sâmbătă, 30 ianuarie 2016

Şedinţa Cenaclului Scriitorilor din Baia Mare

Este 30 ianuarie 2016. Cuvântul de bun venit e adresat de doamna președintă a cenaclului ing. Florica Bud, membrilor Asociației Scriitorilor cu urări de bine, sănătate și multe succese în anul care de abia a sosit.
    Se fac căteva anunțuri, privitoare la cererea doamnei Terezia Bolchiș Tătaru care dorește să facă o istorie a municipiului Baia Mare, prin scrierile oamenilor de litere băimăreni, unde și cum vor fi trimise aceste materiale.
    Apoi mare bucurie pe fiecare, a sosit domnul prof. Dan Achim, directorul editurii “Gutinul”, unde s-a tipărit ultimul volum al Cenaclului, este vorba de cartea "Paşi împreună", o antologie literară unde sunt cuprinși 25 de autori care frecventează cenaclul nostru din Maramureș. Domnul Dan Achim a distribuit acest volum autorilor prezenţi în număr mare. Sunt prezenți următorii: Florica Bud, Betty Kirkmajer, Marian Hotca, Ioan, Șiman, Ioan Meteș Morar-Chelințeanu, Toma Rocneanu, Raluca Strîmbu, Doru Mihnea, Maria Focze, Ioan Profeanu, Ioan Hada, Dragomir Ignat, Vasile Bele, Gelu Dragoş, Maria Gârbe, Bogdan Burnar, Florica Burnar, Antoaneta Turda,  Ioana Ileana Ștețco, Elena Cărăușan, Ioan Potop Ioan, dr. Terezia Filip, Vasile E. Lupșe, Vasile Boiciuc Rogneanu, Alexandru Peterliceanu.
      Domnul Dan Achim, editorul acestui volum ne relatează câte ceva despre volumul recent apărut. Se păstrează un moment de reculegere pentru unul dintre autorii acestui volum Augustin Cozmuța, care a decedat.
      Domnișoara prof. Antoneta Turda prezintă o cronică asupra operei lui Marian Hotca din care reiese că în ciuda tinereții sale, Hotca este un poet veritabil, care, reia problemele satului,  uitate de mulți. Bine este folosită și simbolistica ciferei 8 ce era mult folosită de egipteni.
      Domnul Hotca mulțumește domnișoarei Antoneta Turda pentru frumoasa cronică prezentată în cenaclu, cronică, care se poate considera o adevărată invitație la citit. Apoi poetul citește unele poezii, mai noi, după cum explică autorul.
      Domnișoara Antoneta Turda spune că a observat o oarecare scădere de ritm, în timpul citirii acestor poezii, probabil datorită faptului că unele au o tematică mai gravă.
        Doamna Ileana Ștețco spune că era de așteptat ca să se maturizeze domnul Hotca și nu-i recomandă să fie o “anexa a lui Brumaru la poezia erotică” În schimb îl felicită pentru poezia scrisă pentru copii. În intervenția domnului Gelu Dragoș se înțelege că “profesia de dascăl este una dintre cele mai grele și trebuie respectată de fiecare dintre cei prezenţi”
        Cum în intervenții a intrat și doamna Maria Focze, doamna președintă Bud recitește numele membrilor  acestui Cenaclu. Concluzia este că doamna Maria Focze nu este membra acestui cenaclu și este rugată să părăsească locaţia, să ne permită să continuăm lucrările.
        Doamna Bety Kirkmajer felicită pe domnișoara  Antoneta Turda pentru lucrarea  domniei sale. Despre tânărul poet, spune că este foarte bine că scrie poezie pentru copii. Îi sugerează să elimine unele provincialisme, cuvinte comune, care sunt defecte lexicale. În poezia "istoric" unde asocierea acelor “lături și mirosuri cu femeia”, nu aduc demnitate femeilor ci sunt denigrări. Sunt totuși lucruri care jignesc femeia. Îl felicită și așteaptă și alte poezii poate care să aibe și alte nuanțe.
        Domnul Ioan Hada spune că suntem în cenaclu şi că fiecare părere contează, că avem dreptul la opinie indiferent de funcţie. A citit și volumul de debut al domnului Hotca, unde într-adevăr se vede că are tangențe cu Emil Brumar. La poezia “Iarna” are o inspirație metaforică, dar nereușită. Încearcă ca prin poezia lui să introducă "tehnica urâtului" luată după Baudlere. Poezia “Firiza”, este și ea în post modernism  de la A-Z. Față de cartea de debut este în regresie.
          Prof. Ioan Șiman afirmă că “ sunt și oameni care nu-și găsesc locul în Cenacluri, deci este bine să ne respectăm și să nu uităm scopul pentru care ne adunăm aici. Limba română este un poem în versuri, evoluția poemului este că vorba rostită definește mai multe lucruri. Poemul trebuie să te pună în priză, trebuie să fie revoluționar, o poezie trebuie să aibă o pleznitură”. Consideră că Marian Hotca scrie o poezie satirică bună şi-l invită la Clubul “Spinul”.
        Poetul Vasile Bele spune ce persoane pot fi membri al acestui  cenaclu, el se consideră unul dintre noi veniţi și că de acum va avea mai multe prezențe. Salută persoanele pe care nu le-a întâlnit decât în paginile revistelor literare sau ziare. Se exprimă asupra incidentului prin care a fost invitată afară doamna prof. Maria Focze. Menționează faptul că fiecare de aici este cineva pentru cultura maramureșeană. Dorește să facă și el un rezumat al acestei ședințe, dar și a cărții lui Marian Hotca: “Vugaritatea lui Hotca în poezie este dusă la maximul”. Apoi domnul Bele face invitația membrilor cenaclului să vină la Chiuzbaia pentru “o seară de poezie sub clar de lună”.
        Doamna Maria Gârbe spune că unele cuvinte triviale le folosește și Tudor Arghezi. Doamna dr. Terezia Filip reeditează câteva idei din ce este Eminescu, ne prezintă o carte a domniei sale dedicată Bardului, unde ne mai spune că detractorii de astăzi nu l-au citit pe Mihai Eminescu cu adevărat. Dânsa spune:”Eu am tălmăcit în stilul meu personal ce eu am descoperit la Eminescu. Ne aduce în prim plan  unele lucruri mai puțin cunoscute de noi, ca cititori. Sunt multe lucruri care mai trebuiau  aprofundate de fiecare. Nu putem denigra în necunoaștere pe nimeni, chiar dacă ne credem moderni, nu vom fi superiori fără cunoștinte desăvârșite”. Evocă câteva amintiri și din editarea cărții domniei sale cu care a participat la Târgul de carte “Gaudeamus” Bucureşti.
      Poeta Elena Cărăușan spune că s-a bucurat că este cu noi domnișoara Antoaneta Turda, care are calități deosebite în deslușirea unei cărți. Despre Marian Hotca spune că uneori în poezia lui găsim de toate până la absurd. Îl provoacă și la o "descoperirea" și a bărbatului nu numai a femeii. Se bucură de fiecare dată când o întâlnește pe doamna Filip, și mulțumește pentru ora de "Eminescu". Este de datoria noastră să ni-l păstrăm.
Doamna Florica Burnar şi fiul Bogdan mulțumește tuturor pentru omagiile aduse soțului ei Ioan Burnar și memoriei ce i se respectă. Regretă faptul că la şedinţă nu este prezent şi scriitorul Valeriu Sabău, cel care a scris un volum omagial!
 La bună revedere!


                                                                 Toma Gross  Rocneanu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu