luni, 25 februarie 2019

Evaluarea politicienilor

Se apropie alegerile europarlamentare și partidele politice își selectează candidații (concurența este mare, indemnizația depășește 7.000 de euro pe lună). Procesul de selecție este defectuos, de vreme ce pe liste apar persoane care n-au fost consilieri locali, primari, consilieri județeni, senatori, deputați… Partidele greșesc dacă acceptă candidați fără experiență în slujba cetățenilor!
Odată aleși, europarlamentarii intră într-un grup politic din cele 10 existente și în una din cele 20 de comisii pe domenii. Ce va înțelege unul fără experiență legislativă? Va fi mînă moartă, va lua bani degeaba, 5 ani. Nu-și vor lega numele de vreo lege și nu va face viața cetățenilor mai bună. Contribuția sa la procesul legislativ și la controlul instituțiilor europene va fi nulă.
Nu poți apăra interesele oamenilor dacă nu le cunoști prin contact direct. Unele partide aleg candidați care n-au mai făcut politică, în spatele lor se află interese fără legătură cu ale noastre. În mod normal, acești candidați ar trebui să fie respinși de electorat. Chiar dacă ar candida cel mai bogat om din România, cel mai cunoscut sportiv, cel mai renumit jurnalist, ar trebui ca alegătorii să-i respingă, căci nu-i cunosc, nu știu ce hram poartă. Iar deputăția europeană nu-i o joacă, ci se cheltuie bani publici, nu ai unui partid.
Selecția candidaților se face adesea după notorietate. Cu cît un candidat este mai critic cu adversarii, cu atît se consideră că este mai apt. Însă acest criteriu este greșit, selecția candidaților ar trebui să se bazeze pe atitudine, pe ce a făcut în trecut și dacă în viitor va sluji publicul, va da prioritate cetățenilor și se va pune în serviciul lor. Politicienii buni au interesul să găsească soluții la problemele comune. Cetățenii nu cîștigă nimic dacă politicienii se insultă între ei și își pierd timpul cu discreditarea adversarilor. Ideile bune vin de la politicienii perseverenți, care-și urmăresc scopul, misiunea, printr-un efort de conștientizare. Nu poți decide ceva cu înțelepciune, ca un lider conștient și performant, dacă n-ai informații și nu cunoști fenomenul.
Sînt trei feluri de politicieni inutili țării, judecînd după modul lor de acțiune. Birocrații n-au nici un scop și nici o motivație, sînt purtați de curent și azi au o ideologie, mîine alta. Dacă nu apar pe lista partidului la europarlamentare, își dau demisia și vor migra spre alt partid. Al doilea model de politician este caracterizat de dorința de a-și ataca adversarii politici cu violență, la persoană, uitînd că nu acesta este scopul pentru care sînt plătiți de public. Principala lor preocupare va fi să pară energici și distructivi verbal. Al treilea politician ce nu trebuie ales sau reales ar fi cel conștient de rolul său, înțelege scopul de-a servi poporul, însă este prea comod (leneș) pentru a fi performant. Cele trei tipuri de om politic urmăresc alte scopuri, obscure, de grup sau personale, profitînd de statutul lor important în societate pentru a le atinge.
Ne dorim să fim reprezentați în Parlamentul European de politicieni profesioniști, cu atitudine de cetățeni responsabili, motivați să performeze ca lideri și reprezentanți ai voinței noastre. Scopul aleșilor este să perfecționeze legile și să administreze corect bugetul public, pentru a îmbunătăți viața cetățenilor de rînd. Vrem politicieni cu minte, care luptă pentru cauza noastră și este bine pentru alegători să voteze după o evaluare a candidaților pe criterii practice, nu sentimentale sau resentimentare. Priviți-i atent și veți constata că pot fi separați în cele patru categorii. Votați-i pe cei conștienți de misiunea lor și care și-au dovedit performanța politică!


                                                                                  Nicolae GOJA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu