joi, 7 septembrie 2017

PROFESORII FAC GREVĂ! SINDICATUL A ANUNŢAT ASTĂZI CÂND ÎNCEP PROTESTELE !

Profesorii fac greva! Sindicatul a anuntat astazi cand incep protesteleProfesorii se pregatesc de greva, din cauza salariilor mici. Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant a anuntat ca ies in strada pentru manifestatii din 2 octombrie, daca Guvernul nu accepta incheierea unui acord scris prin care se angajeaza sa solutioneze mai multe probleme cu care se confrunta salariatii din invatamant. Printre problemele sesizate se numara sporurile salariale, care se calculeaza prin raportare la salariile de baza de anul trecut, neplata sentintelor judecatoresti dar si cresterea mica a salariilor nete in anul 2018.
Potrivit unui comunicat al FSLI, decizia a fost luata in sedinta Colegiului National al Liderilor federatiei, din data de 4 septembrie.
Membrii de sindicat reclama faptul ca sporurile salariale se calculeaza prin raportare la salariile de baza de anul trecut, ceea ce conduce la obtinerea unor venituri salariale mai mici decat ar trebui de fapt. Concret, angajatii din invatamant pierd, in medie, peste 3% din venitul brut, iar procentajul poate fi mai mare, daca au mai multe sporuri.
 "Totodata, suntem nemultumiti de faptul ca Executivul nu a cuprins in Legea bugetului de stat pentru anul 2017 sumele necesare pentru plata sentintelor judecatoresti, in conformitate cu prevederile legale de esalonare a platii acestor sentinte. in medie, fiecare angajat din educatie ar trebui sa recupereze aproximativ 5.000 de lei", se mentioneaza in comunicat.
 In plus, profesorii sunt nemultumiti de cuantumul mic al cresterii salariilor nete in anul 2018 comparativ cu cresterile salariilor brute, consecinta a majorarii contributiilor angajatilor catre stat. Astfel, in urma calculelor facute de FSLI si recunoscute ulterior de ministrul Finantelor Publice, precum si de ministrul Muncii, daca nivelul brut al salariilor creste cu 50%, in realitate, ceea ce va primi, anul viitor, fiecare angajat din invatamant este de maximum 25%.
 "In acest context, FSLI cere Guvernului Romaniei inceperea negocierilor si incheierea unui acord scris pana la data de 25 septembrie 2017, prin care sa fie solutionate aceste solicitari, respectand urmatorul calendar: incepand cu cel tarziu data de 1 octombrie 2017, sporurile salariale sa se calculeze prin raportarea la actualele salarii de baza; la rectificarea bugetara care se va face pana la sfarsitul anului 2017, sa fie cuprinsa suma necesara pentru plata sentintelor judecatoresti; pana la sfarsitul acestei luni sa se gaseasca o solutie, astfel incat salariile nete din invatamant, in anul 2018 sa creasca intr-un procent mai mare decat cel anuntat de Executiv", afirma sindicalistii.
 In caz contrar, FSLI va declansa actiunile de protest, dupa cum urmeaza: in data de 2 octombrie, intre orele 12:00 - 14:00, vor fi pichetate toate prefecturile din resedintele de judet, iar pe 4 si 5 octombrie va fi pichetat sediul Guvernului.
"Credem ca si celelalte federatii din Educatie se vor alatura acestui demers", subliniaza FSLI.

Autor: Gavrila Cristina
Sursa: PortalInvatamant


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu