vineri, 13 noiembrie 2015

Greşelile păcătoase din limba română. Vorbeşti greşit şi nici măcar nu ştiai !

Printre pleonasmele des întâlnite în limba română se numără şi acestea: „am văzut cu ochii mei”, „am auzit cu urechile mele”,  „întuneric  beznă”, dar şi „taci din gură!”,  „ieşi afară!” sau “aversă de  ploaie”, “avalansă de zăpadă” şi “cutremur de pământ”.   Doi lingvişti de la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Al. Rosetti” al Academiei Române spun că de multe ori, pleonasmul este şi un mod de a insista asupra unei idei – „am văzut cu ochii mei”, „am auzit cu urechile mele” sau „întuneric beznă”, acestea fiind pleonasme aparente. De asemenea,  celebrele expresii „taci din gură!”  şi „ieşi afară!” sunt pleonasme acceptate de limbă.
Lingviştii spun că o sursă a pleonasmului o reprezintă împrumutul din alte limbi, mai ales din franceză. Astfel, pleonasmele din alte limbi au fost traduse „mot-à-mot” în română şi preluate ca atare:
“a îngheţa de frig” – geler de froid (franceză), “a coborî în jos” –  descendre en bas, “a urca în sus” – monter en  haut.   
O altă cauză, spun experţii, ar fi necunoaşterea sensului cuvintelor împrumutate, lucru  care se întâmplă acum cu  neologismele din engleză: “board de conducere”, “conducere managerială”, “hit de succes”, “reclamă publicitară”, “summit la vârf”, “maşină de floricele popcorn”.
Pleonasme des întâlnite în limba română sunt:
– abundenţă mare
– abuz exagerat
- amestec eterogen
– amploare mare
– a anticipa dinainte
– avalanşă de zăpadă
– a avansa înainte
aversă de ploaie
– bancnotă de hârtie
  – a se bifurca în două
  – biografia vieţii
 – ceremonie  solemnă
– a coabitaîmpreună
– coridor de trecere – cutremur de pământ
– deplină unanimitate
– epilog final
– folclor popular
– gamă diversificată
– garderobă de haine
– lihnit de foame
– limonadă de lămânie
– nul şi neavenit
– omletă de ouă
– pacient bolnav
– perioadă de timp
– perspectivă de viitor
– polemică contradictorie
– procent la sută
- a survola peste

Atenţie, nu-i atât de grea limba română, numai că trebuie “să pui burta pe carte” la timp, nu-i aşa domnule Vanghelie, EBA, Gabriel Oprea ori Traian Igaş?!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu