luni, 11 decembrie 2017

PICURI DE ÎNȚELEPCIUNE

      
Libertatea, Adevărul și...Abecedarul


1.„Libertatea omului fără Dumnezeu este o scară inversă, pusă în special de către diavol, pentru recoborârea omului în păcat.  Astăzi păşim pe această scară înapoi, în iad, în numele libertăţii. Cuşca iadului comunist s-a spart, însă ieşirea a fost programată către un iad şi mai mare, dar, de data aceasta, nefavorabil. Iar pe scara aceasta sinistră se-nghesuie inconştient şi înfometat, ca spre o nouă mântuire, omul contemporan.
Omul frumos, cel care urcă astăzi invers pe această scară, înfruntă nu numai turma care coboară, dar şi insultele ei”.
Dan Puric (1959- ) „Despre omul frumos
actor eseist, autor și regizor de teatru, a jucat în film, teatru și Tv.

***

2.„ Nimeni nu poate fi stăpânul unei după-amiezi în care ploaia bate în geam, nici al seninătăţii pe care un copil adormit o împrăştie în jurul  său, nici al momentului magic când valurile se sparg în stânci. Nimeni nu poate să deţină ceea ce e mai frumos pe Pământ, însă putem să cunoaştem şi să iubim. Prin aceste două căi, Dumnezeu li se arată oamenilor. Nu suntem stăpânii soarelui, nici ai după-amiezii, nici ai valorilor si nici măcar ai viziunii lui Dumnezeu, pentru că nu putem să ne posedăm pe noi înşine”.
Paulo Coelho (1947 -),
scriitor brazilian; cărțile lui au fost traduse în 67 de limbi din 150 de țări

***

3. Mitropolitul Iacob Putneanul al Moldovei şi Sucevei (1719-1778) a fost un mare iubitor de cultură. A tipărit foarte multe cărţi în limba neamului său. Pentru credincioşii de la sate a tipărit cărţi de rugăciune şi de învăţătură creştină, care se împărţeau gratuit. Pentru copiii iubitori de carte, marele păstor a tipărit cel dintâi „BUCVAR”=ABECEDAR, ce cuprindea rugăciuni, poruncile şi Tainele Bisericii, întemeind şcoli în chiliile Bisericilor de la sate şi oraşe. A rânduit dascăli şi preoţi care învăţau pe copii scrisul, cititul şi îndemnau pe credincioşi să-şi dea copiii la şcoală”.
                         Patericul românesc,
Colecție de învățături și de experiențe creștine ale părinților duhovnicești

P.S.Se va ridica neam peste neam și împărăție peste împărăție. Și vor fi cutremure mari și, pe alocurea, foamete și ciumă și spaime și semne mari din cer vor fi(Luca 21, 10-11).

 „1001 CUGETĂRI vol  XII,
Prof. Olimpia Mureșan  L.S.R.  Maramureș

Preot  Ortodox Român Ilie Bucur Sărmășanul-Mureș

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu