vineri, 26 aprilie 2019

Kievul vrea asimilarea a jumătate de milion de români! A dat lege. Parlamentul de la Kiev a adoptat legea privind funcționarea limbii ucrainene!


Rada Supremă a adoptat legea "Cu privire la asigurarea funcționării limbii ucrainene ca limbă de stat". 278 de deputați au votat Legea, transmite Romanian Global News.
Potrivit Legii, fiecare cetățean al Ucrainei și oricine dorește să obțină cetățenia ucraineană trebuie să posede limba ucraineană.
Limba ucraineană trebuie să fie utilizată în sectorul prestării serviciilor, în sectoarele de stat și comunale, în descrierea și marcarea mărfurilor și serviciilor.
Limba de stat trebuie s-o posede înalții oficiali, deputații, medicii, judecătorii, avocații, rectorii așezămintelor superioare de învățământ.
Ucraineana va fi obligatorie în mass-media online și în publicații, publicațiile de pe site-uri trebuie mai întâi să fie în limba ucraineană, dacă au și alte versiuni, cei drept legislatorii au introdus unele excepții pentru limbile UE. Limba de stat trebuie utilizată în spectacolele de teatru, în dublarea filmelor și în televiziune.
Pentru încălcarea legii se prevăd sancțiuni administrative și sancțiuni penale, pentru sfidarea limbii de stat vor fi plătite amenzi în valoare de 850 grivne și de asemenea se prevede privarea de libertate de până la trei ani. Legea nu obligă să folosească limba ucraineană în comunicarea personală și în timpul ceremoniilor religioase.
Analistul politic Dorin Popescu, președintele Asociației „Casa Mării Negre" din Constanța, a comentat adoptarea acestei legi: „Adoptarea acestei legi este un cadou pentru președintele în funcție Petro Poroșenko, un ultim gest de servitute al Radei pentru politicile acestuia.
Noua lege conține limitări drastice ale limbilor minorităților naționale privind posibilitățile de utilizare a acestora în spațiul public, iar conținuturile legii au fost aspru și des contestate de către comunitatea românească din Ucraina, în diferite modalități și momente ale parcursului legislativ. Amendamentele propuse de această comunitate la proiectul de lege s-au lovit de zidul majorității Radei.
Este evident că limba și identitatea ucraineană se confruntă cu grave probleme existențiale, mai ales în sudul și estul țării, însă a pedepsi comunitățile etnice minoritare (istorice/autohtone) din vestul țării (română, poloneză, maghiară) pentru această situație reprezintă mai degrabă o parte a problemei decât a soluției. Reacțiile Bucureștiului au fost cum le știți – palide, amorfe, reci, slabe, lașe. Adoptarea noii legi NU va duce la concordie internă, NU va facilita dialogul cu minoritățile, NU va contribui la liniște și pace în Donbas, NU confirmă aspirația europeană a Ucrainei sau capacitatea acesteia de a implementa proceduri și standarde europene. Noua lege îndepărtează Ucraina în mod egal de Rusia și de Europa...".
Aurica Bojescu, secretar executive al Uniunii Interregionale "Comunitatea Românească din Ucraina" a afirmat pe contul său de facebook: ""Limba Maternă din nou în PERICOL!! Legea "discriminatorie" a fost votată!!! Păcat...Dimineața încă erau șanse că nu se va încălca procedura... Ca mulți vor ... protesta... Că vor vota "Împotrivă". Prea puțini au demonstrat ca au VERTICALITATE! Dar, totuși, AU FOST! Acum rămâne actuală întrebarea:Va AVEA CURAJUL actualul Președinte, ce "pleacă", sa nu o semneze din motive ca normele acestei legi încalcă normele Constituționale? Păcat, că mulți "parlamentari" nu au trecut "ispita" de azi și nu AU AVUT CURAJUL să Voteze "Împotriva" atacului la ființa noastră naționala. Nou-alesul Președinte, Vladimir Zelenski, deja a reacționat la decizia majorității parlamentare de azi. El a accentuat că după inaugurare va examina noua lege lingvistică referitor la concordanța cu normele Constituției. Doamne, Oare suntem azuziți?
Reamintim că autorii proiectului de lege privind limba ucraineană au exclus din text o prevedere importantă pentru minoritățile naționale. Așadar, a fost exclus aliniatul: „Statutul limbii ucrainene ca limbă de stat nu poate să fie un temei pentru încălcarea drepturilor lingvistice sau ale necesităților lingvistice ale persoanelor aparținând minorităților naționale".
Acest articol de mare importanță pentru românii din Ucraina este considerat de autorii proiectul de lege fiind unul inutil și speculativ.
Vor avea de suferit și editurile, care vor fi obligate să scoată cărți în limba ucraineană în proporție de cel puțin 50% pe parcursul unui an.
Proiectul de lege se referă și la anunțuri (afișe) stradale. Acestea trebuie să fie amplasate în formă scrisă doar în limba ucraineană sau în limba ucraineană cu traducere în limba română / altă limbă. Așadar, un primar nu poate pune un anunț la intrarea în primărie doar în limba română, ci în două limbi concomitent sau doar în limba de stat.


                                                                                                   RGN

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu