vineri, 4 iulie 2014

“Archeus”: 20 de ani de revistă, 9 ani de tabără

Luni după-amiază, la Casa Marchiş din Ocoliş, a avut loc deschiderea celei de-a IX-a ediţii a Taberei Naţionale de Literatură şi Arte Plastice “ARCHEUS”, organizată de Fundaţia Culturală “Archeus”, cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Baia Mare, al Consiliului Judeţean Maramureş, al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Maramureş şi al Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului. Conform tradiţiei, deschiderea a început cu o slujbă în memoria scriitorilor şi a artiştilor plastici dispăruţi, oficiată la troiţa din faţa Casei Marchiş de preoţii Virgil Jicărean şi Călin Ţura. A urmat masa de prânz, la care au fost invitaţi să ia parte toţi prietenii mai vechi şi mai noi ai taberei, artişti plastici, scriitori, editori, critici de artă şi literaţi, şi la care şi-a făcut apariţia, pentru prima oară în istoria taberei, şi prefectul Anton Rohian. Spre seară, toţi cei prezenţi au participat la o discuţie pe tema acestei ediţii: “După 20 de ani...”, având în vedere că revista “Archeus”, care coagulează cele mai importante forţe literare şi artistice ale judeţului, împlineşte anul acesta 20 de ani de apariţie.
Ediţia din acest an este una specială. Vor lipsi din programul taberei şedinţele de cenaclu, cei câţiva scriitori mai importanţi şi artişti plastici participanţi urmând să ia în discuţie doar realizarea antologiei “Archeus - 20 de ani”. Aceasta va cuprinde texte ale tuturor celor care, de-a lungul anilor, au avut, într-un fel sau altul, tangenţă cu fenomenul Archeus. Pentru editarea antologiei se vor concentra şi cea mai mare parte a fondurilor câştigate prin proiect pentru această ediţie. “Este o ediţie de bilanţ. Încercăm să ne amintim cum s-a născut această idee de «Archeus», să vorbim despre cei care nu mai sunt acum între noi, să ne gândim la ce a însemnat pentru literatura românească, pentru cea din Maramureş şi pentru arta plastică şi dacă a însemnat ceva această iniţiativă a noastră. Este momentul să gândim ce va cuprinde antologia «Archeus», care va fi lansată la Bucureşti, la Uniunea Scriitorilor. Antologia va fi rezultatul muncii noastre de atâţia ani aici, la Baia Mare şi la Ocoliş. Cred că e important ca din când în când să ne uităm în spate, ca să vedem ce am realizat, ce urme am lăsat şi ce viitor am pregătit pentru tineri sau pentru cei care vor veni. Este adevărat că, fără anumite reviste, cum a fost «Măiastra», sau altele care au început şi nu au putut să continue, nu se putea naşte şi nu avea atâta consistenţă această iniţiativă a noastră, «Archeus». Orice eveniment literar, orice revistă, chiar dacă durează foarte puţin, fundamentează în societate o dorinţă pentru cultură, pentru artă. Noi nu vrem să fim decât un exemplu pentru cei care vor veni şi pentru cei care sunt astăzi că asemenea manifestări sunt cele care, de fapt, contează”, a arătat dr. Ioan Marchiş, preşedintele Fundaţiei Culturale “Archeus”, directorul Direcţiei pentru Cultură Maramureş şi gazda taberei. 
Discuţiile purtate în prima seară a taberei au fost conduse de poetul Gheorghe Pârja, şeful Reprezentanţei Maramureş a Uniunii Scriitorilor, care şi-a asumat rolul de maestru de ceremonii. Numind fenomenul Archeus “o coloană de mare sobrietate intelectuală”, Pârja, la fel ca şi ceilalţi vorbitori, au subliniat rolul taberei şi revistei pentru viaţa culturală a Maramureşului, pentru crearea unui sentiment de comunitate în rândul scriitorilor şi artiştilor plastici din zonă, pentru descoperirea tinerelor valori şi pentru promovarea talentelor maramureşene autentice în Transilvania şi în întreaga ţară. Dr. Tiberiu Alexa, critic şi istoric de artă, directorul Muzeului Judeţean de Artă “Centrul Artistic Baia Mare”, a opinat că revista “Archeus” se apropie de ceea ce era, pe vremuri, anuarul, care concentra în paginile sale tot ceea ce era important, din punct de vedere cultural, de-a lungul unui an, pentru comunitate. El a observat că tabăra “Archeus” reuneşte forţe divergente, creatoare, într-o formă a maximei libertăţi. Prozatorul Vasile Dragomir a sugerat că tabăra îi ambiţionează pe creatori să lucreze mai mult şi mai bine, iar Nicolae Scheianu a conchis că revista demonstrează scriitorilor maramureşeni că sunt o comunitate care nu lucrează în van. La un moment dat, pe terasa Casei Marchiş a apărut Anton Rohian, primul prefect care s-a gândit să se alăture comunităţii maramureşene de scriitori şi artişti plastici. În final, s-au citit şi s-au recitat poezii, parodii şi epigrame.Preluare Graiul MM
                                                                           Anca GOJA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu