vineri, 11 octombrie 2013

11 octombrie - Ziua permisului de conducere românesc

Din anul 2004, activităţile legate de eliberarea permiselor de conducere, de reorganizarea examenelor pentru  obţinerea acestora şi de înmatricularea  vehiculelor rutiere sunt în competenţa Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor şi a serviciilor publice comunitare.
        Prima încercare  de reglementare  juridică referitoare  exclusiv la domeniul  circulaţiei pe drumurile publice a avut loc, în Romania, în anul  1859, când, în Bucureşti, se elaborează  cu titlu experimental primul regulament intitulat “ Ordonanţa  pentru reglementarea  trăsurilor în Bucureşti”. Actul normativ prevedea, în principal,  obligaţii în sarcina  birjarilor care nu aveau  voie să circule decât la pas, trebuiau  să nu stropească pietonii şi să circule cu multă atenţie prin locurile strâmte.
        In anul 1906, în Monitorul Oficial nr.211 din 19 decembrie, este publicat “ Regulamentul poliţiei rulajului şi circulaţiei pe căile publice.” Un an mai târziu, în 1907, dispoziţiile   Regulamentului au fost completate  cu primele măsuri referitoare la  obligativitatea ca toate persoanele  care doresc să  conducă autovehicule să posede
“brevetul” de şofer, care putea fi obţinut  în urma susţinerii unui examen. Examinarea se efectua de către Prefectura  de Poliţie din Bucureşti, care a luat această măsură ca urmare a creşterii îngrijorătoare a numărului de autovehicule care la începutul  anului 1908, ajunsese la “ Impresionanta” cifră de 138 de automobile.
        Primele examene pentru obţinerea permisului de conducere au fost organizate  în decembrie 1907, dar primele cursuri  de pregătire a celor care doreau permis de conducere au fost deschise abia în ianuarie 1911. Examenul  a constat într-o probă  de viteză pe şosea şi o probă  de frânare instantanee în momentul în care examinatorul  aruncă în faţa automobilului aflat în plină viteză, un sac umplut cu paie.

        La 11 octombrie 1913 a intrat  în vigoare, prin  publicarea în Monitorul Oficial nr.156 “Regulamentul  pentru circulaţiunea  autovehiculelor”, unde,  pentru prima dată, au fost prevazute norme referitoare la forma permisului de conducere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu