joi, 17 iulie 2014

INCHIZITORII DINTRE NOI

Imaginati-va ca intr-o zi firma la care lucrati va da un chestionar cu intrebari personale de genul: (1) sunteti un membru al comunitatii homosexuale? (2) sunteti un aliat al comunitatii homosexuale chiar daca nu va identificati ca fiind homosexual? Vi se par ireale ori imposibile astfel de intrebari? Daca raspundeti negativ va inselati. Astfel de intrebari incep sa devina obisnuite in marile companii multinationale. Un exemplu recent e gigantul Chase Bank din New York care recent a emis un astfel de chestionar la cei peste 260.000 de angajati ai ei. Chestionarele trebuie inapoiate bancii intr-un plic pe care angajatul e identificat cu numarul de angajat. [Detalii aici:http://www.onenewsnow.com/culture/2014/07/07/corporation-wants-to-know-if-employees-are-ally-of-homosexuals#.U7x4lZRdVGY] Ce sens au aceste chestionare, si la ce folosesc ele? Printre altele, ele dovedesc ca intre noi exista inchizitori. Adica oameni si institutii care ne pot constrange sa actionam ori sa gandim impotriva valorilor personale si ale constiintei. De genul celor care, de fapt, cauta sa ne suprime libertatea religioasa si de constiinta.
Stiri de acest gen ne intra in cutia electronica AFR aproape zilnic. Unele dintre ele le publicam in scrisoarea saptaminala AFR de marti. In ultimele saptamini astfel de stiri au fost chiar numeroase. Incepem cu ultimul incident care ne-a parvenit la inceputul saptaminii: primaria  orasului Salem din Massachusetts a reziliat un contract din 2008 cu Gordon College, un colegiu crestin din oras, pentru ca interzice studentilor si profesorilor “comportamentul homosexual”. Prohibitia aceasta face parte din arsenalul moral al colegiului si e fundamentata pe invataturile Scripturii. [Detalii aici: http://www.christianpost.com/news/massachusetts-city-ends-contract-with-christian-college-over-its-stance-on-homosexuality-123220/]
Un alt exemplu parvine din Irlanda unde luna trecuta doi homosexuali au lansat o actiune de discriminare impotriva unei cofetarii crestine care a refuzat sa le faca o torta cu un slogan homosexual. Proprietarii nu au refuzat sa faca torta, dar au refuzat sa scrie pe ea un mesaj pro-homosexual prilejuit de Ziua Internationala Impotriva Homofobiei. [Detalii aici: http://www.irishtimes.com/news/social-affairs/bert-and-ernie-s-romance-offers-a-lesson-in-tolerance-1.1863318?page=1]
Tot recent, in Suedia, o asistenta medicala a fost concediata pentru ca a refuzat sa participe la prestarea de servicii de avort, asistenta fiind o catolica poloneza pro-viata. [Detalii aici: http://www.lifenews.com/2014/07/09/nurse-fired-for-refusing-to-assist-abortions-takes-her-case-to-court/]
Human Rights Campaign
Aici trebuie amintita si agresiunea institutului anticrestin si antilibertate religioasa Human Rights Campaign din New York. Acest institut se amesteca si in treburile interne ale multor tari, printre ele si Romania. El cauta sa intimideze guvernele si parlamentele tarilor neoccidentale care incearca sa adopte legislatii pro-familie. In 2009 Human Rights Campaign a remis o nota autoritatilor romane cerindu-le sa nu adopte in Codul Civil articole care definesc casatoria naturala si interzic casatoriile unisex. Inchizitorii de la Human Rights Campaign au inceput sa atace si avocatii americani crestini care reprezinta in tribunale americane biserici, organizatii si institutii care se opun platformelor politice homosexuale. Anual, ei publica un index al firmelor avocatesti “pro-homosexuale”, si denigreaza firmele si avocatii care nu simpatizeaza cu agenda pro-homosexuala. In iunie, Reuters a publicat un articol detaliat despre actiunile inchizitoriale ale lui Human Rights Campaign impotriva avocatilor si firmelor de avocati pro-familie din America. [Detalii aici: http://www.reuters.com/article/2014/06/10/us-usa-court-gaymarriage-insight-idUSKBN0EL10820140610] In aceasi categorie de institutii anti-crestine si anti-libertate religioasa este si Southern Poverty Law Center din Birmingham, Alabama care in anii trecuti a cautat sa isi extinda ideile si in Romania.
Pe linga aceste exemple, va reamintim citeva din multele despre care am scris de mai multi ani: preoti amendati pentru ca propovaduiesc impotriva homosexualitatii; pastori arestati pentru ca fac acelasi lucru; functionari de stat concediati pentru ca refuza sa oficieze casatorii homosexuale; muncitori concediati in Marea Britanie pentru ca poarta crucea la locul de munca; taximetristi britanici carora li se suspenda licenta pentru ca refuza sa ia crucifixul din masina; oameni in varsta dati in judecata pentru ca refuza sa inchirieze camere cuplurilor necasatorite, fie ele de acelasi sex, fie de sex opus.
Din nefericire, mentalitatea inchizitoriala incepe sa domine gandirea occidentala, si mai ales cea academica. Orice actiune impotriva libertatii religioase ori de constiinta este justificata in termenii cei mai duri. Gandirea inchizitoriala se extinde si corupe cultura, civilizatia si politica. Este ignorata realitatea istorica ca esafodul drepturilor omului a fost cladit pe libertatea religioasa si libertatea de constiinta. In Europa, grupuri religioase diferite au fost in conflict armat vreme de multi ani, dar rezultatul acestei istorii tragice a fost toleranta religioasa si libertatea de constiinta. Acestea, la rindul lor, au generat pluralismul politic al Europei, o notiune care s-a raspindit mai tarziu in toata lumea. Acest esafod esential oricarui stat de drept este sub asediu astazi, fiind asaltat continuu de ideologia seculara care domina gandirea occidentala si din America de Nord.
Uitam ca Thomas Jefferson si fondatorii Republicii Americane au cladit democratia americana tocmai pe libertatea religioasa si de constiinta. Libertatea de constiinta, afirma Jefferson, este sacrosanta. Nu trebuie deci sa surprinda ca prima libertate inscrisa in faimosul Bill of Rights american este libertatea religioasa.
Astazi e la moda in lumea occidentala a fi inchizitor. Un gulag imens al intolerantei se extinde peste America de Nord si Europa Occidentala. Din nefericire, el e sustinut si justificat de tribunale, academicieni, si de parlamentele si legiuitorii care vor sa fie in pas cu asa numita lume “progresista”. Scriam in vara anului trecut despre o decizie cu totul bizara a Tribunalului Suprem din New Mexico care justifica intoleranta fata de crestini, numind-o “pretul” pe care crestinii trebuie sa-l plateasca pentru a fi acceptati ca cetateni intr-un stat democratic.
Abraham Kuyper si libertatea de constiinta
Olandezul Abraham Kuyper a fost un ganditor si politician crestin al Olandei veacului XIX. In 1879 a publicat Ons Program, “Programul nostru” in romaneste, o carte tradusa recent in America cu titlul Guidance for Christian Engement in Government (“Ghid pentru implicarea crestinilor in viata publica”). Printre altele, cartea continue argumente puternice pentru libertatea religioasa si de constiinta, ambele libertati fiind esentiale oricarei societati civilizate si prospere.
Libertatea de constiinta, afirma Kuyper, este radacina si ancora tuturor celorlalte libertati necesare oricarui stat de drept si democratii: libertatea de exprimare, credinta, si religioasa. Pentru Kuyper libertatea de constiinta este “cea mai intima expresie a vietii fiintei umane”. Este “prezenta lui Dumnezeu in sufletul omului”. (“”the immediate contact in a person’s soul of God’s holy presence, from moment to moment”.) Constiinta este limita peste care nu poate trece nici o autoritate seculara, inclusiv statul. Constiinta este mecanismul imprimat in om de Dumnezeu sa cunoasca diferenta dintre bine si rau si sa aleaga binele. Puterea ei vine de la Dumnezeu. (“Conscience knows that it has received its power directly from God”.) Din aceste motive, autoritatii seculare ii este interzis sa submineze libertatea de constiinta. Constiinta este “un scut al fiintei umane, radacina tuturor libertatilor civile, sursa fericirii unei natiuni”, adauga Kuyler. (“Conscience is therefore the shield of the human person, the root of all civil liberties, the source of a nation’s happiness”.)
Libertatea de constiinta, adauga Kyuper, nu e un dar conferit de stat, ci unul conferit de Dumnezeu, asa dupa cum, “parintii au putere asupra copiilor lor nu ca un dar din partea statului ci prin mila lui Dumnezeu”. (“Fathers have power over their children not as a gift from the state but by the grace of God”.) [Recomandam un blog recent despre viata si gandirea lui Kuyper: http://blog.acton.org/archives/70315-root-freedoms-kuyper-freedom-conscience.html]
In concluzie, putem evident afirma ca libertatea de contiinta face parte din tezaurul valoric al Europei si al crestinismului si ca trebuie protejata. Noi o numim o autentica valoare europeana.
Un exemplu pozitiv: Hobby Lobby
Mentionam, in incheiere, un exemplu pozitiv al unei familii crestine din Oklahoma: proprietarii lantului de magazine Hobby Lobby. Familia a refuzat, din motive de constiinta si libertate religioasa, sa se conformeze cerintelor unei legi recent adoptate de Administratia Obama care impune firmelor sa asigure servicii de avort pentru angajatii lor. Pe 30 iunie, dupa ani de litigii, Tribunalul Suprem al SUA le-a dat dreptate, afirmind ca statul nu poate obliga o firma cu proprietari crestini sa se conformeze unor legi care le incalca constiinta. Chiar si New York Times a fost impresionat de atitudinea acestor crestini, fii de pastori, publicind articolul alaturat despre batalia lor epica pentru libertatea religioasa si de constiinta: http://www.nytimes.com/2014/07/01/us/hobby-lobby-made-fight-a-matter-of-christian-principle.html?_r=3
AFR va recomanda: Asupra subiectului de astazi va recomandam si un comentariu-eseu a lui Kim Holmes, cercetator la Heritage Foundation, si intitulat Intolerance and Illiberalism (“Intoleranta si iliberalism”) publicat pe 18 iunie:http://www.thepublicdiscourse.com/2014/06/13327/; Recomandam deasemenea un dosar de 19 pagini publicat pe 9 iulie de Newsweek despre organizatia terorista islamista Boko Haram din Nigeria. Boko Haram este cea mai vicioasa organizatie anticrestina activa. Doar anul acesta a ucis peste 2.000 de crestini in Nigeria. http://www.newsweek.com/2014/07/18/boko-haram-terrors-insidious-new-face-257935.html
PERSPECTIVA CRESTINA ASUPRA SEXUALITATII
Comentariul saptaminii trecute a facut multe valuri. Redam doua comentarii:
Primul: Buna ziua, Ma numesc [   ] si avand in vedere ca ati avut o actiune anti-pornografie la sfarsitul anului trecut parca, doresc sa va vorbesc despre un studiu biblic destinat eliberarii din pornografie, masturbare si alte pacate sexuale. Si eu am fost rob acestor pacate, iar Domnul Isus Cristos a lucrat in viata mea prin acest studiu biblic pentru a ma elibera prin harul Sau. Studiul biblic are forma unui curs de 60 de lectii - 60 de zile - si prezinta adevarurile biblice legate de pacat si de eliberarea prin Domnul Isus Cristos. Se adreseaza celor care traiesc in aceste patimi si contine foarte multe sfaturi practice pentru gasirea libertatii continue fata de pacat, in si prin Domnul Isus. Cursul, precum si alte explicatii, poate fi gasit aici: http://eliberareadepornografie.blogspot.ch/ Va rog, daca puteti, sa vorbiti despre acest curs intr-unul din newsletter-urile dumneavoastra, la biserica dumneavoastra, prietenilor si fratilor in Domnul, astfel incat sa poate ajunge si la cei care se lupta cu aceste pacate. Va multumesc.
Al doilea: Să fiți binecuvântați  de Domnul Hristos, toți cei care lucrați și ne trimiteți materiale interesante și de interes comun pentru creștini. Am tipărit recent această carte, si dacă credeți de cuviință o puteți publica și dumneavoastră ca să nu ajungă sub puterea imoralități atâți oameni. Ma-și bucura să o publicați. Totodată aș dori să primesc un răspuns din partea biroului dumneavoastră. Vă doresc toate cele bune de la Dumnezeu. Vasile Hozan din Kitchener, Ontario, Canada [Nota AFR: Dl Hozan a scris o carte despre sexualitate din perspectiva Bibliei si e dispus sa o puna la dispozitia cititorilor nostri. Cei interesati sunteti rugati sa-l contactati direct la adresa lui electronica:hozanvasile@yahoo.com.
ALIANTA FAMILIILOR DIN ROMANIA
Str. Zmeica nr. 12, sector 4, Bucuresti
Tel. 0745.783.125 Fax 0318.153.082
www.alianta-familiilor.ro
office@alianta-familiilor.ro
17 iulie 2014

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu