sâmbătă, 2 noiembrie 2013

Salut Trecut - A încetat din viaţă în 2 noiembrie 1816 paşoptistul Gheorghe Şincai !!!

Gheorghe Şincai, unul dintre cei mai importanţi membri ai Şcolii Ardelene, personalitate de marcă a culturii româneşti prin erudiţia sa şi prin acţiunile puse în slujba educării marii mase a populaţiei, s-a născut în localitatea Râciu de Câmpie din Scaunul Mureş. Activitatea intelectuală şi studiile pe care le realizează de-a lungul vieţii fac din Gheorghe Şincai un om de cultură polivalent, în conformitate cu spiritul iluminismului care domina epoca în care a trăit. A fost istoric, pedagog, teolog şi lingvist. Printre cele mai importante lucrări ale sale se numără Şi-a început studiile la Colegiul Reformat din Tîrgu-Mureş împreună cu profesorul Tóth Kovászani, a cărui amintire o va păstra toată viaţa. Între anii 1768 şi 1772 frecventează cursurile Seminarului Iezuit din Cluj-Napoca. Urmează în formarea sa scolastică un an petrecut la Gimnaziul Piarist din Bistriţa.
Studiile doctorale le face la Colegiul De Propaganda Fide din Roma, unde pleacă împreună cu Petru Maior şi unde va rămâne până în 1779. Activează acum ca bibliotecar al Colegiului, având astfel acces la un număr foarte mare de documente, ceea ce îi va permite realizarea de ample cercetări în legătură cu originea şi trecutul poporului român, fundamentându-şi teoria latinităţii acestuia. La Roma obţine doctoratul în filosofie şi teologie. Între 1779 şi 1780 studiază la Viena dreptul public şi bisericesc. Reîntors în ţară va ocupa postul de profesor la Gimnaziul din Blaj, iar din 1784 va fi director al învăţământului greco-catolic din Transilvania, contribuind în această calitate la înfiinţarea foarte multor şcoli confesionale în mediul rural şi traducând materialele didactice fundamentale.Cariera sa este întreruptă în 1794 când va fi închis pentru un an de zile la închisoarea din Aiud din cauza unor intrigi. Şirul întâmplărilor nefaste continuă cu pierderea unor procese legate de averea de la Râciu de Câmpie, moştenire de familie, care atrage după sine şi pierderea siguranţei materiale.Între 1797 şi 1803, Şincai devine profesorul particular la copiilor contelui Daniel Vass din Ţaga (jud. Cluj), apoi lucrează ca şi corector al publicaţiilor în limba română pentru Muzeul Diplomatic, Istoric şi Juridic al lui Martin Gheorghe Kovachich din Buda. Spre sfârşitul vieţii se retrage la Sinea, aflată pe teritoriul Sloveniei de astăzi, unde este găzduit de copiii contelui Vass, foştii săi elevi şi unde va rămâne până la stingerea sa din viaţă, la data de 2 noiembrie 1816.


                                                                            Ionuţ Iuliu DRAGOŞ

2 comentarii:

  1. Domnule Dragos ati fost inspirat sa puneti poza cu Colegiul băimărean unde fiul meu invata! Are niste profesori deosebiti! E adevarat ca si el invata aproximativ 5 ore pe zi, apoi o ora de calculator cu prietenii că aşa e în ziua de azi! Fiul meu, Marius are un scop în viaţă! Să devină medic! Dar cand discut cu diriginta lui si-mi spune ca are doar 2800 lei salariu mi-e ruşine mie! Poate ca nu se doreste să ne mai deşreptăm ca naţie! NU VOR CEI DIN U.E. şi parlamentarii români!!! Motoc

    RăspundețiȘtergere