritară. Nu a recepţionat PSD semnalul tras de Florin Cîţu că nici conducerea PNL, recte Ludovic Orban, nu are căderea de a da ordine guvernului?

Prin urmare ţara este guvernată, iar ceea ce spune Marcel Ciolacu nu corespunde adevărului. Liderul PSD trebuia să spună că ţara este guvernată prost. Aceasta este ceea ce aşteaptă poporul să audă. Este o nuanţă pe care un politician versat trebuie să o simtă.

Nu a trecut multă vreme de când PSD genera majoritatea covârşitoare a ştirilor. Opoziţia nu se vedea pe nicăieri. PNL era închis în sine, total neinteresant.

Nu este un lucru frumos ceea ce face acum PNL, dar nimeni nu poate spune că nu este interesant. Liberalii lui Cîţu experimentează un nou mod de a face politică. Poate va prinde, poate nu. Reacţia publicului încă nu s-a manifestat în toată plenitudinea ei.

La demonstraţiile de forţă ale echipei Cîţu este posibil să trezească reacţii negative chiar în rândul liberalilor conservatori. Adică îl baţi pe Ludovic Orban, dar nu-ţi baţi joc de el, aşa cum au făcut la Cluj lăsându-l singur, izolat.

Dacă astfel de momente se vor înmulţi Orban are toată îndreptăţirea, în cazul în care va pierde competiţia cu Florin Cîţu să-şi facă propriul partid.

Aşa cum şi în PSD, nemulţumiţi de prestaţia lui Ciolacu, să apară o aripă radicală, capabilă să-i facă faţă campaniei agresive a PNL, aripa Cîţu.


Autor: Dumitru Păcuraru

Sursa: Informația zilei Maramureș

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu