joi, 25 aprilie 2019

VINEREA MARE, tradiții și obiceiuri


  Vinerea Mare mai este cunoscută și ca Vinerea Neagră sau Vinerea Patimilor și este ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit pe cruce. În această zi, Mântuitorul a fost biciuit, scuipat și răstignit pe cruce alături de doi tâlhari. Având în vedere că azi comemorăm moartea lui Iisus, această zi este una aliturgică, adică în care nu se oficiază Sfânta Liturghie.

Este o zi de post negru, urmată de Denia Prohodului Domnului, în care se cântă Prohodul și se înconjoară biserica de trei ori.

  • În Vinerea Mare nu se fac copturi. În dimineaţa de Vineri Mare, înainte de răsărit, oamenii alergau desculţi prin rouă sau se scăldau în apă curgătoare pentru a fi sănătoşi tot anul.
  •  În Vinerea Patimilor nu se mănâncă urzici, nu se foloseşte oţet pentru că pe Cruce, Iisus a fost bătut cu urzici, iar buzele au fost udate cu oţet.
  • În Vinerea Mare nu se spală, nu se coase, nu se sacrifică păsări sau animale. În unele zone se dă cu tămâie în jurul copacilor şi caselor pentru a le feri de dăunători, boli, trăznet şi animale sălbatice.
  • În Vinerea Mare nu este bine să te tunzi sau să speli haine.
 VINEREA MARE. O veche superstiție spune că dacă plouă în această zi, va fi un an mănos.

                                                                                                     GDL


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu