luni, 25 noiembrie 2013

Tăieri ilegale de păduri. Verificări în Maramureș și Bistriţa-Năsăud

Polițiștii au făcut mai multe controale pentru protejarea fondului forestier, în județele Maramureş şi Bistriţa-Năsăud.
În urma acestora, s-au descoperit 15 infracţiuni, fiind aplicate 34 de sancţiuni contravenţionale. Printre nereguli s-au numărat tăierea și furtul de arbori, folosirea fără drept a dispozitivului special de marcat sau punerea în circulaţie fără drept, de documente cu regim special.
Au fost făcute cinci controale în fondul forestier şi au fost verificate 15 societăţi comerciale, precum şi 115 autovehicule care transportau material lemnos.
De asemenea, au fost verificate șapte ocoale silvice şi 34 partizii silvice de material lemnos, potrivit Poliției Române.
În cadrul controalelor făcute în fondul forestier și a verificării documentelor justificative, au rezultat 31.833 mc. de material lemnos tăiat fără respectarea normelor silvice.
De asemenea, au fost aplicate 34 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 125.000 de lei.
O cantitate de 218 m.c. de material lemnos, în valoare de 28.110 de lei, a fost confiscată.
Acţiunea poliţiştilor s-a desfășurat în baza Planului Comun de Acţiune „Scutul Pădurii 2013” pentru prevenirea tăierilor ilegale de arbori din păduri şi a faptelor ilegale din circulaţia, depozitarea, prelucrarea primară şi comercializarea materialului lemnos.
Controalele polițiștilor vin în contextul în care, în ultimii ani, peste 500.000 de hectare de pădure au fost tăiate ilegal, potrivit incont.ro.
Datele arată că anul trecut, o cantitate de peste 17 milioane de metri cubi s-au tăiat legal, iar dintre acestea aproape 10 milioane din pădurile statului. Nimeni nu știe însă cât s-a taiat ilegal în 2012.

                                                                     Cristian LAURENŢIU

    

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu