luni, 11 decembrie 2017

Comunicat de presă

                                                                                            
11 decembrie 2017
Persoană de contact: Dan Bucă,
purtător de cuvânt
Tel.: 0755-112726

Sistem de videoconferință implementat la
nivelul unităților administrativ-teritoriale
                             

                                                                           
La ședința cu secretarii de unități administrativ-teritoriale au fost discutate probleme referitoare la modul de achiziționare și utilizare a petardelor, avizarea și autorizarea unităților administrativ-teritoriale, noi modificări administrative.
 Prefectul Vasile Moldovan a declarat că la nivelul județului se află în derulare un program pentru instalarea unui sistem de tehnologie a comunicațiilor la primării. ”Pentru o mai bună comunicare cu unitățile administrativ-teritoriale există în implementare un sistem de videoconferință la nivelul primăriilor. Oficiul Județean de Telecomunicații Speciale Maramureș asigură sprijinul logistic pentru instalarea sistemului, iar primăriile și consiliile locale pun la dispoziție fondurile necesare pentru achiziționarea echipamentului necesar. Sistemul este în curs de implementare la 37 de unități administrativ-teritoriale. Este o oportunitate de a comunica mai rapid și eficient cu administrația publică locală, de a gestiona situațiile de urgență, respectiv de a desfășura, în sistem de videoconferință, ședințe de lucru. De asemenea, după implementare vom putea evita deplasarea în Baia Mare a secretarilor unităților administrativ-teritoriale, a spus prefectul de Maramureș”.
Plan de acțiune ”Foc de artificii”
Comisarul șef de poliție Simion Petrar, șef Serviciul Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Maramureș a declarat că se află în derulare un plan de acțiune pentru creșterea siguranței cetățeanului prin activități de prevenire, identificare și combatere a evenimentelor negative, generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deținerea, comercializarea, importul, depozitarea și folosirea articolelor pirotehnice de către persoanele fizice și juridice în perioada sărbătorilor de iarnă. Actul normativ prevede că persoanele fizice nu au dreptul să dețină, utilizeze, transporte, experimenteze și să mânuiască explozivi de uz civil sau articole pirotehnice, dacă nu fac dovada calității de artificier, respectiv de pirotehnician autorizat și nu reprezintă o persoană juridică autorizată, conform prevederilor legale. Obiectivele planului sunt de cunoaștere și respectarea a legislației în domeniu, prevenirea producerii de evenimente negative (răniri de persoane, incendii, distrugeri de bunuri etc), prevenirea și identificarea faptelor de natură penală și contravențională și întărirea cooperării interinstituționale. Reamintim populației că se pedepsește cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept, comercializarea articolelor pirotehnice din categoria 1 și P1 de către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani, comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni.
33 unități școlare cu personalitate juridică neautorizate la incendii
Căpitanul Marian Pițiș din cadrul I.S.U. Maramureș a prezentat situația verificărilor efectuate la unitățile școlare din județ. Au fost constatate 203 nereguli (lipsa documente specifice, exploatarea necorespunzătoare a instalațiilor electrice, lipsa mentenanței la hidranți, neverificarea stingătoarelor de incendii, etc). S-au aplicat 53 de sancțiuni în valoare de 3500 lei, respectiv 51 de avertismente. Din totalul instituțiilor de învățământ verificare, 33 de unități cu personalitate juridică nu sunt autorizate (avize/autorizații de securitate la incendiu), având 44 corpuri de clădire. O altă solicitare s-a referit la obligația autorităților locale de a verifica, în anotimpul rece, coșurile de fum la gospodăriile populației. Exploatarea necorespunzătoare a acestora a contribuit la producerea de incendii în gospodării, a adăugat căpitanul Marian Pițiș.
Șeful Serviciului verificarea legalității, aplicarea actelor normative și contencios administrativ, Rodica Pop, le-a prezentat secretarilor unităților administrativ-teritoriale noile reglementări ale unor acte legislative care reglementează activitatea în teritoriu (cariera funcționarilor publici, codul fiscal, stabilirea de către ordonatorii principali de credite a numărului maxim de posturi).    
  



                                 Instituția Prefectului – Județul Maramureș 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu