luni, 21 iulie 2014

MEN anunţă granturi pentru gradiniţe, şcoli, licee şi universităţi din noul an şcolar

Vor beneficia astfel de proiecte finantate din fonduri europene scolile care se inscriu in program si cele care organizeaza forme de pregatire speciala. O alta veste buna pentru elevi se refera la proiectul "Bani de liceu".
"In momentul de fata, deja sunt judete care au scris proiecte si care fac pregatire sub forma de after school, sub forma de diverse instrumente pentru evaluarea nationala si pentru bacalaureat. Proiectele sunt scrise, castigate, semnate, contractele sunt semnate.
Fondurile structurale vor fi directionate peste tot unde este nevoie. Asiguram transparenta, flexibilitatea si intr-un interval foarte scurt de timp vom da drumul acestor proiecte, cu atat mai mult cu cat banii exista si nu ii cheltuim. De sapte ani exista banii. Cred ca trebuia sa facem acest lucru acum cinci ani. Banii vor veni de la Buxelles catre MEN si de la MEN catre judetele care au probleme. Titularul de proiect va fi MEN, nu va mai fi inspectoratul sau scoala.
Pe 2014-2020 vor fi granturi de la gradinita pana la facultate. Granturile vor fi concepute in asa fel incat in primul rand sa investesti in doua zone: resursa umana, adica profesori, cu posibilitatea ca pana la 80% din banii alocati sa mearga catre acestia, fac ore suplimentare, ii platesti. Cei care doresc sa ramana la scoala, sa isi faca temele, profesorii respectivi care vor sa castige un ban in plus si sa aiba o performanta cu elevii sa fie si recompensati pentru acest lucru", a explicat ministrul.
In plus, elevii care beneficiaza de programul "Bani de liceu" vor primi sume mai mari de bani, care au ramas neschimbate in ultimii 10 ani, a explicat Pricopie.
"Al doilea lucru unde trebuie sa intervenim este cel legat de viata elevului. Adica, de exemplu, proiectul Bani de liceu. Este un proiect initiat in urma cu multi ani, extraordinar, pentru ca foarte multi tineri au beneficiat, dar care are o problema: sumele alocate nu au crescut niciodata.
Cred ca dupa 10 ani este momentul sa vedem daca suma respectiva este suficienta pentru ca un elev din mediul rural sa mearga si sa acopere cat de cat unele costuri de scolarizare. Vom investi si in aceasta zona, vom creste sumele respective folosind fonduri structurale", a spus Remus Pricopie.
Ministrul Educatiei se gandeste chiar sa ii motiveze financiar pe profesori pentru participarea la activitati de dezvoltare personala.
"Am avut candva un instrument - 100 de euro pentru profesori, pentru achizitionarea de carti. Acest lucru a fost scos odata cu criza. Nu imi propun sa reintroduc instrumentul in aceeasi formula, ci intr-una mult mai flexibila. Un profesor, mai ales tinerii profesori au nevoie de un buget pentru dezvoltarea lor profesionala, fie ca isi cumpara carti, fie ca se duc si participa la diferite conferinte sau diferite cursuri. Si aceasta componenta trebuie urmarita. (...)
Venituri suplimentare pentru cadrele didactice pentru orele desfasurate suplimentar, burse suplimentare sau mai crescute pentru elevi, in special pentru cei din mediul rural sau cei care fac parte din familii defavorizate, un mic grant anual la dispozitia fiecarui cadru didactic pentru dezvoltarea profesionala, lucrurile acestea vor duce la o crestere a calitatii si performantelor tinerilor", a subliniat Pricopie.


                                                                            Autor: Ana-Maria Tudor

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu