sâmbătă, 29 noiembrie 2014

Aniversare. Augustin Cozmuţa la 70 ani

 În sala de conferințe a Bibliotecii Județene "Petre Dulfu" Baia Mare s-a aniversat 70 de ani de viață și patruzeci și șapte de muncă ai lui AUGUSTIN COZMUŢA, om care a absolvit două facultăți și a scris şapte cărţi. A fost un vestitor și propovăduitor al Culturii în Maramureș. I se decernează "Diploma de onoare" a Consiliului Județean înmânată de directorul acestei instituții, domnul Ioan Dragoș, poet de renume

Prezidează lucrările lectorul  univ. Săluc Horvat, care vorbește despre domnul Cozmuța ca „unul dintre întemeitorii revistei "Nord Literar", o revistă culturală recunoscută de organele culturale ale Țării şi cu această ocazie se înmânează diplome oferite de dr. Glodeanu Gheorghe, prof. univ., nimeni altul decât directorul revistei cât şi altor persoane printre care şi profesoarei Ana Olos.
Moderatorul şi eminescologul Săluc  arată că cei 17 ani de viață ai revistei literare NORD LITERAR, îndeosebi acei care au muncit pentru ea sunt şi dintre unii care nu mai sunt între noi printre care şi muzicologul Liviu Borlan. Majoritatea colaboratorilor septuagenariul  „Gusti” Cozmuţa sunt aici, în această sală  de conferinţă a Bibliotecii Ardealului şi cele 139 de numere Nord Literar ne-au făcut cunoscuți în toată lumea. Dacă poşta merge rău, ei, cititorii noştri ne ceartă că revista n-a ajuns la timp...
Se evidenţiază prof. Delia Muntean care este foarte exigentă în definitivarea şi corectarea revistei. O contribuţie o au și studenții de la Arte care au făcut schițe şi caricaturi în revistă.
 Se decernează următoarele diplome:
  • Doamna Ana Olos, diploma de excelenţă 
  • Critică literară Augustin Cozmuța
  • Critică literară  Delia Muntean
  • Mircea Bochiș artist plastic
  • Ioan Marchiș artist plastic.
  • Domnul Săluc Horvat, care prezintă ultima antologie a scriitorilor, "Scriitori ai Transilvaniei" tipărită recent în care se regăsesc 20 de scriitori maramureșeni, felicită și pe Augustin Cozmuța care, cu toate că este mai tânăr în Uniunea Scriitorilor primește cadou un volum de antologie. Face o succintă biografie a aniversatului și-i scoate in evidență opera sărbătoritului. Este un om dornic de acțiune, a amintit și de înființarea revistei "Nord literar" la care a muncit continuu pentru promovarea revistei. 
     Domnul Mircea Bochiș, spune că are amintiri de bine despre domnul Cozmuța chiar de la repartizarea lui în oraşul Tg. Lăpus. Domnul Săluc arată ca un punct slab a fost modestia sa. 
       Dr. Marchiș Ioan "arată că domnul Cozmuța este cel mai citit maramureșean, și-a făcut trecerea prin mai multe laturi ale culturii, perfecționându-se continuu. A ținut Maramureșul unit prin tot ce a scris și făcut pentru oamenii de cultură și artă. A fost un dascăl fără catedră al oamenilor de cultură din Maramureș. A luptat pentru fiecare om de cultură care a fost repartizat aici, să îl încurajeze ca să se stabilească in Baia Mare. A fost modelul lui. Și era un om sensibil in ceea ce privește arta. Acum are ocazia să aducă omagiul lui acestui om deosebit".
      Domnul dr. Glodeanu  arată cartea a șaptea pe care a publicat-o domnul Cozmuța, "care este o carte despre autorii băimăreni, dar și una de confesii". Arată că este un merit faptul că a fost primit in Uniunea Scriitorilor. În ultima perioadă este mult mai harnic, mai muncitor, cu mare putere de sintetizare. În continuare prezintă "Caietul bibliografic" întocmit de Biblioteca Județeană "Petre Dulfu" Baia Mare, director dr. Teodor Ardelean.
     Colegul Glodeanu  prețuiește la domnul Cozmuța generozitatea lui, umanitatea lui şi faptul că este un om cu o cultură foarte bogată şi bine documentat. Îi propune să ne dea o carte de amintiri culturale a epocii care a parcurs-o, doar cu maramureşeni.
      Ioana, fiica scriitorului Augustin Cozmuța, îl laudă pe tatăl ei care este un bun familist. Aduce un omagiu și soției scriitorului, care uneori dădea "bun de tipar" lucrărilor aniversatului. Fiecare zi petrecută împreună este un dar și o binecuvântare de la Dumnezeu. Îi face un cadou simbolic.
     Dă cuvântul domnului dr. Florian Roatiș care spune ca datorită faptului că are o operă în spate, deci este ușor de descris autorul prin prizma operei scoase pe piață. Sunt prieteni de o viață. Modestia aniversatului,spune dânsul, „caracter care nu este ostentativ”,cu toate acestea are interviuri luate la elite și mari potentați ai vremii, personalități care ne-au vizitat meleagurile noastre. Povestește diferite fapte petrecute împreună, fapte care le-au cimentat prietenia pe viaţă.
     Domnul „Ion Bogdan” adică Dumitru Iuga îi urează "La mulți ani!" și-i dedică o epigramă.
Vorbește domnul Cozmuța, ne prezintă pe Ion Papuc, care s-a mutat din București în Cicârlău. Domnia sa arată ca a avut o fascinație pentru provincie. Il are ca prieten pe Olos cu care filosofau împreuna, mai ales  că personajul care-i uimea pe amândoi era unul din Tg. Lapus, poetul Manu. Apreciază cultura care se face în provincie și la care Bucureștiul, rămâne în urmă.Se îmbrățișează.
    Îi urează la mulți ani poetul, membru al Uniunii Scriitorilor din România, venit tocmai din Vișeul de Sus, Gavril Ciuban, care îi aduce frumoase elogii. Doamna Cozmuța iși elogiază și Domnia sa soțul. Recită domnul Paul Antoniu o poezie personală făcută special pentru sărbătorit, după care a recitat poezia "Pentru cei ce nu mai sunt". Domnul Cozmuța, a invitat asistența la "un pahar de vorbă" dar de fapt era masa pusă în toată splendoarea ei. Cerneştiul nu se lasă!


                                                    Toma Gross Rocneanu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu