marți, 24 iulie 2012

COD GALBEN de caniculă şi disconfort termic. Harta zonelor afectate


Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare cod galben de căldură şi disconfort termic, valabilă în zilele de miercuri, joi şi vineri în Muntenia, Dobrogea, sudul şi estul Moldovei şi în cea mai mare parte a Olteniei.
În zilele de miercuri, joi şi vineri, adică în intervalul 25 iulie – 27 iulie valul de căldură va persista în Muntenia, Dobrogea, sudul şi estul Moldovei şi în cea mai mare parte a Olteniei.
În aceste regiuni se vor înregistra frecvent temperaturi maxime de 35...38 de grade şi pe arii restrânse, cu precădere în Bărăgan şi Lunca Dunării, 39 de grade. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi local va depăşi pragul critic de 80.
Valori de 35…36 de grade vor fi local şi în Transilvania.
În regiunile vestice şi sud-vestice temporar instabilitatea atmosferică va fi accentuată şi izolat cantităţile de apă vor depăşi  25....30 l/mp.
Din păcate la sfârşitul săptămânii, canicula va persista în cea mai mare parte a zonelor de câmpie şi podiş. Iată detaliat situaţia meteo pentru zilele de azi, 25 iulie  şi mâine, 26 iulie:
MIERCURI, 25 iulie 2012
Vremea va fi călduroasă, caniculară după-amiaza în sudul şi local în estul şi centrul ţării. Disconfortul termic va fi accentuat. În jumătatea de vest a teritoriului vor fi înnorări şi pe arii relativ extinse averse şi descărcări electrice. Vor fi condiţii de grindină, iar cantităţile de apă vor depăşi izolat 25...30 l/mp. În restul teritoriului cerul va fi variabil, iar astfel de fenomene se vor semnala izolat în zona montană. Vântul va mai prezenta unele intensificări în centru, sud, sud-est şi la munte, dar trecător şi în celelalte regiuni, în timpul ploilor. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 29 de grade în regiunile vestice şi 39 de grade în Lunca Dunării, iar cele minime se vor situa între 16 şi 26 de grade, mai scăzute în depresiuni, până la 9 grade.
JOI, 26 iulie 2012
Vremea se va menţine călduroasă, caniculară după-amiaza în sud, local în est şi pe arii restrânse în centrul ţării, iar disconfortul termic va fi accentuat. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate, mai ales pe parcursul zilei, în jumătatea de vest, precum şi în zona de munte, unde local vor fi averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Izolat vor fi condiţii de grindină şi cantităţi de apă mai însemnate. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 27 de grade în regiunile vestice şi 39 de grade în Bărăgan şi Lunca Dunării, iar cele minime vor avea valori de la 10 grade în depresiuni, până la 26 de grade în Delta Dunării.

                                                                  Cristian LAURENŢIU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu