miercuri, 24 aprilie 2019

Cavalerii tristelor figuri


Când doi se bat al treilea câştigă. Meciul Toader-Lazăr va rămâne ca un episod al luptei sistemului juridic cu el însuşi. Spectacol rar, ministrul Justiţiei faţă-n faţă cu procurorul general. De regulă luptele la vârf se duc în spatele uşilor închise.
De data aceasta Tudorel Toader şi Augustin Lazăr s-au confruntat în văzul lumii, în faţa camerelor de luat vederi. Nu acelaşi lucru s-a întâmplat în cazul Laurei Codruţa Kovesi. Fosta şefă DNA nu a avut determinarea procurorului general. A fost aproape umilă. În locul ei au luptat alţii. Până la urmă a fost revocată.
Două acţiuni similare cu finaluri diferite. În timp ce în urma raportului de activitate Kovesi a fost revocată, în ciuda unui raport la fel de nefavorabil Lazăr a rezistat în funcţie până la demiterea ministrului Toader.
Ca un adevărat cavaler, procurorul general şi-a înaintat cererea de plecare în pensie. Nu mai avea rost să se lupte. Cel care îl înlocuieşte pe ministrul Justiţiei nu mai pare să aibă nici prestanţa, nici cavalerismul, morga academică a lui Tudorel Toader. În faţa lui Eugen Nicolicea, şansele lui Augustin Lazăr de a rămâne pe funcţie, sunt nule. Din manifestările publice, din felul de a fi, cel nominalizat de conducerea PSD pentru funcţia de ministru al Justiţiei este un dur. Pare capabil să se ia la harţă cu cei care-i huiduiesc pe stradă pe liderii PSD. Nicolicea poate înjura mai abitir decât #reziştii care l-au acostat şi pe el.
Probabil acesta a fost şi motivul pentru care a fost preferat în locul unui :erban Nicolae sau Robert Cazanciuc. De acum înainte lupta va fi la baionetă. Însăşi desemnarea unui personaj dur este un semnal că se va renunţa chiar şi la politeţea de faţadă.
Nu este exclus ca însuşi Liviu Dragnea să adopte o tactică ofensivă. A început prin a declara că nu are încredere în DNA, ca instituţie. Se pare că a devenit imun şi la criticile oficialilor europeni. Hăituiala la care a fost supus mai cam de toată lumea îl obligă la o apărare pe măsura atacurilor.
Ce rol vor juca în continuare cei doi cavaleri, cele două figuri scoase din prim planul vieţii publice?
Bântuiţi de regrete şi resentimente, se vor retrage într-un anonimat tulburat doar de mass media?
Dacă asupra lui Augustin Lazăr mai planează şi suspiciuni, grave acuzaţii de colaborare cu regimul comunist, Tudorel Toader probabil va fi recuperat de vreun partid politic. La un moment dat afirma că a fost invitat să candideze pe listele PNL, dar a cedat locul său eligibil unei colege. Ion Cristoiu îl vedea ca un posibil prezidenţiabil. Este un bun orator, are o logică de fier, uneori cu mici alunecări spre sofisme spectaculoase, are putere de convingere şi, lucru rar, pare un om de caracter.
Având atâtea calităţi, pe bună dreptate se pune întrebarea de ce întreaga conducere a PSD a votat pentru demiterea lui? Să spunem că pentru că a sabodat adoptarea unor ordonanţe de urgenţă prin care să modifice legile Justiţiei? Acesta pare să fie motivul. De aici până la speculaţia că modificările se impuneau pentru a-l salva pe Liviu Dragnea de problemele juridice nu este decât un pas.
Cum va arăta guvernul fără un ministru ca Tudorel Toader? Cum va arăta guvernul cu un ministru ca Eugen Nicolicea? Fiind campanie electorală, probabil atenţia opiniei publice va fi direcţionată înspre alte probleme decât justiţia.

Autor: Dumitru Păcuraru
Sursa: Informaţia zilei Maramureş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu