duminică, 20 iulie 2014

Sărbătoare "spinistă"

De câţiva ani, Clubul epigramistic "Spinul" din Baia Mare, a decis ca la sfârşitul fiecarei stagiuni, să sărbătorească rezultatele obţinute în acel an. Cu toate că fac acest lucru de la înfiinţarea clubului, încă nu i-a ajutat nimeni cu o sponsorizare, aşa că din pensiile lor punând leu lângă leu, se „autocinstesc”, până acum la locuinţa de vară a regretatului prof. Romulus Filip şi în acest an în Mogoşeşti la locuinţa doamnei Mariuţa Pop, care cu mult drag ne-a primit, ba a şi făcut cumpărăturile şi preparatele care s-au servit acolo.
S-au bucurat de ospitalitatea şi munca Domniei sale, doamnele: Maria Berciu, Viorica Găinariu Tazlău, Smaranda Iuga, având ca susţinătoare ale clubului, pe Maria Pop Buzeşti,  Eva Bodnar, Maria Pop şi Magdalena Gross, precum şi domnii:Ioan Şiman, preşedintele Clubului, Mircea Pop Buzeşti, vicepreşedintele Clubului, Vasile Tâncaş, directorul revistei " Spinul", Dragomir Ignat, redactor responsabil cu numerele revistelor"Spinul", Vasile Mureşan şi Toma G.Rocneanu.
     Lucrarile au început cu un moment de reculegere pentru regretatul disparut dintre noi, profesorul Romulus Filip.
     După acestea s-a trecut la felicitările colegilor pentru munca de creaţie depusă în anul trecut: Ioan Adi Fîrte, Ioan Şiman, Mircea Pop Buzeşti, Pop, Mircea Micle, căruia starea sănătăţii nu i-a permis prezenţa între spinişti, domnul ing. Nistor Bud, de asemenea un mare absent de la Mogoşeşti, şi doamna Aurelia Oancă a fost absentă. Viorica GăinariuTazlău şi în final, Ioan Şiman nu s-au putut opri până nu i-a nominalizat pe toţi spiniştii, care în cei doisprezece ani de existenţă au obţinut sute de premii şi diplome şi au lansat zeci de cărţi de epigrame şi cu conţinut epigramistic sau de activităţi ale Clubului.
         S-a dat citire "Raportului UER", în care Uniunea îşi prezintă activitatea pe trecutul an şi aduce sugestii şi informaţii la o viitoare realegere a Consiliului director şi eventualele îmbunătăţiri ale activităţilor epigramiştilor  din România.
         S-a discutat îndelung pe cele două rapoarte unde concluzia a fost clară:"Nu vă ajută puterea locală, conducerea UER nici atâta!", deci cum zicea şi Dragomir Ignat: „Ei au trăit fără noi, şi se vede că şi noi trebuie să trăim fără ei, adică independent”.
          Cu toate acestea, trebuie să notific că epigramiştii băimăreni erau, aşa cum îi ştiţi în vogă şi încărcaţi cu energie pozitivă, vă imaginaţi că bucatele au aşteptat pe mese, deoarece ascultau glumele şi bancurile, foarte nostime "prezentate" de  domnii: Pop, Tîncaş, Ignat, Rocneanu. La acest punct şi doamnele au punctat nerămânându-ne datoare. S-a creat o atmosfera deosebită, sesizată la timpul ei şi de preşedintele UER, George Corbu, care a rostit sintagma că "În timp ce în alte locuri din ţară se dezbină cluburi, aici aveţi o atmosferă de prietenie familiară"
       În acest cadru domnul Şiman a dat semnalul de începere a concursului de epigrame cu titlul :"Mogoşeşteanul vesel", oferind cu generozitate-ai cunoscuta două cuvinte : "Mogoşeşti şi trăieşte". Din cele reţinute pentru revista au fost urmatoarele:
  
    Vin aici in Mogosesti,
     Unde liber se traieste
     Si o gazda, cu povesti,
     Ma retine... ca in cleste.  I.Siman

     Cat de bine se traieste,
     Vezi aici la Mogosesti-
     Mediul te intinereste
     Si-ai scapat, nu ruginesti!  Viorica Gainariu Tazlau

     Mariuta ce traieste
     Tare bine-n Mogosesti,
     La ea in casa ne primeste
     Ne simtim ca in povesti       Maria Berciu
     Această jurizare s-a făcut de doamnele care sunt „fane” ale clubului: Eva, Maria, Mariuţa, Mărioara şi Magdalena, care au fost supervizate de domnul Şiman.
     Ori cât de bine şi frumos a fost, s-a terminat prima ediţie a "Mogoşeşteanului vesel", care uneori a fost foarte veselă, aşa că, mulţi dintre spinişti sunt coriştii Corului "Crizantema" a CASPEV-ului, era firesc să se audă şi câteva cântece, susţinute magistral de taragotul domnului Dragomir Ignat.
      La plecare, fiecare doamnă a primit din partea gazdei Măriuţa Pop un trandafir mare, bogat. Mulţumim în primul rând gazdelor, apoi fiecăruia care ne-a ajutat să trăim o zi frumoasă... pe banii noştri.
              

                                                Toma Gross Rocneanu
     


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu