marți, 6 noiembrie 2018

ONOR, PATRIEI ROMÂNE!


Motto
    „Să luminăm dar poporul- dacă vrem să intrăm în solidaritatea națiilor, dacă avem sentimentul datoriei, dacă vrem să îndeplinim în lume o misie oarecare” -Nicolae Bălcescu (1819-1852).
Însuflețit de această cugetare a marelui pașoptist și la îndemnul Înalt Prea Sfințitului Arhiepiscop IRINEU de Alba Iulia de a întâmpina „Centenarul Marii Uniri” cu diverse activități specifice momentului aniversar, Parohia Ortodoxă Română Sărmașu, Protopopiatul Luduș, județul Mureș, prin vrednicii ei credincioși în frunte cu preoții Camară Daniel și Ilie Bucur, au demarat un proiect cu denumirea „ARC PESTE TIMP-1918-2018”, care urma să cuprindă 12 busturi reprezentând cele mai importante personalități ale tuturor timpurilor din țara noastră dragă-România. Acest proiect urma să fie dus la îndeplinire prin contribuția credincioșilor din zona Sărmașului și de la diferiți sponsori – români patrioți din țară și străinătate. Locul unde urma să fie amplasat acest proiect era „Mănăstirea de pe Dealul Comoara”, care ulterior a fost transformată în „Centrul pentru Tineret”.
Fiind un an special, al Unirii, al toleranței, am crezut să chemăm la îndeplinirea proiectului toate partidele politice, frații greco-catolici uniți cu Roma și Consiliul Orășenesc local, pentru a da și noi un semnal al păcii și toleranței, într-o perioadă, când se pare dihonia dez-unirii naționale a fost și este mai accentuată . Aveam în minte și gândirea lui Vicențiu Babeș (1821-1907) care spunea odinioară: „Un popor ce trăiește în civilizația europeană, nu se poate susținea decât pe temeiul moralei și dreptății”. Numai că realitatea în teren a fost alta. Reprezentanții uniți cu Roma de la Blaj și la Cluj-Gherla ne-au refuzat prin tăcere primii și cordial („nu avem bani”) ceI din urmă. Reprezentanții Consiliului Local s-au speriat de acest proiect: cei trei udemeriști au luat foc auzind de Burebista și Decebal, iar ceilalți 14 consilieri români au tăcut aducându-ne aminte de spusele lui HOREA- înaintea morții: „Părinte Rațiu! Plâng nu pentru că îmi este frică de moarte, plâng fiindcă m-au trădat românii mei!”. Mărturisesc că am fost total dezamăgiți și dezarmați nu neapărat sub aspectul financiar ce implica proiectul, cât mentalitatea românului, care, creștini fiind, au uitat ce spune Sfânta Scriptură: „Deșteaptă-te, tu cel ce dormiși ce ne spune imnul sfânt al României: „DEȘTEAPTĂ-TE, ROMÂNE!”.
Într-o noapte târziu, după o săptămână de nesomn și gând de renunțare părintele Bucur Ilie simte o „MÂNĂ” așezată pe umărul lui, l-a trezit parcă spunându-i: „Vrednicii înaintași se răsucesc în mormânt, dacă tu renunți la acest proiect al cinstirii și reînvierii lor”. Conștient că a fost „MÂNA LUI DUMNEZEU”, s-a sculat cu noaptea-n cap și a început demararea proiectului…și Dumnezeu a fost cu dânsul, cu eroii, martirii și  vrednicii înaintași. A ridicat în cursul a 2 ani, nu 12 busturi- ci 24 de busturi după cum urmează: BUREBISTA, DECEBAL, ȘTEFAN CEL MARE ȘI SFÂNT, MIHAI VITEAZUL, SFÂNTUL CONSTANTIN BRÂNCOVEANUL, HOREA, AVRAM IANCU, TUDOR VLADIMERESCU, MIHAI VITEAZUL, ALEXANDRU IOAN CUZA, NICOLAE BĂLCESCU, PATRIARHUL MIRON CRISTEA, MITROPOLITUL ANDREI ȘAGUNA, EPISCOPUL GRECO-CATOLIC INOCHENȚIU MICU CLAIN, GEORGE POP DE BĂSEȘTI, REGELE CAROL, REGELE FERDINAND, MIHAI EMINESCU, NICOLAE IORGA, ALEXANDRU PAPIU ILARIAN, GHEORGE ȘINCAI, PETRU MAIOR  și  OVIDIU IULIU MOLDOVAN (personalitate  locală). Toate lucrările  au fost realizate de sculptorul de talie internațională ASTĂLUȘ IOAN, fiu al plaiurilor transilvane.
Alături asemenea acestui proiect, s-au realizat trei  statui de lemn (de același sculptor) la o înălțime de 2,20 m.: chipurile Sfântul ANDREI, Patronul spiritual al României, (care fiind postat în primăria comunei Bichiș a fost batjocorit de primarul udemerist, care l-a legat și târât prin centrul satului), a Sfântului Petru și Tronul domnitorului ȘTEFAN CEL MARE ȘI SFÂNT. Important de reținut și faptul că aceste lucrări au fost amplasate pe locul unde în anul 1945 hortiștii unguri au ucis doi români din comuna Cătina, jud. Cluj, după care le-a scos ochii; Dumnezeu se pare că i-a răzbunat și le-a făcut dreptate și lor.
La sfințirea celor 24 busturi au participat alături se Arhiepiscopul de Alba Iulia Irineu și un sobor de 18 preoți din parohiile vecine cu Sărmaș-dar și preotul Mureșan Ioan din parohia Ulmeni care a recitat trei poezii în cadrul programului artistic care a urmat după sfințirea celor 24 de busturi.
Episcopul de Alba Iulia care se trage din Băsești-Maramureș a fost deosebit de încântat când a făcut cunoștință cu  dna. Robu Georgeta Cedică, deoarece părinții dânsei au fost învățători în satul Băsești pe timpul când părinții episcopului erau elevi și,  și-a adus aminte de profilul moral al familiei Robu, de multe alte amănunte ale existenței sale-pe care, de altfel le-a cuprins într-o carte. Ca urmare a acestei întrevederi a urmașei directe  a învățătorului Robu Vasile- a urmat un schimb de amabilități și dăruiri de cărți din partea episcopului și o invitație la Alba Iulia cu ocazia Unirii sau cu oricare altă ocazie. Ne-am alăturat și noi invitației spunând că vom merge la Alba Iulia-n cetate    „s-auzim clopotul cum bate”, episcopul ne va aștepta cu brațele deschise.
În cuvântul său- episcopul Irineu vorbește despre relația omului cu Dumnezeu, se spune că Dumnezeu nu ne uită, ochii Domnului sunt peste cei  fără prihană, ne veghează, ne-a răscumpărat cu mare preț,  ne cercetează, e preocupat de noi;„ Nu te voi lăsa și nici nu te voi părăsi”-zic Sf. Scripturi. Numai Dumnezeu nu-și întoarce spatele de la noi,  nu ne părăsește, ne amintește că după Golgota urmează Învierea. Pe marea învolburată a timpului, în pofida multor suferințe și sfruntări -neamul nostru a știut să-și păstreze ființa națională; din sânul poporului român s-au ridicat bărbați, eroi bravi-care cu sângele lor au pus temelia României Mari; recunoștința sărmășenilor și, nu numai-se vede prin realizarea celor 24 de busturi  ale elitelor naționale ce înconjoară Mănăstirea de pe deal. Văzându-le, avem și noi datoria să ne servim patria străbună cu sacrificii.
Sfințirea și binecuvântarea acestor lucrări s-a făcut în data de 23 septembrie 2018 de către Înalt Prea Sfințitul Arhiepiscop IRINEU de Alba Iulia, însoțit de un sobor de 18 preoți și în jur de 1000 de participanți de toate categoriile: primari, parlamentari, consilieri în frunte cu noul președinte al Consiliului Județean Mureș, d-l Dușa, sponsori, scriitori, poeți. credincioși de diferite etnii și religii. De remarcat este și faptul că în orașul Sărmaș mai există alte trei busturi deosebit de importante, durate și sfințite cu ceva ani în urmă. Este vorba de bustul lui „ALEXANDRU BĂTRÂNEANU” primul prefect al Câmpiei Transilvaniei, VASILE SIMONIS-subprefectul Câmpiei Transilvaniei care făceau parte din conducerea lui AVRAM IANCU (ambii spânzurați cu capul în jos de unguri  în Someșeni –Cluj) și bustul de 1000 de kg. din bronz al MAREȘALULUI ANTONESCU, adus de la Tg. Mureș, după ce a fost dat de pe soclul lui din fața garnizoanei militare și batjocorit, fiind scuipat de marii democrați unguri, în frunte cu parlamentari unguri, plătiți cu bani grei din munca noastră.
Se mulțumește preotului Ilie Bucur pentru organizarea acestei sărbători subliniindu-se faptul că n-a precupețit nici un efort până n-a dus la îndeplinire acest plan măreț. Alături i-a stat în tot acest demers fiul dânsului Daniel –preot paroh.
Luând cuvântul- Preotul Protopop Onorific Ilie Bucur vorbește despre acel deal ce se numește Dealul Comoara- care în urmă cu 30 de ani era un teren virgin, mulți aventurieri căutând comoara ce s-ar ascunde pe undeva; iată că s-a găsit comoara care e această biserică având ca hram Sf. Vasile, Sf. Mare Mucenic Mina și Nașterea Maicii Domnului; busturile –sunt și ele o comoară ce ne amintesc de oamenii valoroși ai neamului românesc; cei 126 de evrei  români omorâți la Sărmaș; oamenii de astăzi cu suflet curat și dragoste de patrie. Se împart diplome de vrednicie pentru toți cei ce au contribuit la realizarea busturilor, artistului Astăluș Ioan-realizatorul busturilor etc.
Această sărbătoare a centenarului sărmășean s-a terminat cu o agapă frățească, unde formația părintelui profesor și dirijor Camară Daniel „Belcanto”, părintele maramureșean Ioan Athonitul  Mureșan din Ulmeni,  grupul de elevi patrioți din Galda de Jos (Alba) și pensionarii din Cluj Napoca, au susținut un minunat program patriotic, completând hrana sufletească a momentului centenarului local cu o hrană trupească bine meritată. La sfârșitul unei zile atât  de frumoase ne-am adus aminte de cuvintele pașoptistului local Alexandru Bătrâneanu: „CU FAPTELE MELE NU AM DORIT DECÂT SĂ RIDIC ȘI SĂ DEȘTEPT NEAMUL ROMÂNESC!”.
Închei cu aceste cuvinte „Patria este biserica noastră vremelnică, după cum Biserica este patria noastră eternă”.
Preot Ortodox Român, Ilie Bucur Sărmășeanul
OLIMPIA MUREȘAN, A.S. Baia Mare-Maramureș








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu