sâmbătă, 20 ianuarie 2024

Se apropie COMUNIADA, Ediția a III-a februarie 2024


 Regulamentul de organizare şi desfăşurare a concursului interdisciplinar județean COMUNIADA Ediția a III-a 2024 I. 

Preambul 

Art. 1. Prezentul regulament are în vedere organizarea și desfășurarea concursului județean Comuniada 2024, ediția a III-a, în baza parteneriatelor de colaborare dintre Inspectoratul Școlar Județean Maramureș, Asociația Comunelor din România : Filiala Maramureș și Consiliul Județean Maramureș. 

Art. 2. Concursul este adresat tuturor elevilor din mediul rural al județului Maramureș, participarea la procesul de selecție al etapei locale și județene fiind liberă și realizată fără nicio formă de discriminare. 

Art. 3. Probele concursului, atât de la etapa locală cât și de la cea județeană, au în vedere selecția corectă, pe bază de merit, a elevilor cu rezultate deosebite proveniți din școlile rurale din județul Maramureș

 Art. 4. La acest concurs au dreptul să participe toți elevii proveniți din mediul rural, fără a se ține cont dacă comuna aparținătoare este membru sau nu al ACoR Maramureș. 

Art. 5. Spre deosebire de Comuniada anului 2023, ediția din acest an mai cuprinde o disciplină - Educație Fizică –Proba de Triatlon. 

6. Disciplinele la care se susțin probe în cadrul Comuniadei 2024, ediția a III-a sunt : 1. Limba și literatura română- clasele V-VIII 2. Matematică- clasele V-VIII 3. Istorie- clasele V-VIII 4. Geografie- clasele V-VIII 5. Limba Engleză- clasele V-VIII 6. Caligrafie- clasele II- IV 7. Șah - clasele I-VIII 8. Educație fizică – Triatlon – V-VIII

 Art. 7.Pentru disciplinele care au la bază examinare scrisă, data susținerii probelor este 10 februarie 2024

 Art. 8. Pentru disciplinele care au la bază examinare practică (Șah și Triatlon), data susținerii probelor este 17 februarie 2024 II. 

Constituirea Comisiilor

  Art. 10. Pentru organizarea și desfășurarea concursului sunt necesare 6 comisii: a. Comisia județeană de organizare, coordonare și supervizare b. Comisia de elaborare subiecte c. Comisia de evaluare a probelor scrise d. Comisia de soluționare a contestaților e. Comisia de arbitraj – Șah f. Comisia de examinare – Triatlon g.Comisia Centrului de Examinare (Centrele I-XIV – art.29) 1 Decizia va fi finalizată după 31 Ianuarie, după ce directorii de centre trimit deciziile de la nivel de școală – cf. art. 31. 

 Art. 11. Componența comisiilor prevăzute la punctele a-f ale articolului precedent se stabilesc de către comisia județeană prin consultarea inspectorilor școlari de specialitate. 

Art. 12. Componența comisiei din fiecare centru de examinare a probelor scrise se realizează prin decizia directorului instituției.

 Art. 13.Orice cadru didactic membru în oricare dintre comisiile de mai sus, nu poate avea elev participant la concurs pe aceeași disciplină. În acest sens, toate cadrele didactice vor depune o declarație pe proprie răspundere.(Anexa 1). Totuși, dacă un cadru didactic este membru într-o comisie pe o anumită disciplină, elevul la care predă poate concura pe altă disciplină (Exemplificare : Un profesor de matematică din comisia de corectare, poate avea elevi participanți la celelalte discipline – excepție face disciplina sa). 

Art. 14. Orice cadru didactic prezent într-o comisie a concursului, NU poate face parte în altă comisie sau comisii. Acest aspect este valabil inclusiv pentru asistenți. A. Comisia Județeană de organizare Art. 

15. Comisia judeţeană de organizare, coordonare, centralizare rezultate şi supervizare a desfăşurării concursului judeţean interdisciplinar Comuniada 2024, se constituie prin decizia inspectorului şcolar general. - Comisia va fi alcătuită din 6 membri, cu următoarele responsabilităţi : a. Verificarea bazei materiale a centrelor de examinare b. Supervizarea comisiilor din centrele de examinare c. Organizarea centrului de corectare și evaluare d. Constituirea comisiilor de elaborare a subiectelor, corectare şi soluţionare a contestaţiilor e. Extragerea variantei subiectului concursului 

Art. 16. Pe parcursul desfășurării probelor, membrii comisiei județene au dreptul de a intra în centrele de examinare pentru a superviza desfășurarea probelor. B. Comisia de elaborare subiecte 

Art. 17. Prin consultarea inspectorilor de specialitate, Comisia județeană propune cadrele didactice care vor realiza elaborarea subiectelor probelor scrise.

 Art. 18. Pentru fiecare disciplină unde se realizează examinare scrisă, subiectele vor fi realizate de către două cadre didactice calificate pe disciplina respectivă.

 Art. 19. În totalitate, componența comisiei va fi de 12 cadre didactice. Președintele comisiei de elaborare a subiectelor este un inspector școlar general adjunct delegat de către inspectorul școlar general. 

Art. 20. Cele două cadre didactice vor colabora și vor realiza împreună câte 3 variante pentru fiecare clasă. Exemplificare : Două cadre didactice vor realiza 3 subiecte pentru clasa a V-a, 3 subiecte pentru clasa a VI-a, 3 subiecte pentru clasa a VII-a și 3 subiecte pentru clasa a VIII-a.

 Art. 21. Toate cadrele didactice din cadrul întregii comisii de elaborare a subiectelor vor depune o declarație pe proprie răspundere de asigurare a confidențialității subiectelor (Anexa 2). C. Comisia de evaluare a probelor scrise 

Art. 22. Comisia de corectare a probelor scrise este alcătuită din 8 profesori corectori pentru fiecare disciplină.Corectarea se realizează ”la două mâini” după sistemul examenelor naționale, după procedura descrisă în secțiunea a VI-a a prezentului regulament. Președintele comisiei de evaluare este un inspector școlar general adjunct delegat de către inspectorul școlar general. D. Comisia de soluționare a contestaților

 Art. 23. Comisia de corectare a contestațiilor probelor scrise este alcătuită din 2 profesori calificați pentru fiecare disciplină.Președintele comisiei de soluționare a contestațiilor este un inspector școlar general adjunct delegat de către inspectorul școlar general. 3 E. Comisia de arbitraj – Șah / F. Comisia de examinare – Triatlon 

Art. 24. Componența comisiilor aferente celor două probe sunt stabilite în regulamentul specific al fiecărei probe, care se află în capitolele VII și VIII ale prezentului regulament G.Comisia Centrului de Examinare pentru probele scrise 

Art. 25. Comisia fiecărui Centru de Examinare pentru probele scrise, are următoarea componență : a. Directorul (sau Directorul Adjunct) al unității de învățământ b. Informaticianul/Profesorul de informatică/Personal cu competențe IT din unitatea de învățământ c. Cadrele didactice asistente, responsabile cu supravegherea elevilor pe parcursul desfășurării probei. III. 

Centrele de examinare 


Art. 26. Centrele de examinare pentru desfășurarea probelor au fost stabilite de către ACoR în colaborare cu autoritățile publice locale ale fiecărei comune 

Art. 27. Pentru a facilita deplasarea și transportul elevilor care pleacă din aceeași școală spre mai multe centre, spre deosebire de ediția precedentă (când microbuzul școlar a fost suprasolicitat), s-a redus numărul centrelor de examinare aferente fiecărei disciplină având în vedere configurația geografică a județului – ”peste deal” (zona Sighet) și ”dincoace de deal” (zona Baia Mare).

 Art. 28. În arondarea fiecărei școli unui Centru de Examinare s-a ținut cont de criteriul geografic, pentru a evita situațiile în care deplasarea să dureze mai multe ore, iar elevul participant să fie nevoit să traverseze județul dintr-un capăt în altul. 

Art. 29. Centrele de Examinare au fost stabilite și sunt cuprinse în următoarea machetă : 4 IV. Etape premergătoare desfăşurării concursului 1. Elaborarea Subiectelor 

Art. 30.Comisia judeţeană cu ajutorul inspectorilor şcolari de specialitate (Limba şi Literatura Română, Matematică, Geografie, Istorie, Învăţământ primar şi Limbi Moderne – Lb. Engleză), constituie pentru fiecare disciplină o comisie de elaborare a subiectelor alcătuită din două cadre didactice. - Cadrele didactice vor colabora pentru a transmite în 3 variante de subiecte pentru fiecare clasă. În final, echipa de elaborare a subiectelor va transmite 12 subiecte în total (3 pentru clasa a V-a, 3 pentru clasa a VI-a, 3 pentru clasa a VII-a, 3 pentru clasa a VIII-a). Proporția de 3/clasă se păstrează și la disciplina Caligrafie. - Subiectele vor fi transmise pe emailul comuniadamm@yahoo.com până la data de 05.02.2024 atât în format Word cât și Pdf - Prin urmare, pentru fiecare disciplină şi clasă vor exista 3 variante de subiecte din care se va extrage 1 variantă/clasă - Variantele de subiecte sunt realizate din programa școlară în vigoare, cu materia parcursă până la finalul lunii ianuarie 2.

 Centrul de Examen pentru probele scrise

Art. 31. Prin decizia directorului, până în 31 Ianuarie, se constituie comisia Centrului de Examinare care cuprinde: Directorul(sau Directorul adjunct) – preşedinte, Informaticianul/Persoană din instituţie cu competenţe TIC – membru + numărul de asistenți.

 Art. 32. Numărul de asistenți necesari este stabilit de către directorul Centrului în funcție de 3 criterii : a. Numărul de elevi participanți în școală și capacitatea sălilor de clasă b. În fiecare sală, directorul va repartiza minim 15 și maxim 25 din elevii participanți. c. În fiecare sală trebuie să existe 2 asistenți.

 Art. 33.Dacă sunt respectate cele 3 criterii, organizarea în clase a elevilor și numărul asistenților se poate ajusta după particularitățile școlii (număr de săli disponibile în care încap/nu încap elevii/bănci, număr de sisteme de supraveghere video, etc) și după experiența managerială a directorului. 

Art. 34. Asistenţii (supraveghetorii) centrului de examinare sunt selectați din rândul cadrelor didactice, care au o altă specializare/formare profesională decât cea pentru care se susţine proba (un profesor de matematică nu poate fi supraveghetor la proba de matematică). 

Art. 35. Până în data de 31 Ianuarie, directorul unității de învățământ transmite la adresa de email comuniadamm@yahoo.com decizia cu comisia Centrului de Examinare. V. Desfășurarea probelor scrise – 10 Februarie 2024 Desfășurător 

Art. 36. La ora 7:50-8:00, la nivelul inspectoratului, va avea loc extragerea variantei de examen pentru fiecare disciplină/nivel de studiu. Extragerea va fi live, într-o videoconferință cu toți președinții de centre de 2 Decizie după modelul standard al instituţiei. 5 examinare. Întâlnirea va avea loc online – prin aplicația GoogleMeet – link-ul întâlnirii va fi publicat cu o zi înainte și trimis fiecărei școli organizatoare. 

Art. 37. Varianta extrasă a subiectului pentru fiecare clasă se transmite instant după extragere pe emailul şcolii. În caz de erori tehnice (nu s-a primit subiectul), se contactează comisia județeană pentru Comuniada 2024 – Dipşe Andrei - 0758.999.686 

Art. 38.Informaticianul verifică, în ziua precedentă concursului sau în dimineața zilei când are loc concursul, pe un calculator al instituţiei, existenţa conexiunii la internet, tonner-ul imprimantei, stocul de hârtie (pentru primirea şi listarea subiectelor). În centrele unde se susține probă scrisă la disciplina Geografie – obligatoriu să existe imprimantă color (pentru a putea fi tipărite hărțile și să se facă distincția între unitățile de relief) 

Art. 39.Informaticianul instalează în ziua precedentă concursului sau în dimineața zilei când are loc concursul, într-o sală/săli de clasă aparatura necesară pentru înregistrarea audio-video a probei scrise. 

Art. 40. În ziua precedentă concursului sau în dimineața zilei când are loc concursul, unul dintre asistenți va realiza următoarele sarcini : a. va afişa pe uşa clasei, tabelul nominal (ordonat alfabetic) cu elevii participanţi (primit de la informatician)3 b. va numerota băncile, în funcţie de numărul elevilor, prin aplicarea unei buline (asemenea celor care sunt lipite pe produsele din magazin). Numerotarea începe cu primul rând dinspre stânga spre dreapta. c. va asigura numărul de bănci-scaune necesare pentru toţi elevii d. se va asigura că pe pereţi nu există planşe didactice cu specificul probei sau materiale, ciorne, cărţi, caiete, etc în bănci. 

Art. 41. În intervalul 8:20-8:50 – listarea subiectelor, la care se capsează (tip carte) prima pagină (anexa 3)– prelucrarea modului de capsare se va realiza în ședința online la care face referire art. 36. 

Art. 42. Între 8:30 – 8:50 este permis accesul elevilor în sala de examen. Aceştia vor avea asupra lor fie carte de identitate, fie carnet de elev pentru identificare. Dacă există întârziaţişi încă nu s-a deschis plicul cu subiectele, aceştia pot fi primiţi în sala de examen pentru a susţine proba.

 Art. 43. Dacă elevii vin cu bagaje, se va amenaja o sală special destinată acestui lucru, unde, o persoană din comisie va supraveghea depunerea-ridicarea lor (şcoala poate realiza o numerotare cu buline - pentru a evita ridicarea unui bagaj de către alt elev). Dat fiind faptul că asistenții vor fi în săli cu elevii, această persoană poate fi informaticianul sau personal nedidactic – după cum hotărăște directorul. 

Art. 44. Candidații sosiți vor fi îndrumați spre sala de examen, vor fi aranjați alfabetic conform art. 40, lit. b. După ora 8:50 asistenţii efectuază instructajul elevilor şi completează procesul verbal (anexa 4) 

Art. 45. După deschiderea plicului cu subiecte, accesul elevilor în săli nu mai este permis. Dacă plicul nu a fost deschis și mai apar candidați, aceștia sunt primiți în sala de examen. 3 Acest tabel va fi trimis Centrului de Examinare de către Inspectoratul Școlar 6 

Art. 46. Prin grija președintelui, până la finalizarea examenului, accesul în centrul de examen este interzis persoanelor străine. 

Art. 47. Subiectele pregătite se pun intr-un plic ştampilat şi semnat de președinte (în partea unde se închide). La ora 8:55,președintele înmânează subiectele supraveghetorilor, aceştia îl deschid în prezenţa președintelui şi elevilor. Ora 09:00 are loc distribuirea subiectelor și începerea probei. Timpul efectiv de rezolvare a subiectelor : 2 ore (inclusiv Caligrafie). Intervalul 9:00-11:00. 

Art. 48. Candidaţii pot părăsi sala după minim o ora : ora 10:00 (din motive medicale sau alte situaţii, preşedintele centrului de examinare poate permite părăsirea sălii de către elev). 

Art. 49. Profesorii asistenţi vor sigila colţul din dreapta pentru anonimizare prin aplicarea a două buline pe câte o latură a colţului îndoit.La ora 09:30-9:50, după ce elevii au început proba scrisă, directorul întră în sala de examen şi aplică pe colţul închis al lucrării, semnătura şi ştampila unităţii.

 Art. 50. Elevii care doresc folosirea grupurilor sanitare, sunt însoţiti de 1 asistent.La finalizarea timpului de lucru, elevii predau lucrărileşi ciorna profesorilor asistenţi. Profesorii asistenţi predau directorului plicul cu lucrările elevilor, alături de procesul verbal de instruire a candidaţilor. Ciornele se păstrează într-un plic separat în instituţie. VI. Corectarea lucrărilor 

Art. 51. Ora 11:30 – Președintele primeşte plicurile cu lucrări de la profesorii asistenţi. În fiecare centru se sortează lucrările, astfel : a. Plicul 1 – lucrările de clasa a V-a b. Plicul 2 – lucrările de clasa a VI-a c. Plicul 3 – lucrările de clasa a VII-a d. Plicul 4 – lucrările de clasa a VIII-a e. Plicul 5 –Angajamentele + Pv-ul de instruire a candidaților. Lucrările vor fi numerotate cu cifre arabe, pix roșu, în colțul din stânga sus – prima pagină (cea anonimizată) astfel : a. Centrele ”de peste deal” (zona Sighet) încep numerotarea de la 1.(1,2,3,4.....) b. Centrele ”de dincoace de deal” (Zona Baia Mare) încep numerotarea de la 50.(50,51,52,53....). Centrele sunt menționate la art. 29. Plicurile sunt închise și ștampilate în prezența tuturor membrilor din comisie. 

Art. 52. Până la ora 15:00 (în aceeași zi – 10.02.2024), președintele aduce plicurile în centrul de corectare. Centrul de corectare este la Colegiul Tehnic ”George Barițiu” Baia Mare. 

Art. 53. La ora 14:00 comisia de corectare va fi prezentă în centrul de corectare, iar comisia județeană (prin tragere la sorți) va distribui plicurile cu lucrări astfel : a. Clasa a V-a – corector 1 și 2 b. Clasa a VI-a – corector 3 și 4 c. Clasa a VII-a – corector 5 și 6 d. Clasa a VIII-a – corector 7 și 8 Fiecare corector va primi, pe lângă lucrări, un tabel centralizator pentru trecerea notelor (Anexa 5) 7

 Art. 54.Corectarea va avea loc într-o sală special amenajată pentru fiecare disciplină. Sala în care se realizează corectarea va fi dotată cu mijloace de înregistrare audio-video.Profesorii evaluatori vor sta în bănci diferite. Perechile de evaluatori se trag la sorți înaintea primirii plicurilor cu lucrări. 

Art. 55. La întelegere, evaluatorul 1 corectează jumătate din setul de lucrări, iar evaluatorul 2, celălalt set 4 . Ulterior, se realizează schimbul între aceştia, astfel încât corectura să fie „la două mâini”. - Corectarea se face fără un anume borderou tipizat (se poate folosi o ciornă de punctaj). - Nu se fac însemne pe lucrări - După terminarea corecturii, evaluatorii trec notele centralizator şi verifică condiţia de maxim 1 punct diferentă între evaluări. - În cazul unor diferenţe mai mari de 1 punct între note, înaintea trecerii notelor, ambii corectori reexaminează împreună lucrarea şi ajung la un comun acord, astfel încât diferenţa să fie sub 1 punct.Notele se trec cu pix roșu pe lucrări, cu două zecimale (ex : 9,55) - Ulterior, corectorii trec în rubricile specifice comisiei de evaluare – pagina 1 a lucrării (fără desigilarea anonimizării) şi realizează media celor două note, însoţite de semnătură - La final, aceştia predau lucrările comisiei județene. 

Art. 56. Comisia județeană primește lucrările și realizează o machetă în care vor fi trecute rezultatele și clasamentul concursului. Rezultatele vor fi publicate atât pe site-ul ISJ Maramureş la secţiunea ActivităţiExtraşcolare, cât şi pe grupul de WhatsApp al directorilor din Centrele de Examinare (pe care le pot distribui), Duminică – 11.02.2024. 

Art. 57.Contestaţiile se depun la secretariatul școlii unde este candidatul elev, Luni, 12.10.2024 între orele 08:00-12:00. Unitatea de învățământ transmite la adresa de email comuniadamm@yahoo.com contestația scanată. Contestația este semnată de către elev și profesorul îndrumător sau parinte, conform modelului din Anexa 6. Indiferent dacă nota crește sau descrește în urma reevaluării, nota dată de comisia de contestații rămâne finală. 

Art. 58. Luni, 12.10.2024, începând cu ora 15:00, Comisia de soluționare a contestațiilor se întrunește la Colegiul Tehnic ”George Barițiu” Baia Mare.

 Art. 59. Procedura de corectare și soluționare a contestațiilor este aceeași ca la prima evaluare a lucrărilor conform art. 54-55. 

Art. 60.Rezultatele finale vor fi publicate Luni, 12.02.2024, după încheierea evaluării contestațiilor atât pe site-ul ISJ Maramureş la secţiunea ActivităţiExtraşcolare, cât şi pe grupul de WhatsApp al directorilor din Centrele de Examinare care pot populariza rezultatele. VII. Regulamentul competiţiei de ŞAH 

Art. 61. Competiția de Șah a Comuniadei 2024, ediția a III-a va avea loc în data de 17.02.2024 la Școala Gimnazială Băsești. Sosirea participanților are loc între 09:30-10:00.

 Art. 62. Ora de începere a competiției este 10:00. Participanții care întârzie la prima partidă vor primi 0 puncte putând participa la următoarea rundă. Durata aproximativă a competiției 10.00- 16.00 

Art. 63. Comisia de Șah are următoarea componență : 4 Împărțirea se realizează și la celelate grupe de corectori :3-4, 5-6, 7-8. 8 1. Directorul unității de învățământ – Președinte 2. Informaticianul/Persoană responsabilă TIC – membru 3. Membri comisiei de arbitraj 

Art. 64. Competiția se va desfăşura în mai multe săli, în funcţie de numărul de elevi cuplaţi în perechi de joc. În aceste săli, între 8:00-10:00, directorul şi informaticianul vor instala un sistem de supraveghere audio-video a fiecărei săli. Informaticianul sau persoana responsabilă, verifică periodic funcţionalitatea acestor mijloace de înregistrare.

 Art. 65. Competiția de șah se desfășoară după regulamentul specific următor : Grupele: Băieți clasele 0-II Fete clasele 0-II Băieți clasele III-IV Fete clasele III-IV Băieți clasele V-VI Fete clasele V-VI Băieți clasele VII-VIII Fete clasele VII-VIII Timp de joc: 15x15 min./partidă 5 runde. Sistem de joc: open evlețian; Arbitraj: 5 arbitri și 5 asistenți + 1 rezervă; Un arbitru și un asistent vor arbitra 2 grupe. Arbitraj : - Coordonator principal arbitrii – care răspunde și supraveghează asupra arbitrilor, asistenților și arbitrului de calculator, pentru buna desfășurare a arbitrajului; - Arbitrii trebuie să aibă cel puțin un ELO internațional sau CIV național de minim 1100 puncte; - Asistenții ajută arbitrii dacă apar probleme și sesizări din partea jucătorilor și arealului de joc; - Arbitrul de calculator răspunde de corectitudinea rezultatelor, introducerea în calculator, stabilirea perechilor pentru runde și clasamentul final pe fiecare grupă. Se vor premia primii trei clasați pe fiecare grupă. În caz de egalitate la puncte, departajarea se va face de calculator, conform programului după care se face arbitrajul. Înaintea primei runde se va stabili comunicarea sistemului de departajare la ședința tehnică. Tot atunci se va stabili și comisia de apel în caz de contestații, care va fi formată din 3 membrii. Dacă apar probleme în timpul partidei, jucătorul care reclamă va chema arbitrul și problema se va rezolva pe loc. Dacă este nemulțumit de soluția dată, există posibilitatea de a face contestație la finalul rundei. Respectiva poziție va fi fotografiată, urmând să fie analizată de comisia de apel. Contestațiile se iau în considerare dacă sunt făcute înaintea rundei următoare. Fiecare școală poate participa cu un jucător la fiecare grupă, maxim 8 elevi/școală: 4 băieți, 4 fete. În cazul în care un anumit sportiv nu poate participa, acesta poate fi înlocuit de altul din aceeași grupă/categorie.

Art. 66. 1. Sistemul de desfăşurare : Open în sistem elvetian, 5 (cinci) runde. 2. Tragerea la sorţi a ordinii iniţiale a concurenţilor, imperecherea la fiecare runda a acestora, precum şi stabilirea clasamentelor după fiecare rundă şi final, se realizează de către calculator. Pentru stabilirea clasamentelor se are în vedere următorul criteriu : numar total de puncte (ordine descendentă) 3. Desfasurarea unei Runde : - într-o rundă fiecare concurent joacă o singură partidă cu culoarea repartizată de calculator; 9 - durata – maxim 30 minute, iar în cazul în care partida nu este gata, folosim ceasul, fiecare jucător având alocate 5 minute până la finalizarea partidei 4. Stabilirea castigatorilor premiilor : - Locul I, II, III... în ordine descrescătoare după punctajul obținut la sfârșitul celor 5 runde 5. Reguli generale : - Înainte de începerea partidei se verifică dacă piesele sunt așezate corect pe tabla de șah de către jucători și arbitri - Se admit două greșeli de către jucători, iar la a treia greșeală se pierde partida de către jucătorul în cauză. Jucătorul anunță arbitrul pentru a nota greșeala - Piesa atinsă de jucător la mutare este obligatoriu a fi mutată - Se consideră mutare finalizată atunci când piesa este lasată din mână pe câmpul tablei de șah dorit - Dacă piesa din mână atinge și alte câmpuri de pe tablă și nu este lăsată din mâna, nu se consideră mutare finalizată, dar jucătorul este obligat să finalizeze mutarea cu acea piesă - Dacă piesele nu sunt așezate bine pe un câmp, se pot așeza după ce anunță adversarul cu ”aranjez” sau ”j-adoub” - La mutările incorecte, jucătorul anunță arbitrul prin ridicarea mâinii să constate greșeala, iar după caz, să fie penalizat cu o greșeală, dacă este cazul. - Ieșirea din sală în timpul partidei pentru nevoi deosebite a jucătorului nu se poate face fără acordul arbitrului - Jucătorii nu au voie să discute cu nimeni din afara arealului de joc, în sala de joc, până nu se termină partida. - La terminarea partidei, ambii jucători anunță arbitrul să consemneze rezultatul, după care așează piesele pe tablă și ies afară din sala de joc. - În cadrul ședințelor de prelucrare a regulamentului se vor prezenta regulile competiției de șah de mai sus (remiză teoretică, en-passant, etc.)

 Art. 67. La finalul competiției, informaticianul, sub coordonarea directorului și a comisiei de arbitraj, introduce punctajele aferente rezultatelor obținute de concurenți și realizează clasamentul final.

 Art. 68. Directorul transmite la adresa de email : comuniadamm@yahoo.com macheta cu rezultatele atât în format electronic cât și scanată și semnată. Versiunea scanată va fi semnată de către Director, Informatician și Arbitrul Principal. Transmiterea acestor documente se realizează obligatoriu la finalul competiției, în aceeași zi.

 Art. 69. Rezultatele finale vor fi afișate vor fi publicate Sâmbătă, 17.02.2024, după atât pe site-ul ISJ Maramureş la secţiunea ActivităţiExtraşcolare, cât şi pe grupul de WhatsApp al directorilor din Centrele de Examinare care pot populariza rezultatele. VIII. Competiția de Triatlon

 Art. 70.Scopul acestei competiții sportive este de a promova în rândul elevilor dragostea pentru practicarea sportului, incurajându-I să facă mișcare, ajutându-I să descopere beneficial epracticării sportului, si mai ales dorința de întrecere sportivă sub diferitele ei forme, toate acestea contribuind la dezvoltarea armonioasă a individului, stimulându-le capacitatea, increderea și dorința de a fi activi pentru viață. 

Art. 71. Practicarea sportului de masă aduce beneficii majore pe termen lung, atât prin cultivarea în rândul elevilor a valorilor educației, sănătății, civismului, câ și prin creștereabazei de selecție pentru sportul de performanță. 

Art. 72. PARTICIPANȚI ȘI CONDIȚII DE PARTICIPARE Participă elevii unităților școlare din învățământul preuniversitar, forma de zi, înscriși în registrul matricol al unității școlare pe care o reprezintă. din județul Maramureș, mediul rural. Competiția se organizează pentru fetele și băieții de gimnaziu cu următoarele categorii de vârstă : - născuți in anul 2012 - născuți in anul 2011 - născuți in anul 2010 - născuți in anul 2009

 Art. 73. ASPECTE ORGANIZATORICE Comisia de examinare a candidaților are următoarea componență : a. Directorul unității de învățământ – Președinte b. Informaticianul unității de învățământ – membru c. Corpul profesoral de arbitraj - membrii 

Art. 74. Fiecare unitate școlară participant va organiza faza locală in perioada 23 octombrie-17 noiembrie 2023. Pentru fiecare categorie de vârsta (fete și băieți) se va califica la faza județeană doar o elevă si un elev. Directorii școlilor participante vor comunica la ISJ Maramureș, lista elevilor calificați și profesorul delegat la etapa județeană până în data de 30 noiembrie 2023. Pentru participarea la faza județeană a competiției, unitățile de învățământ, prin conducătorii oficiali, sunt obligate să prezinte comisiei organizatoare toate documentele precizate în „Regulamentul de Organizare și Desfășurare’’ ș i anexele acestuia. 

Art. 75.Etapa judeteană a Competiției Comuniada –Triatlon se va desfășura in data de 17 februarie 2024, la Școala Gimnazială Nr. 1 Moisei, începând cu ora 10 :00

 Art. 76. DOCUMENTE DE PARTICIPARE La faza județeană profesorul delegat va prezenta comisiei de organizare si evaluare urmatoarele documente: -formular de inscriere, tabel nominal cu elevii participanți (Anexa7) - adeverință de participare (anexa 8) -carnet de elev cu poză și viza la zi -certificat de naștere sau Carte de Identitate (copie conform cu originalul) Lipsa unui document din cele enumerate mai sus atrage dupa sine neparticiparea elevului sau echipei in competitie.

 Art.77. PROBELE DE CONCURS Competiția sportivă Comuniada 2024 - proba Triatlon se va desfăşura sub forma unui triatlon, format din 3 probe neclasice din atletism: 1. Alergare - naveta 5x10m 2. Săritură – săritura in lungime de pe loc 3. Aruncare – aruncarea mingii medicinale de pe loc cu două mâini de deasupra capului.

 Art. 78. DESCRIEREA PROBELOR DE CONCURS 1.Alergare - naveta 5x10 m Se trasează cu bandă pentru marca două linii paralele situate la o distanţă de 10 m depărtare una de cealaltă. Elevul se poziționează la linia de start, având un picior la linie și celalalt înapoi. Startul se ia din picioare. 11 La semnalul de plecare, elevul trebuie să alerge cât mai repede la cealaltă linie călcând cu cel puțin un picior linia şi alergând înapoi la linia de start. Se acordă 1 singură incercare, iar dacă nu se calcă una din linii pe parcursul alergării elevul este descalificat. Cronometrarea se va realiza din momentul în care elevul ia startul şi va fi finalizată la terminarea celor 5 ture de alergare. 2. Săritură – săritura in lungime de pe loc Elevul (având încălțăminte sport) va fi poziţionat cu vârful pantofilor la linia de pornire (marcată cu o bandă adezivă sau trasată), în poziţia stând, labele picioarelor fiind paralele și orientate spre înainte, având o distanță de cca. 8 - 10 cm între ele. Elevul va efectua o singură mișcare de avântare (din stând, ridicare pe vârfuri, ducerea brațelor prin înainte sus, urmată de flexia membrelor inferioare, simultan cu ducerea brațelor spre înapoi, continuată cu desprindere spre înainte, cât mai lung posibil, cu elan de brațe, dinspre înapoi spre înainte). La contactul cu suprafața de lucru, elevul va trebui să aterizeze numai pe picioare, fără să atingă solul cu mâinile, menținându-și echilibrul în această poziție (ghemuit, fără sprijin, cu brațele oblic înainte). Se acordă 2 încercăripentrufiecare elev. Se punctează cea mai bună incercare reuşită. Nu este permsă călcarea liniei de pornire, iar la aterizare se ia în cosiderare ultima urmă lăsată pe sol, cu oricare parte a corpului. Notă pentru profesorul examinator: Spaţiul în care se va realiza această probă va trebui marcat, după cum urmează: -o linie de pornire şi linii de gradaţie, paralele cu linia de pornire (din 5 în 5 cm), pentru măsurarea rezultatului. - Ideal este ca marcarea spațiului să se realizeze din 5 în 5 cm, iar măsurarea să se înregistreze din cm în cm. -distanța se va măsura de la linia de pornire până la nivelul câlcâielor (limita posterioară a pantofilor). Dacă cele două călcâie nu sunt la acelaşi nivel, se va înregistra distanţa cea mai scurtă până la linia de pornire. -dacă, după săritură, elevul cade spre înapoi sau atinge solul cu orice parte a corpului, măsurătoarea se va repeta. -în cazul în care elevul se dezechilibrează spre înainte, săritura se va înregistra ca fiind validă. 3. Aruncare – aruncarea mingii medicinale de pe loc cu două mâini de deasupra capului. Elevul se va poziționa in spatele liniei de aruncare, poziţia apicioarelor poate fi depărtat lateral sau anteroposterior. Aruncarea se efectuează cu mingea medicinală, prin procedeul ,,cu două mâini deasupra capului’’. Se acordă 2 încercări și se punctează cea mai bună incercare reuşită. Nu este permisă călcarea liniei de aruncare, după ce mingea a părăsit mâna sau a atins solul.În aces caz aruncarea va fi considerată depăsită şi nu va fi măsurată. Greutatea mingii medicinale: Fete:clasa a V-a (născute 2012), clasa a VI- a (născute 2011) – 2 kg;clasa a VII-a (născute2010), clasa a VIIIa (născute 2009) – 3 kg; Baieţi: clasa a V-a (născuți 2012), clasa a VI-a (născuți 2011) - 3 kg; clasa a VII a (născuți 2010), clasa a VIII-a (născuți 2009) – 4 kg; 

Art.79. DISPOZIȚII FINALE PENTRU PROBA DE TRIATLON Punctajul final va fi calculate după o tabelă de punctaj, (Anexa 9) fiecare timp, respectiv fiecare distanţă obţinută de către elevi va fi transformată in puncte. Suma punctelor obţinute la fiecare probă in parte va da puncajul total obţinut de fiecare elev. In baza punctajelor se va stabili clasamentul final, pe categorii de varstă la fete și băieți. Încaz de egalitate de puncte între 2 (sau mai mulți) elevi ,departajarea se va face in următorul mod: 1. Cea mai bună săritură in lungime de pe loc; 2. A doua cea mai bună săritură în lungime de pe loc; 12 3. Cea mai bună aruncare cu mingea medicinală; 4. A doua cea mai bună aruncare cu mingea medicinală. 

Art. 80. La finalul competiției, informaticianul, sub coordonarea directorului și a comisiei de arbitraj, introduce punctajele aferente rezultatelor obținute de concurenți și realizează clasamentul final. Macheta referitoare punctajelor se regăsește în Anexa 9 

Art. 81. Directorul transmite la adresa de email : comuniadamm@yahoo.com macheta Excel 5 atât în format electronic cât și scanată și semnată. Versiunea scanată va fi semnată de către Director, Informatician și un membru al comisiei de arbitraj. Transmiterea acestor documente se realizează obligatoriu la finalul competiției, în aceeași zi. 

Art. 82. Rezultatele finale vor fi afișate vor fi publicate Sâmbătă, 17.02.2024, după atât pe site-ul ISJ Maramureş la secţiunea  Activităţi  Extraşcolare, cât şi pe grupul de WhatsApp al directorilor din Centrele de Examinare care pot populariza rezultatele. 

Art. 83. Acordarea premiilor - elevi - Premiile se acordă /clasă la fiecare disciplină. - Se vor acorda următoarele premii : Premiul I, Premiul II, Premiul III, Menţiune I şi Menţiune II. - Premiile se acordă prin ierarhizarea candidaţilor în funcţie de nota obţinută, cu respectarea următoarelor condiţii : a. Premiul I nu se poate acorda sub nota 9,00 b. Premiul II nu se poate acorda sub nota 8,50 c. Premiul III nu se poate acorda sub nota 8,00 d. Menţiune I nu se poate acorda sub nota 7,50 e. Menţiune II nu se poate acorda sub nota 7,00 - la competiţia de Şah, premiile se acordă în funcţie de ierarhizarea programului Swiss Perfect 3. Acordarea premiilor – profesori/instructori - Fiecare profesor/instructor care a îndrumat/instruit un elev premiant va beneficia de un premiu. - Va exista premiu special atât pentru profesorul cât şi pentru instructorul cu cei mai mulţi premianţi. - Acordarea premiilor și finanțarea concursului județean Comuniada, ediția a III-a 2024 este asigurată de comunele participante, filiala ACoR Maramureș și Consiliul Județean Maramureș.

                                                                                                   ORGANIZATORII

Un comentariu:

  1. Succes! Este un concurs foarte indragit de elevii silitori care se pregatesc pentru premiul in bani, in special! Sper sa fie mai consistent decat anul trecut! Macar cu procentul de 20% cat a ajuns inflatia azi!

    RăspundețiȘtergere