joi, 19 august 2021

Fondul disputei dintre USR PLUS şi UDMR

 

Adevărata dispută din coaliţia de guvernare nu este pe beţia lui Florin Cîţu, nici datoria lui neplătită de 600 de dolari. Marea dispută nu este nici măcar pe desfiinţarea SIIJ sau pe banii de la Sănătate şi Transporturi. Aventurile premierului din tinereţe sunt ca un bob de piper sau o sămânţă de ardei iute pe o halcă de carne. UDMR, care în general nu se amestecă în scandalurile din interiorul partidelor din coaliţia din care face parte, în mod curios de data aceasta şi-a luat sarcina de a calma spiritele aprinse din cauza aventurilor tânărului Cîţu în Statele Unite.

Întrebarea esenţială este ce interes are UDMR ca guvernarea actuală să meargă mai departe?

Pe termen lung, UDMR, mereu la limita pragului electoral, are în vedere posibilitatea rămânerii în afara parlamentului la viitoarele alegeri. Acest lucru ar fi o catastrofă pentru comunele, oraşele, municipiile, judeţele controlate de aleşii locali UDMR.

Pe de altă parte, o viitoare majoritate parlamentară ar putea fi asigurată de PSD şi AUR, fără UDMR. O formaţiune ca UDMR nu-şi vede rostul în opoziţie, fiindu-i indiferent cu cine intră la guvernare.

Acesta ar fi un prim aspect. Al doilea motiv pentru care UDMR îl susţine pe premierul Cîţu aflat în dificultate este vastul program PNDL. Este vorba de 50 de miliarde de lei. Adică de 10 miliarde de euro.

Acest fond, gestionat foarte electoral de Liviu Dragnea, merge direct către fiecare administraţie publică în parte. Sigur că pe criterii politice.

De ce USR PLUS cere desfiinţarea PNDL? Pentru că electoratul său este aproape exclusiv urban. Aşadar, cele zece miliarde de euro sunt împărţite între primarii PNL şi UDMR. Mai primesc ceva resturi şi primarii PSD. Când la guvernare este PSD, grosul PNDL merge către primăriile PSD.

Se ştie că într-o campanie electorală rolul cel mai important îl au primarii. Ilie Bolojan ca primar a obţinut peste două treimi din voturile bihorenilor. Primarii de comune sunt cei mai buni agenţi electorali. Prestaţia lor în favoarea unui partid este motivată de banii pe care-i primeşte fără efort prin PNDL de la guvern.

USR PLUS vrea desfiinţarea acestui rezervor de voturi numit PNDL. Pe de altă parte, nimeni nu poate nega realitatea, anume că datorită acestui fond se pot dezvolta localităţile rurale. Oraşele, municipiile pot accesa şi alte proiecte, nu şi comunele.

Repartizarea banilor din PNDL se face prin Ministerul Dezvoltării Rurale şi Administraţiei Publice. Acest minister, în urma negocierilor, i-a revenit UDMR. Este normal ca ministrul Cseke Attila să susţină acest program vital pentru localităţi. Alocările se fac prin ordin de ministru. Din această cauză useriştii, care au foarte puţini primari, de comune aproape deloc, spun că alocările se fac prin pixul lui Dragnea. :i au dreptate.

USR PLUS mai acuză faptul că nu există o transparenţă a modului cum sunt alocate şi consumate sumele. „Transparenţa” se vede în campaniile electorale când primarul în funcţie poate arăta că a făcut ceva pentru comună şi astfel este reales.

Harta alocărilor se colorează în funcţie de partidele care sunt la guvernare. Dacă USR PLUS ar cere desfiinţarea acestui fond când se află în opoziţie ar fi de înţeles. Dar cere acest lucru din poziţia de partid aflat la guvernare. Cum poate funcţiona o coaliţie din moment ce sunt diferenţe de viziune atât de mari? Greu, spre imposibil.

Nu-i vorbă, că şi USR PLUS îşi are propria metodă de a ajunge la banii publici. De exemplu prin PNRR, plan derulat prin Ministerul Fondurilor Europene condus de Cristian Ghinea. :i în cazul PNRR, la fel ca la PNDL, sunt exact acelaşi tip de suspiciuni că fondurile vor fi distribuite netransparent.

Cele mai mari fonduri, după cum se vede, sunt gestionate prin ministere conduse de UDMR şi USR PLUS. La ultima formaţiune mai trebuie adăugate Transporturile, Sănătatea, Economia, ministere bănoase, în jurul cărora poate înflori o clientelă politică.

PNL, ca principal partid de guvernământ, a cam rămas cu fala. Pe bună dreptate Ludovic Orban poate fi acuzat, şi chiar este acuzat de colegi, că a negociat prost repartizarea ministerelor.

Florin Cîţu a şi anunţat deja că după alegerile din PNL se va face o nouă împărţire a ministerelor. Abia atunci va izbucni adevăratul scandal în coaliţia PNL – USR PLUS – UDMR. Până atunci, aceste dispute par o simplă joacă între copii.

Autor: Dumitru Păcuraru

Sursa: Informaţia zilei Maramureş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu