sâmbătă, 23 ianuarie 2016

Şedinţa Ligii Scriitorilor, filiala Maramureş din 23 ianuarie 2016

            
Pe un ger vrednic de Maramureșul nostru, de -14 grade Celsius ne-am adunat în Sala "Ioan Burnar", sală în componența Bibliotecii Județene "Petre Dulfu" din Baia Mare. Am fost un număr destul de mare din membrii Filialei: Carmena Băințan, Milian Oros, Toma Rocneanu, Ioan Hada, Ioan Meteș Morar-Chelințeanu, Ioan Lazăr, Olimpia Mureșan, Aurelia Velea, Marian Chiorean, Maria Focze, Aurelia Oancă, Ioan Profeanu.
    Frumoase vorbe de bun venit adresate de doamna președintă Carmena Băințan, care anunță câteva măsuri organizatorice referitoare la deplasărilor Filialei în scop cultural și s-au luat cotizațiile, atăt la filială cât și la Ligă. Sunt și membrii care au trimis cotizațiile la Cluj Napoca, la sediul Ligii. Se anunță ordinea de zi.
      Domnul Milian Oros anunță că Biblioteca, pentru acei care sunt nativi maramureșeni sau stabiliți în Baia Mare, să trimită on line la Angela Monica Jucan sau pe un CD, activitatea literară din 2000 înspre prezent, în vederea executării unei antologii a "Scriitorilor maramureșeni". Repetă că materialele pentru revista filialei "Freamăt", poeziile să fie trimise la doamna Aurelia Oancă și proza să fie trimisă domnului Dragomir Ignat. Ordinea de publicare în revistă va fi decisă în plenul Cenaclului Filialei, dar prima condiție este ca materialele să fie corectate. Totuși se mai accentuează că revista noastră nu este de politică, nici de polemică, ci este o revistă numai de cultură.
      Citește doamna Olimpia Mureşan  "Viața", o cronică a moților, care este mai mult o statistică a politicii care se face în prezent, de distrugere atât a habitatului, căt și spolierea, poate a ultimilor bogăţii ale acestui pământ.
      Domnul Ioan Meteș Morar - Chelințeanu, nu este de acord cu cele spuse de Toma G. Rocneanu că :" scriitura este prea puțin literară și mai mult statistică"
Domnul Milian Oros spune că este un material deosebit în ceea ce privește biografia dânsei, dar încă mai trebuie prelucrate. Din cele două întâmplări ar trebui să faceți o lampă aprinsă în Bisericile a căror acoperișuri nu se mai văd. La începutul scriiturii trebuie să se decidă în care epocă se scrie, în prezent sau în antichitate. Valoarea primei părți a lecturii este inestimbilă prin datele pe care le conține. Doamna Aurelia Velea o felicită și arată ce părți îi plac și dă unele lămuriri asupra intențiilor de la Roșia Montana. Domnia sa dă și indicatii despre modul cum ar trebui să arate viitoarea scriitură.
      Doamna Carmena Băințan, spune că dorința dânsei de-a cuprinde atâtea întâmplări, s-ar preta la un roman de peste șapte sute de pagini.
        Doamna Maria Focze, zice că a sa concluzie este: “să nu repetăm greșelile prin care am trecut”.
        Domnul Ion Profeanu care ne spune că este ecologist convins și se străduiește să devină și mai fervent, face o scurtă introspecție a politicului care dorește să treacă peste orice reguli să ajungă la bogăție.
        Domnul Ioan Hada dă dreptate  domnului Milian Oros, că este necesar ca să ceară sprijinul unui literat pentru unele retușuri. Felicitări din partea tuturor.
      Ne citește domnul Ioan Lazăr "Imnul Ardealului", "Imnul Cehului Silvanilor", "Imnul lui Andrei Mureșianu" și "Ţările Chioarul și Maramureșului"  Discuțiile pe marginea acestor versuri se fac la obiect, în speță concret, ce aparține autorului și ce este prelucrat de domnul Ioan Lazăr din literatura populară.În această atmosferă de creație ne propunem să ne întâlnim peste două săptămâni. 

                       
                                   Însemnări făcute de Toma Gross Rocneanu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu