miercuri, 26 noiembrie 2014

Activităţi la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” pentru vineri, 28 noiembrie 2014. Aniversare importantă la 70 ani împliniţi de către criticul literar şi marele ziarist maramureşean Augustin COZMUŢA


Vineri, 28 noiembrie, ora 10,oo  Sala de Conferințe
Va avea loc activitatea Lumea poveștilor “Piticului fugit de acasă” întâlnit în opera Deliei Radu.
Activitatea face parte din proiectul ,,Cu poveştile la drum....” și urmărește introducerea copiilor în lumea mirifică a cărții, iar, de această dată, în frumoasele texte ale Deliei Radu.
Prin parteneriatul,,Cu poveștile la drum”, realizat între grădiniţă şi școală, ne propunem să introducem copiii în lumea cărţilor, să le dezvoltăm creativitatea în exprimare, să le formăm o atitudine pozitivă faţă de carte, să facem cunoscută semnificaţia unor evenimente legate de cultura şi civilizaţia românească.
Momente ale activității
Lecturarea povestioarei “Furnicuța curioasă“ , autor Delia Radu ; proiecția succesiunii evenimentelor- imagini
„Cine aș putea fi?” – joc interactiv de recunoaștere a personajelor
Punere în scenă a povestioarei „Piticul fugit de acasă”, autor Delia Radu
Prezentarea autoarei
„Vrem să știm mai multe despre autor”- interviu cu autoarea realizat de către elevii clasei a IV-a A de la Școala Gimnazială Avram Iancu Baia Mare
Oferirea ecusoanelor simbol – imaginea piticului( personajul povestioarei)

ora 13,oo  Sala de Conferințe
Asociația Scriitorilor Baia Mare vă invită la Zilele revistei „Nord Literar” și la lansarea cărților „Alte pagini de critică literară” de Augustin Cozmuța și a documentarului biobibliografic „Augustin Cozmuța – 70”, cu prilejul împlinirii vârstei de 70 de ani.
Prezintă: dr. Gheorghe Glodeanu, Săluc Horvat, dr. Ioan Marchiș, dr. Mircea Petean, dr. Florian Roatiș.
Augustin Cozmuta s-a născut la 14 noiembrie, în localitatea Cernești, Ţara Lăpuşului,  (Maramureș). Studiile liceale le face la Tîrgu-Lăpuș, iar cele universitare la Cluj-Napoca, fiind licențiat în filologie, promoția 1967(cu lucrarea Eugen  Lovinescu și modernismul) și în filosofie, promoția 1992 (cu lucrarea Politica în publicistica lui Mihai Eminescu). Din 1968 este ziarist la Baia Mare. Colaborează cu articole literar artistice revistele Tribuna, Steaua, Familia si Presa noastră, Archeus, Pro Unione, Nord Literar, la suplimentele Maramures si Graiul de Duminicã.
Volume: Punct de trecere, interviuri, 1995; Coasta Pacificã. Jurnal Californian, 2002; Punct critic, comentarii literare, 2004; Pagini de critică literară, 2010; Momente şi schiţe pe scena critică, 2013.
Membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, redactor-șef al ziarului “Graiul Maramureșului”, secretar general de redacție la revista “Nord Literar” și vicepreședinte al Asociației Scriitorilor Baia Mare. A fost cadru didactic asociat la Universitatea de Nord Baia Mare, specializarea Filozofie-Jurnalisticã. Din 2012 jurnalistul şi criticul literar Augustin Cozmuţa este membru în Uniunea Scriitorilor din România.

                                                                            

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu