luni, 23 iulie 2012

Tabăra de literatură şi arte plastice ARCHEUS 2012


Poetul Nicolae Scheianu şi artistul plastic Ioan Muntean sunt câştigătorii Taberei Naţionale de Literatură şi Artă Plastică de la Izvoare 2012
 Ediţia din acest an, intitulată sugestiv „Cuvânt şi magie”a reunit un număr de peste 40 poeţi, prozatori, critici literari, eseişti, critici de artă, pictori şi sculptori din ţară şi străinătate.   Fiindcă atât Anca Goja de la Graiul Maramureşului cât şi Ioan Buda Ţeţu de la Glasul Maramureşului au scris pe larg despre evenimentul anului în ceea ce priveşte taberele, fie ele de literatură, arte plastice, foto sau mixtă, am să intru puţin în culisele acesteia ca unul dintre „beneficiarii” ei. În data de 15 iulie, ora 14,oo s-a oficiat o slujbă religioasă la Casa Marchiş din Ocoliş, în faţa Troiţei sculptate de dr. Ioan Marchiş în memoria celor decedaţi, unde preoţii Virgil Jicărean şi Călin Ţura ne-au făcut să lăcrimăm la pomenirea scriitorilor şi artiştilor din Maramureş sau prieteni ai maramureşenilor plecaţi să organizeze un „Cenaclu al Cerului”. Tot dr. Marchiş a organizat o pomană în amintirea lor cu sarmale şi vin de casă. Apoi s-a dat O.K.-ul spre a porni spre un loc de vis, „Poiana Soarelui” din Izvoare. Mulţumim omului de afaceri şi consilier judeţean, Corin Cherecheş pentru ospitalitate. Acolo ne aşteptau cabanele într-un decor mirific dar şi un personal calificat şi amabil prin tot ceea ce au făcut pentru noi. Încă de la sosire am dat nas în nas cu handbaliştii de la Extrem Baia Mare conduşi de maestrul Avramescu, care se găseau în cantonament. Tot un fel de „cantonament” a fost şi cel în care ne-a dus Ioan Marchiş şi Florin Pop de la Direcţia de Cultură şi Patrimoniu Maramureş.
    Prima seară a fost de tatonare, de a admira frumuseţile din zonă, de a respira la 917 metri aerul munţilor. Un excelent ghid în acest sens ne-au fost Ionică Pop şi Dănuţ Marchiş.
Prima zi de lucru, adică pe 16 iulie 2012, a debutat în forţă cu Măria sa Poezia. Au citit, în ordine:  Ioana Ileana Şteţco, Adela Angela Naghiu şi Nicolae Scheianu Păuna. Co-preşedinţi au fost valoroşii Ion Mureşan şi Ioan Groşan, membri ai Uniunii Scriitorilor din România. Sala de conferinţe a fost plină în aşteptarea POEZIEI. Şi ea a sosit prin glasul celor trei poeţi maramureşeni. Pe Nicu Scheianu, deşi dâmboviţean la origini, l-am adoptat demult, mai ales după realizarea „Antologiei poeţilor maramureşeni...” Iată ce mi-am notat la cald. Primul vorbitor e poetul Ion Mureşan: „Este una dintre acele seri în care ascultăm marea poezie!” ; despre Ioana afirmă: „Cel mai bun poem mi s-a părut Tătuca. I-aş reproşa bolicica metaforei, în schimb are finaluri bune!”; Adela „are cultură poetică, mi-au plăcut Tăiatul porcului de Crăciun şi Mariaj în mod special”; despre Nicu spune „ mi s-a părut cel mai complet dintre toţi, nu i-am remarcat versuri slabe ceea ce înseamnă că a ajuns la maturitatea sa poetică!”. Vorbeşte şi-l completează prozatorul Ioan Groşan: „ Eu sunt pasionat de două lucruri, de poezie şi O.Z.N.-uri! În seara aceasta am ascultat marea poezie, cu O.Z.N.U.-urile este mai greu...” Continuă şi zice: „Ioana are versuri care-ţi dau imaginea de sculptură”, „are finaluri bune”; Adela „se vede că este influenţată de Ion Mureşan, fiecare vers al ei este aproape aforistic!”; Nicu „îmi aduce aminte de Ion Alexandru tânăr”; intervine şi dr. Ioan Marchiş : „Poeţii din Maramureş seamănă între ei. Au înclinaţie spre mitologie. Scheianu este un poet ajuns la maturitate, are amprenta lui, este prins în propria lui mitologie. Scheianu are contur iar poemele sunt centrate şi îmi dă senzaţia de o carte construită. Ileana are aceleaşi diamante şi cărbuni ca întotdeauna. Adela are versuri frumoase, are goluri în text bine armonizate”. Maestrul Groşan cere o pauză de „o jumătate de ţigară-ntreagă”! Urmează să ne fie prezentat un film despre oierit ( filmat de regizori austrieci la Budeşti) adus de către Ioan Pop, un film din păcate netradus în limba lui Eminescu, motiv pentru care am urmărit doar prima parte. Pe marginea celor văzute (ne-a „tradus imaginile” Valeriu Sabău) au vorbit: Ioan Groşan, care să nu uităm, a lucrat o vreme cu regizorul Lucian Pintilie (!), Ion Mureşan care a spus că „imaginea e bună, dar filmul e lipsit de dinamist şi ţine mai mult de arta decorativă”, Ioan Marchiş, Maria Mariş Dărăban, Vasile Dragomir, Ioan Botiş, Florin Pop, Virginia Paraschiv, Kovacs Bertalan, ş.a. Moderatorii şi „mâna dreaptă” a maestrului Ioan Marchiş au fost  încă de la sosire în „Poiana Soarelui”scriitorii Virginia Paraschiv şi Mihai Ganea, cei care s-au ocupat de toate ce ţin de logistică, atmosferă lucrativă, program. La finalul serii, în stilu-i caracteristic parodistul Lucian Perţa i-a „însemnat” pe cei trei, parodiindu-le câte un poem, în aplauzele unanime ale celor prezenţi.
   Ziua de 17 iulie, ora 8,30 ne-a adunat pe toţi la micul dejun, fotograful Radu Suciu fotografia de zor; fiecare grup format din 3-4 persoane îşi făcea un plan pentru ziua respectivă; libertate totală din partea organizatorilor cu condiţia ca la ora 14,oo toată lumea să fie prezentă la prânz. La un moment dat îşi face apariţia mult aşteptată  şi anunţată poetul Gheorghe Pârja, cu o pălărie „a la J.R.” şi ...chef de a povesti cu prietenii de-o viaţă Ioan Groşan, Ioan Marchiş şi Ion Mureşan. A fost ziua când delegaţia de la Brăila condusă de doamna Ana Hărăpescu, directorul Direcţiei de Cultură şi Patrimoniu Brăila a plecat de la Izvoare, unde ne-a mărturisit că s-a simţit foarte bine avându-l pe omologul dânsei aproape atât la Ocoliş cât şi aici la cota 900 metri, la un alt eveniment cultural. Este ziua când poetul Gheorghe Pârja îi invită pe cei curajoşi să meargă preţ de câţiva kilometri la stâna vărului său din Deseşti pentru a mânca mămăligă cu lapte de oaie,să guste caş, urdă şi slănină adevărată, fără e-uri, apropo de sloganul taberei de anul trecut. Este ziua când la cabană soseşte scriitoarea Florica Bud, dar şi sătmărenii George Vulturescu, Ioan Moldovan, omul de televiziune Ioan Buda Ţeţu şi împreună cu „localnicul” Ioan Groşan încingem o adevărată şezătoare pe teme literare şi...politice.
     Am să fiu ceva mai concis de acum înainte deoarece informaţiile din acest moment mi-au venit „pe surse”, eu plecând pe la ora 16,oo din tabără din motive obiective.  Aşadar, miecuri 18 iulie au citit poezie prietenul Mircea Crişan de la Gazeta de Maramureş şi Roxana David, o tânără poetă de 15 ani, iar proză a citit deja consacrata Anca Goja. După aceea s-a cântat folk.
   Joi, 19 iulie şi-au prezentat creaţiile Ioan Botiş de la Muzeul de Istorie Baia Mare şi Vasile Tivadar de la Necenzurat. Şedinţa a fost prezidată de eseista Virginia Paraschiv. George Ţâra a opinat că „eseul liric a lui Tivadar seamănă cu o predică” iar prof. Ioan Botiş a stârnit aplauze şi zâmbete atât prin proza scrisă în tabără, numită „Şedinţa” cât şi prin vorbele de duh aruncate ca săgeţile către Ion Mureşan, Vasile Dragomir, Ioan Marchiş, Lucian Perţa şi ceilalţi.
   În ultima zi, a avut loc o „Cafenea literară” în care Lucian Perţa din România via Vişeu de Sus a citit...poezie iar dr. Mihai Ganea i-a făcut „lobby” lui Vasile Morar, poetul din Chelinţa, printr-un scurt filmuleţ în care acesta îşi recită  propriile creaţii. Tot atunci dr. Ioan Marchiş a anunţat (după ce juriul deliberase) şi marii câştigători ai celei de-a VII-a ediţii a Taberei de Literatură şi Artă Plastică, adică Nicolae Scheianu (poezie) şi Ioan Muntean (arte plastice). Felicitări celor doi, felicitări participanţilor, felicitări gazdelor şi sponsorilor taberei. Şi încă ceva, mulţumim Ioan Marchiş pentru tot!

                                                                            Gelu DRAGOŞ

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu