marți, 3 iulie 2012

VREMEA LA ÎNCEPUT DE IULIE


Cea mai calduroasa luna din an a inceput cu cod galben de canicula pentru partea de vest a tarii, valabil pana pe data de 3 iulie. Iar zilele se anunta calduroase, cu temperaturi peste normele climatologice, mai ales in vestul, estul si sudul Romaniei, potrivit meteorologilor de la Administratia Nationala de Meteorologie. "Va fi cea mai calduroasa luna din an. In estimari, putem vorbi, de temperaturi peste normele climatologice. In anumite perioade, temperaturile vor depasi cu pana la patru-cinci grade Celsius peste normele climatologice", a declarat meteorologul de serviciu de la ANM.
Potrivit informatiilor publicate pe site-ul ANM, situaţia pe regiuni stă, până pe 11 iulie, astfel:
MUNTENIA
Regimul termic va marca o crestere treptata in primele zile ale perioadei de prognoza, vremea devenind calduroasa in intervalul 1-4 iulie, cand mediile temperaturilor maxime vor atinge 33 de grade. Apoi, desi temperaturile vor marca o usoara scadere, vremea se va mentine calda. In prima parte a intervalului doar izolat si trecator vor fi ploi slabe. Probabilitatea de averse, in general slabe cantitativ, dar pe arii mai extinse si insotite de descarcari electrice si intensificari ale vantului va creste dupa data de 4 iulie.
OLTENIA
Vremea se va incalzi, devenind calduroasa, izolat chiar caniculara in jurul datei de 2 iulie, cand mediile temperaturilor maxime vor atinge 34 de grade. Apoi va avea loc o scadere usoara si treptata a valorilor termice, in ultimele zile ale perioadei de prognoza regimul termic devenind apropiat de mediile multianuale ale primei decade a lunii iulie. In intervalul 4-8 iulie probabilitatea pentru averse pe arii extinse si descarcari electrice va creste. In restul perioadei de prognoza probabilitatea de aparitie a precipitatiilor se va mentine scazuta.
BANAT
Pe 1 - 2 iulie, mediile temperaturilor maxime vor atinge valoarea de 35 - 36 de grade. In intervalul 3-5 iunie va avea loc o scadere treptata a temperaturilor, care va aduce regimului termic la valori apropiate de mediile multianuale ale primei decade a lunii iulie, iar tendinta pentru ultima parte a perioadei de prognoza este de mentinere a temperaturii aerului in jurul acestor valori normale. Nu se asteapta precipitatii in ultimele zile ale lunii iunie, dar dupa data de 2 iulie probabilitatea pentru averse, in general slabe cantitativ, dar insotite de descarcari electrice si intensificari ale vantului, va creste.
CRIŞANA
In jurul datei de 1 - 2 iulie, media maximelor va atinge 35 de grade. Pe 3 iulie vremea va intra intr-un proces de racire, devenind normala termic spre data de 5 iunie, iar regimul temperaturii aerului se va caracteriza prin valori apropiate de normele climatologice pana la sfarsitul primei decade a lunii iulie. Probabilitatea pentru precipitatii va fi redusa in primele zile ale intervalului, dar va creste dupa data de 2 iulie. Averse pe arii mai extinse si mai insemnate cantitativ, insotite de descarcari electrice si intensificari ale vantului, vor fi posibile in jurul datei de 5-6 iulie.
TRANSILVANIA
In intervalul 3 - 5 iulie temperaturile vor marca o scadere usoara de la o zi la alta, devenind apropiate de mediile multianuale ale perioadei si se vor mentine relativ constante la valori normale pana la sfarsitul perioadei de prognoza. In primele zile ale intervalului doar trecator si izolat vor fi ploi de scurta durata, dar dupa data de 3 iulie. Insa probabilitatea pentru ploi mai abundente insotite de descarcari electrice si intensificari ale vantului va fi mai mare in intervalul 5-7 iulie.
MARAMUREŞ
Vremea va deveni calduroasa, chiar caniculara in orele amiezelor in primele zile ale lunii iulie. Intre 2 si 5 iulie va urma o racire usoara si treptata, care va readuce valorile termice in jurul mediilor multianuale. Ulterior, pana la sfarsitul intervalului de prognoza, regimul termic se va mentine apropiat de cel normal pentru prima decada a lunii iulie, atat in ceea ce priveste valorile medii ale temperaturilor minime, cat si pe cele ale maximelor diurne. Probabilitatea pentru precipitatii semnificative va fi redusa la inceputul intervalului, dar va creste dupa data de 3 iulie. Averse insemnate cantitativ si insotite de descarcari electrice vor fi de interes in toata regiunea in intervalul 4 - 8 iunie, dupa care vremea va intra intr-un proces de ameliorare.
MOLDOVA
Vremea se va incalzi treptat pana pe 2 iulie, cand va deveni calduroasa, iar mediile temperaturilor maxime vor atinge 32-33 de grade. In intervalul 3 - 5 iulie regimul termic va marca o usoara scadere, dupa care se va mentine relativ constant la valori apropiate de mediile multianuale ale perioadei, pana la sfarsitul intervalului de prognoza. In primele zile doar izolat si trecator vor fi ploi slabe, dar in intervalul 4-7 iulie probabilitatea pentru averse pe arii mai extinse si insotite de descarcari electrice, va creste. Spre sfarsitul perioadei de prognoza ploile, slabe cantitativ, se vor semnala pe arii tot mai restranse.
DOBROGEA
Mediile temperaturilor maxime vor atinge 30-31 de grade, iar temperaturile minime se vor situa, in medie, usor peste 20 de grade in intervalul 2 - 11 iulie.
Intervalul de prognoza va fi caracterizat de o probabilitate redusa de aparitie a precipitatiilor. Ploile, de scurta durata, vor fi slabe cantitativ si se vor semnala pe arii restranse, cel mai probabil dupa data de 5 - 6 iulie.

LA MUNTE
In prima parte a intervalului, doar izolat si trecator vor fi ploi slabe, dar probabilitatea ca precipitatiile, mai ales averse insotite de descarcari electrice, sa fie mai abundente si mai extinse ca arie, va creste dupa data de 3 - 4 iulie.
                                                                             Preluare PROGNOZA METEO ANM

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu