joi, 14 noiembrie 2013

Sfatul specialistului. Ai grijă cum te culci în patul tău!

1. În pat cu duşmanul numărul 1: grijile;
"Trebuie să achităm cele 789 de facturi, asta dacă o să avem cu ce că cine ştie dacă salariul de pe 15 care pică duminică va fi virat de vineri şi ar fi bine să intre de atunci pentru că vine vărul de grad 7 al soţiei şi nu-l putem primi cu mâna goală, dar eu oricum nu voi putea zâmbi prea mult cu el la discuţii politicioase pentru că şeful aşteaptă raportul ăla, mi l-a cerut până ieri, iar acum nici nu mă mai pot gândi la ale mele pentru că gemenii urlă iar în creierii nopţii."
Grijile legate de familie, preocupările profesionale, timpul pe care îl gestionăm cât se poate de prost (da, el de fapt ar ajunge, am realizat eu, dar noi îl alocăm neinspirat) – toate ne pun libidoul în cui şi noi, desigur, suntem prea obosiţi să ne ridicăm să-l luăm de acolo.
SFAT: încercaţi să refaceţi lista aceea cu priorităţi şi puneţi-vă cuplul undeva sus, în capul ei, măcar o săptămână, de probă. Sau fie, măcar un weekend. Învăţaţi să spuneţi NU treburilor pe care le puteţi ocoli, DA partenerului şi MAI TÂRZIU lucrurilor ce pot fi amânate.
2. Unde sunt eu, cel care eram odată?!
Timpul acela care s-a aşternut peste noi când ne plângeam că nu ne ajunge ne-a mai îngrăşat, ne-a mai şters din strălucirea primelor întâlniri cu partenerul pe care acum nu mai dorim să-l atingem, ne-a creat cine ştie ce şi câte complexe.
Sigur aţi auzit despre studiile care spun că foarte multe femei se rotunjesc bine de tot după căsătorie sau atunci când sunt într-o relaţie stabilă. Şi nu se rotunjesc de la tradiţionalele 9 luni, ci mai degrabă de la tradiţionala mâncare românească. Şi nici bărbaţii nu sunt mai breji. O viaţă sexuală sănătoasă şi un libidou bun înseamnă în primul rând o părere bună de sine şi o încredere în cine şi cum suntem/arătăm.
SFAT: nu-i aşa că v-ar prinde bine o cură de slăbire ţinută în doi? Ca să nu mai vorbim despre un abonament comun la o sală de sport.
3. Relaţia scârţâie, patul nu!
Într-o relaţie în care există probleme nespuse, frustrări nerostite şi secrete împovărătoare sexul nu are cum să fie grozav. Deşi, nu prea are cum să fie, punct. Lipsa intimităţii este deseori efectul unor cauze grave despre care partenerii fie n-au habar, fie refuză să vorbească măcar.
Iar când euforia începutului trece şi ne trezim că problemele care ne rodeau n-au dispărut cu sexul extraordinar din primele nopţi, dar nici nu ne încumetăm să le discutăm deschis, viaţa sexuală se prăbuşeşte şi ea, odată cu cuplul.
SFAT: comunicaţi cât puteţi de des cu celălalt, spuneţi-i ce şi când vă deranjează. Faceţi un obicei din ora săptămânală de comunicare deschisă. Puneţi atunci totul pe masă şi încercaţi să lămuriţi tot ce vă macină.
4. Pastila şi diagnosticul ucid şi ele pasiunea;
Există o listă lungă de medicamente şi boli care influenţează negativ sexualitatea noastră. Pe lista asta se află, culmea, chiar şi anticoncepţionalele, inventate tocmai pentru o viaţă sexuală lipsită de griji. Unele studii le numesc vinovate pentru dispariţia dorinţei, altele nu, aşa că diferă de la persoană la persoană. Scăderea libidoului ar fi însă unul dintre minusurile cu care pilulele vin la pachet.
Apoi, antidepresivele, medicamentele care ne reduc presiunea sangvină ori cele pentru diabet ne taie şi ele cheful de sex. În cazul femeilor, problemele hormonale pot dicta o viaţă intimă deloc perfectă. Să nu uităm nici de disfuncţiile erectile în cazul domnilor. Ejaculările precoce sau problemele de erecţie stau la baza multor necazuri în dormitor. O reacţie urâtă sau doar nepotrivită a partenerei poate agrava situaţia, tocmai de aceea vă băteam atâta la cap cu comunicarea.
SFAT: ar fi bine să luaţi legătura cu un medic psiholog care să vă înveţe cum să treceţi peste aceste incoveniente cu zâmbetul pe buze!

                                                                             dr. Iulian COZA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu