joi, 14 martie 2019

Ecaterina Andronescu: "Nu toate scolile trebuie sa inceapa de la ora 08:00"



Ministrul Educatiei Nationale, Ecaterina Andronescu, a declarat, miercuri, ca nu exclude adoptarea unei formule conform careia nu toate scolile sa inceapa programul la ora 8:00, cu scopul de a decongestiona traficul in marele orase din tara.

Precizarile au fost facute dupa ce primarul general Gabriela Firea a vorbit despre organizarea unei retele de microbuze scolare in vederea decongestionarii traficului din Capitala si a cerut sprijinul ministerului in vederea implementarii proiectului.

 "Sunt de acord cu propunerea doamnei primar si chiar ma gandeam - si poate ca acest lucru este valabil in mai multe orase - daca am putea sa gandim o formula: nu toate scolile sa inceapa la ora 8:00. Sa incercam sa decalam programul in asa fel incat sa nu supraaglomeram orasele. Din punctul de vedere al ministerului, suntem extrem de deschisi spre propunerile dumneavoastra. (...) Problema cu microbuzele, propusa de doamna primar Gabriela Firea, functioneaza in Cluj si functioneaza cu rezultate foarte bune. Poate fi o solutie, un model pe care sa il avem in mai mute din orasele noastre aglomerate", a spus Ecaterina Andronescu.

 Aceasta idee ar putea functiona in cazul elevilor mari, care se duc singuri la scoala. In ceea ce priveste elevii mai mici, acestia trebuie sa fie insotiti de parinti catre scoala, inainte sa ajunga la serviciu.

Discursul ministrului Educatiei a venit in contextul in care primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, i-a adresat Ecaterinei Andronescu rugamintea de a o sprijini in implementarea unui proiect privind microbuze scolare. "Doar o propunere am sa-i aduc la cunostinta doamnei ministru Ecaterina Andronescu si insotita de rugamintea de a ne sprijini pentru implementarea unui proiect care consideram ca va ajuta la fluidizarea traficului sufocant din Capitala si bineinteles ne va ajuta si pe noi in lupta impotriva poluarii. (…)

Am demarat un proiect pilot, suntem pe cale de a finaliza la scoala 195 din sectorul 3 al Capitalei, care are aproape 2.500 de elevi, una dintre cele mai mari scoli din tara, nu doar din Capitala, si unde o pondere importanta o reprezinta elevii care nu vin din zona, deci nu vin din cartierele care apartin de sectorul 3 si atunci ne-am gandit ca ar fi o solutie viabila si care sa nu-i supere pe parinti - pentru ca foarte multi au de fapt flotant, deci nu au domiciliu, au resedinta in zona - sa punem la dispozitie din partea Primariei Generale un numar suficient de microbuze scolare, cu acceptul parintilor fireste, astfel incat in fiecare dimineata si dupa-amiaza sa nu se mai adune mii de masini pe o straduta ingusta dintr-un cartier din Bucuresti, replicand acest proiect pilot, fireste, la cat mai multe scoli din Capitala", a spus Firea in cadrul Adunarii Generale a Asociatiei Municipiilor din Romania.

 Ministrul Educatiei a avansat, totodata, ideea organizarii unor laboratoare mobile in scoli.

"Nu mai avem laboratoare in scoli. Sincer va spun ca ma gandesc la o formula de a construi laboratoare mobile si de a deplasa aceste laboratoare de la o scoala la alta. Cand am introdus clasa pregatitoare in scolile noastre, in cele mai multe clasa pregatitoare a intrat in laboratoarele de fizica, biologie si chimie. si suntem acum in situatia sa avem un deficit de cadre didactice chiar la aceste discipline, ceea ce, fara indoiala, nu este de acceptat", a precizat ministrul.

Autor: Banu Alexandra
Sursa: PortalInvatamant


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu