marți, 19 februarie 2019

Politică sută la sută

Justiţia continuă să rămână o barieră, un reper moral, dincolo de orice ideologie, între partidele politice. Polurile par să se fi inversat. Dacă dreapta trecea drept apărătoarea drepturilor şi libertăţii individului, ca principiu, în ultima vreme PNL şi USR se deplasează spre stânga. În schimb PSD îşi arogă meritul de a proteja cetăţeanul în faţa abuzurilor instituţiilor statului. Culmea este că se află la guvernare şi, cel puţin teoretic, conduce instituţiile pe care le acuză de abuz.
Este o lume întoarsă pe dos. PNL merge atât de departe încât cere desfiinţarea secţiei de procurori care o cercetează pe fosta şefă DNA, Laura Codruţa Kovesi. În mod simetric PSD ar trebui să ceară desfiinţarea DNA. Nu trebuie desfiinţate nici una, nici alta. Pentru că în felul acesta se ajunge la bancul cu grecul care îşi prinde nevasta cu un bărbat în pat. Ce face? Face praf patul. Adică distruge fondul problemei. De ce a apărut un astfel de banc în Grecia? Pentru că este patria filozofiei, a raţiunii.
În faţa unor chestiuni de logică elementară, încălcate în numele confruntării politice, nu se pot oferi soluţii. Opoziţia va continua să transforme albul în negru, indiferent de intenţiile puterii. PSD va continua să acţioneze, să ia decizii lipsite de logică, atâta vreme cât ele lovesc în interesele imediate ale PNL şi USR. În aceste condiţii nu poate fi cunoscută realitatea.
Nu există nicio minte limpede care să despartă apele de uscat, minciuna de adevăr. Din când în când mai apare câte o sclipire de inteligenţă ici-colo, dar care se stinge rapid, se pierde în ceaţa deasă a mediocrităţii. Farul călăuzitor ar trebui să fie preşedintele, cel mai votat cetăţean al ţării. Din nefericire, şi acesta are un interes direct şi personal. Dorind să câştige un nou mandat prezidenţial, se află în campanie electorală. Deci nu ne putem aştepta să spună adevărul gol goluţ.
Ca să ne facem o imagine despre haosul care ne guvernează este suficient să ne gândim la modul în care s-a desfăşurat dezbaterea, sau disputa, dintre guvern şi BNR pe marginea subiectului robor. Ce s-a ales din tot? Cine a priceput ce vrea guvernul, ce vrea BNR?
Concluzia ar fi că în România sunt cele mai mari dobânzi la rate şi în acelaşi timp băncile au cea mai mare rată de profit. Ce măsuri s-au luat? Nu s-au luat niciun fel de măsuri. S-a dat o ordonanţă 114 numită „taxa pe lăcomie” pe care o critică opoziţia cu toată forţa.
Cam aşa se întâmplă cu toate problemele puse în discuţie. A dispărut cu desăvârşire orice urmă de logică socială şi economică. Politică sută la sută. Fanatism pur. Aici intră şi ură personală. Personajele de pe scena politică au tăiat orice legătură umană între ele.
Îi putem vedea pe preşedintele Iohannis şi pe Liviu Dragnea, ca preşedinte al principalului partid de guvernare, stând faţă în faţă, preocupaţi să găsească soluţii în interes naţional? Sau, la o treaptă mai jos, o întâlnire între liderii PSD, PNL, ALDE, USR, UDMR, PMP? Aşa ceva este de neimaginat.
Atunci de ce să ne mirăm că un caz precum cel al candidaturii Laurei Codruţa Kovesi la o funcţie dintr-o instituţie europeană a provocat un scandal uriaş? Oamenii aceştia nu se pot înţelege nici asupra celei mai insignifiante probleme. Cum să ne aşteptăm la soluţii pe termen lung, la proiecte de ţară?
Cel puţin pe perioada campaniilor electorale, asta însemnând întreg anul 2019, apoi şi 2020, situaţia va fi la fel de încurcată. Politica rade tot.

Autor: Dumitru Păcuraru
Sursa: Informaţia zilei Maramureş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu