miercuri, 13 decembrie 2017

Editorial. Nu ocupaţi România!

În 1989, ne-am îndepărtat de URSS şi ne-am apropiat de UE şi de SUA, am ieşit din democraţia populară cu partid unic şi alegeri formale şi am adoptat sistemul de democraţie cu mai multe partide şi alegeri libere. Dar, pe lîngă avantaje, sistemul occidental are şi dezavantaje!
Românii au aşteptat zeci de ani să vină americanii şi acum îi avem ca reper de democraţie şi scut antirusesc. Să nu cădem însă în iluzia că SUA au atins perfecţiunea în guvernare şi că sfaturile primite de peste Atlantic trebuie urmate orbeşte. Soldaţii yanchei au salvat Europa, au impus principiul autodeterminării republicane în Centrul Europei, au purtat războaie în Asia, Kosovo şi Orientul Mijlociu, obţinînd statutul de superputere mondială. Însă pe plan intern, SUA are probleme ca toate statele în care poporul alege periodic şi politica o decid oamenii bogaţi. Tulburări civice apar şi în această ţară neoliberală, democraţia devine uneori fragilă şi trebuie apărată, răsar forţe antagonice care nu se pot reconcilia, politica bugetară intră în declin.
Echilibrul între politicile economice capitaliste şi politica socială nu este stabil, se ivesc diviziuni între guvernanţi şi guvernaţi. Deşi cu mult mai bogată decît a noastră, nici societatea din America nu-i stabilă, şi acolo apar inegalităţi reclamate de cei care stau la baza economică. În Wahington, democraţia şi pluralismul politic sînt în regres, precum la Bucureşti. Între păturile avute şi cele paupere se nasc schisme ce se manifestă în fel şi chip, iar democraţia este tot mai limitată, căci din ce în ce mai mult voinţa poporului manifestată prin vot este ignorată de decidenţi şi politicienii din vîrf ignoră voinţa majorităţii. Se consideră că majoritatea terorizează minoritatea şi aşa se explică faptul că societatea va fi controlată de puteri nealese de popor şi care acţionează în paralel sau chiar subversiv.
Are loc o îndoctrinare a cetăţenilor, în cele din urmă ajung să voteze contra propriilor interese, acceptă să-şi piardă din drepturi şi libertăţi, înfricoşaţi de viitor. Apar idei de limitare a pluralismului politic, partidele fiind demonizate, iar statul de drept nu mai este considerat o soluţie. Unii cer o putere decisă, aptă să acţioneze imediat. Clasa privilegiată îi sfidează pe muritorii de rînd, iar poporul alegător nu izbuteşte să blocheze aceste inegalităţi. Corupţia gulerelor albe şi criminalitatea nu pot fi eliminate de justiţia democratică. Iar superbogaţii ajung să decidă politica.
Fragilităţile democraţiei pot fi menţinute la limita rezonabilă doar dacă societatea este unită în interese. Cetăţenii să fie solidari în deciziile lor, căci poporul nu greşeşte nici atunci cînd aparent ar fi aşa. Legile unei ţări trebuie elaborate în parlament, de aleşi, cu idealul exprimat să dea legi bune pentru toţi. Doar avînd încredere în votul poporului putem corecta excesele capitalismului.
Alegătorii au scopuri comune şi susţin un stat solidar şi social, care lucrează pentru cei defavorizaţi de soartă. Şi în SUA, dar acest fenomen negativ este prezent şi la noi, solidaritatea este înfrîntă, iar ostilitatea duce la diviziune, sciziune şi în cele din urmă haos social.
Opoziţia ar trebui să arate cu degetul greşelile guvernanţilor, doar în acest fel poate convinge poporul să-şi schimbe opţiunea. Lupta politică extraparlamentară în stradă nu poate suplini acţiunea politică a Opoziţiei, care devine credibilă doar dacă are dreptate.
SUA caută soluţii la diferitele realităţi politice interne şi internaţionale şi de regulă foloseşte calea să se impună în faţa voinţei popoarelor. Nu ajuţi o ţară şi un popor încurajînd minoritatea, alimentînd disensiunile şi criticînd poporul român că a ales cum a ales. Căci nici noi nu putem critica marele popor american cum a ales!

Autor: Nicolae GOJA

Sursa: Graiul Maramureşului

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu