miercuri, 5 decembrie 2012

Scriitorul Nicoară Mihali s-a înhămat aproape singur la un proiect necesar şi îndrăzneţ ,Şcoala Maramureşeană”!


                                         de Gelu DRAGOŞ
Joia trecută a avut loc la instituţia culturală cea mai importantă din Baia Mare, Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu”, prezentarea primului volum din Proiectul  „Şcoala maramureşeană”, proiect ce va conţine un număr de 5 cărţi. Nicoară a început „direct” şi i-a rugat pe cei prezenţi să i se aducă critici dacă acestea există. Numai că a fost lăudat inclusiv de dr. Teodor Ardelean care l-a felicitat pentru ideea acestui proiect îndrăzneţ, apoi primarul Cătălin Cherecheş a vorbit cu drag despre dascălii care i-au luminat drumul vieţii. Cu nostalgie a intervenit Nicoară Mihali şi a spus că îşi aminteşte „cum educatoarele noastre aveau timp să ne ducă până în faţa porţii noastre pe fiecare dintre micii grădinari iar astăzi unii dascăli ajung la şcoală după ora 8,oo”. A continuat lăudându-i pe cei doi directori de la Casa Corpului Didactic Maramureş, exemple de devotament şi dăruire pentru învâţământul maramureşean, Adrian Bejan şi Romulus Filip.
   Au mai vorbit despre personalitatea poetului, romancierului, lectorului universitar  şi regizorului Nicoară Mihali: Pamfil Bilţiu, Simion Vaida, Florica Bud, Dumitru Chiş, Camelia Rus, Gelu Dragoş, ş.a.
    Dragomir Ignat, care a străbătut cu Nicoară aproape la pas şcolile din Maramureş pentru a scrie despre personalităţile şi înaintaşii ce-au pus bazele învăţământului în Maramureş, a afirmat ceva interesant: „Acest om se risipeşte, în loc să se preocupe de doctoratul său, scoate această carte despre învăţământ atât de necesară. Îi deplâng pe cei ce nu sunt aici de la Inspectoratul Şcolar, de la Casa Corpului Didactic şi reprezentanţi ai şcolilor din Maramureş, adică directorii!”
      La final a avut cuvântul profesorul de română al autorului cărţii, conf. univ. dr. Valeriu Oros: „O carte este o lume iar o lume se scrie într-o carte! Să scrii o „enciclopedie” e un lucru greu care necesită timp, răbdare, pasiune, bani iar în acest demers temerar Nicoară Mihali ar trebui ajutat nu numai de oameni inimoşi ci şi de instituţii!”
La această întâlnire de ţinută Grupul folcloric „Iza” ne-a colindat aşa cum numai ei o ştiu face, adică dumnezeieşte.

                                                                         

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu