joi, 19 august 2021

În ce să mai crezi?

 

                                                                                                 de Gheorghe Pârja

 De câteva luni asistăm la un război liberal, pentru putere în partid, care mă derutează. Nu numai pe mine, deoarece la recentul Simpozion de cultură și civilizație românească de la Săliștea de Sus, în pauzele de cafea și apă de izvor, a fost despletit și covorul care ne acoperă serile, cu televiziunile insistente și agresive, despre acest subiect obositor. Ce nu face bine imaginii Partidului Național Liberal, care a făcut istorie românească. Am spus-o, nu sunt liberal, dar am o admirație pentru ce au făcut bine, în momente de răscruce pentru destinul României. Cum am respect istoric pentru Iuliu Maniu și partidul lui. Acum ne e dat să asistăm la o îndelungată luptă pentru putere în partid, între tabăra lui Ludovic Orban și tabăra lui Florin Cîțu. Oricât clamează principiul democrației cei doi lideri, și susținătorii lor, noi, cetățenii, percepem vânzoleala în văzul țării, ca o încâlcire a principiilor liberale.

Cam despre asta au discutat acolo, sub poala muntelui, în pauzele de cafea și apă de izvor, istorici, profesori, cercetători, preocupați de destinul acestei țări. Un refren al discuțiilor libere de pe terasă a fost: în ce să mai crezi? Adică cum? mi-am zis. De unde a izvorât această întrebare derutantă? Da, din repetatele spuse ale celor două tabere. Uneori și-au golit cămările cu povești mai vechi, care au socotit că ar putea complexa adversarul. Episodul american cu Florin Cîțu mi s-a părut, după priceperea mea, pilda elocventă că profesioniștii scormonirilor au fost la datorie. Au scos urgent la vedere procesul verbal al poliției din Iowa, prin care se adeverea că actualul premier al României a fost prins conducând un automobil sub influența băuturilor alcoolice. Ba că a făcut și două zile de pușcărie. Fierberea în jurul subiectului a durat vreo trei zile, apoi s-a uitat. Un liberal al lui Cîțu a ieșit la rampă și a făcut o nouă ordine în morala politică. A invocat iertarea și uitarea păcatelor tinereții. Parcă am fi în Costache Negruzzi.

Apoi, aripa Cîțu a lansat un apel la responsabilitate și decență în care îl acuză pe Ludovic Orban de comportament lipsit de fair-play politic, care aduce prejudiciu imaginii partidului. Ar fi susținut o campanie de linșaj public împotriva premierului și al președintelui țării, considerat cel mai puternic partener al liberalilor. Care liberali? Se pare că ai lui Cîțu. Și ceilalți nu sunt liberali? În ce să mai crezi? Se vede limpede că PNL este plin de sciziuni, aripi, aripioare și găști. Războiul liberal a acaparat întreaga scenă politică. Cui folosește această tensiune extremă în partid? Pe de altă parte, premierul ne prezintă o imagine pozitivă asupra creșterii economice. Ba și-a permis și luxul să ne facă români fericiți.

Cum nu sunt economist, acolo sub poala muntelui, au fost și oameni pricepuți în mersul economiei. Au susținut ideea unui reviriment în multe domenii, dar cu riscuri pe măsura provocărilor generate de inflație, blocaj financiar și probleme logistice. Unul dintre pricepuții de pe terasă a spus că peste 50 000 de firme au ieșit secătuite din criza COVID. Unele au abandonat lupta, iar numărul lor ar putea crește până la sfârșitul anului. Urmează zece luni de foc pentru economia românească. Creșterea galopantă a prețurilor duce la scăderea vânzărilor. Din punct de vedere geografic, cele mai mari probleme, judecând prin prisma numărului de insolvențe, s-au înregistrat în județele Maramureș, Giurgiu și Călărași. Se așteaptă mana europeană de la mult discutatul PNRR, pentru o infuzie de bani într-o economie fragilă.

Dacă nu vor fi atrași acești bani, urmează vremuri grele, având în vedere dezechilibrele majore acumulate în ultimii doi ani. Adică creșterea datoriei publice, accentuarea deficitului de cont curent și creșterea blocajului financiar. Acolo, la un Simpozion de cultură și civilizație românească, oamenii sunt preocupați de mersul țării. Eu am notat părerile care ne privesc pe toți. Dar vedem și noi, seară de seară, specialiști în economie care trag asemenea semnale de alarmă. Mă gândesc la profesorul Mircea Coșea, care analizează starea economiei românești în registrul celor spuse sub poalele muntelui. Singur trag concluzia că una este spusa sub semnul politicii și alta este viziunea specialiștilor.

În ce să mai crezi? Eu știu că prețurile au crescut. O spune unul care este un cumpărător cu stagii mai vechi. Acesta este adevărul pe care pun mâna. Încolo, așteptăm Congresul liberal să se astâmpere spiritele. Că s-a schimbat puterea în Afganistan.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu